Ortobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1Penis içerisinde sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarının çevresinde, tüplerin hareketlerine uyum sağlayacak esnekliğe sahip olan ve “tunika albuginea” olarak adlandırılan bir kılıf bulunur. Bu esnek kılıf hem penis içerisindeki tüp yapılarının bütünlüğünün hem de penisin sertliğinin korunmasına yardımcı olur. İlerleyen yaşla birlikte kılıfta sert plaklar oluşabilir, sert plaklar oluştuğunda plakların konumu doğrultusunda penis farklı derecelerde eğrilebilir. İleri yaşta meydana gelen penis eğriliği olarak ifade edebileceğim Peyronie hastalığının kesin nedeni bulunmamakla birlikte belli başlı risk faktörleri hakkında farkındalığın yükselmesi önemlidir. Bu haftaki köşe yazımda Peyronie hastalığı için dikkate alınması gereken risk faktörleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#PeyronieSelülit, her türlü bedensel özellikten bağımsız olarak görülebilen bağ dokuda gelişen bir metabolik sorun. Bağ doku arasına sıkışan yağ hücreleri girintili çıkıntılı bir görünümün oluşmasına neden olur. Yaygın kullanım dili ile portakal kabuğu olarak nitelendirilen bu görünüm, az ya da daha çok olabilir. Bu görünümle yaşamak isteyebileceğiniz gibi medikal estetik teknolojilerinin geliştirdiği birçok yöntemle selülitlerden kalıcı olarak kurtulmak mümkün.
#SelülitBağ doku diğer tüm dokuların arasındaki yerleri doldurmakla görevli olan temel dokudur. Hücrelerin arasındaki boşlukları doldurması bağ dokunun en önemli özelliğidir. Temel dokular arasında kabul gören bağ doku fibrillerden oluşur. Aynı zamanda hücreleri birbirine bağlama görevi de olan bağ doku vücudun en önemli dokusu sayılabilir. İşte bağ dokunun nerede bulunduğu ve ne işe yaradığı hakkında tüm detaylar.
#AraştırmaCeviz içerisinde bulundurduğu vitamin çeşitliliği sayesinde sağlık açısından çok faydası bulunan bir üründür. Ceviz yağı da en az ceviz kadar farklı vitamin ve mineral bulundurur. Medikal alandan kozmetiğe kadar birçok alanda bu yağın faydası görülmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Ceviz Yağı NedirBayern Münih karşısında sakat olmasına rağmen iğneyle maça çıkarak 90 dakika sahada kalan Mauro Icardi, Çaykur Rizespor deplasmanında da ilk 11'deki yerini aldı. Okan Buruk, Arjantinli golcünün sakatlığı nedeniyle takımla idmana çıkamadığını belirterek, "Fedakârca oynuyor, önemli karakter ortaya koyuyor, takıma katkı sağlıyor" dedi. Peki, Icardi'nin ayak bileğindeki ağrılara rağmen her maçta sahada olması riskli mi? Maçlara iğne tedavisi ile çıkması sakatlığın daha da büyümesine neden olur mu? En önemlisi bir oyuncu sakat olmasına rağmen neden oynamak ister? Konuyu uzmanlarla mercek altına aldık.
#IcardiSamsun’da 16 yaşında halı sahada arkadaşları ile maç yaparken ön çapraz bağları kopan ve geçirdiği ameliyatlar sonrası menisküsü alınan gence menisküs nakli yapıldı. Türkiye’de devlet hastanelerinde ilk olan nakli yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Doç. Dr. Lokman Kehribar, "Türkiye’de bir doku bankası yok. Soğuk zincir ile menisküs Amerika’dan geldi. Operasyonu tamamladık ve ben inanıyorum ki genci tekrar yeşil sahalarda göreceğiz” dedi.
#TürkiyeSon yıllarda yaşlanma karşıtı tedavilerde kök hücre kullanımının daha popüler hale gelmeye başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, yara iyileşmesi ve cilt yenilemesiyle ilgili gelişmelerin anti-aging kullanımını da gündeme getirdiğini belirterek, kök hücre ile cilt gençleştirme yöntemi hakkında bilgiler verdi. Vücudumuzun en büyük organı olan derinin, bariyer fonksiyonu, immün gözetim, D vitamini sentezi, sıcaklık dengesinin düzenlenmesi gibi işlevlerinin yanında kişinin dış dünyayla arasındaki katman olduğunu ve dış görünümde önemli rol oynadığını, bu nedenle sosyal ilişkilerin sağlanmasında da önem taşıdığını belirten Karas, “Derinin bu kadar önemli bir organ olması nedeniyle deri bütünlüğünün bozulması, yaşlanma belirtilerinin geri döndürülmesi, kaybolan deri eklerinin yeniden oluşturulması gibi pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
#1Spor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, spor hekimliği alanında etkili ve kolay uygulanabilir pek çok modern ve bütüncül tedavi yöntemlerinden bazılarını kullanarak hastaların ağrılarının giderilmesine, hücre ve dokularının yenilenmesine yardımcı olduklarını söyledi.
#1Pandeminin gölgesindeki iki yılın ardından sevdiklerimizle beraber geçireceğimiz ilk bayrama sayılı günler kaldı. 5 günlük bayram molasını tatil fırsatına çevirmek isteyip hazırlıklara başlayanlar için jürimize ‘bu bayramda gidilecek en iyi rotaları’ sorduk.
#HürriyetTanı ve tedaviyi aynı çatı altında birleştirmeyi amaçlayan dünya genelindeki 23 üretim merkezi ve 29 Ar-Ge tesisiyle çalışmalarını sürdüren Roche, onkoloji alanında çözümlerini hastaların kullanımına sunmaya devam ediyor. Roche, sağlıklı veya kanser gelişme riski yüksek olan kişilerin yanısıra tanı ve tedavi süreçleri devam eden hastaların yaşamlarını iyileştirmek için doğru ve güncel bilgilere ulaşabilmeleri adına “Yaşam için Var mısın?” diyor. 125 yıllık tarihi boyunca sağlık alanında birçok ilke imza atan Roche, tıbbın gelişiminde bir sonraki halka olarak görülen “kişiye özel sağlık hizmetleri”ne yönelik tanı ve tedavi çözümlerinin gelişimine de hız veriyor.
#RocheBurun estetiği yaptırmak isteyen, ancak operasyon sonrasında oluşacak ağrı, morluk ve şişliklerden korkan birçok kişi var. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, Burun ve Yüz Estetik Cerrahı Op. Dr. Hayati Kale, yeni geliştirilen Piezo yöntemi sayesinde iyileşme sürecinin çok daha rahat geçtiğini söylüyor: “Piezo yöntemi, ameliyat sonrası görülen morluk, şişlik ve ağrıları ciddi anlamda azaltıyor.”
#İzmirBesin takviyelerinin yaşlanma karşıtı amaçlarla kullanılması popülerliğini koruyor. En ön sırada ise içilebilir kolajen var. Peki, içilebilir kolajen nedir? Hangi takviyeyi içmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz? Oldukça kafa karıştıran bu konuyu 5 soruda özetlemeye çalıştım.
#KolajenSon dönemlerde özellikle Kim Milyoner Olmak İster programı ile ön plana çıkan Histoloji kelimesi, birçok kişi tarafından merak ediliyor. İnternet üzerinden bunun araştırmasını yapan insanlar aynı zamanda ilgi alanları ve kullanım alanları hakkında da bilgi elde etmektedir. Peki, histoloji nedir? Histolog ne demek? Histoloji bilimi neler ile ilgilenir? İşte bu konuda bilinmesi gerekenler.
#Histoloji Nedir?Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Balevi, “Farklı kolajen tiplerinin de farklı dokularda farklı yoğunlukta oldukları biliniyor. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturuyor. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajen tercih etmeniz lazım” dedi.
#KolajenBoyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Kafadan gövdeye geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumakla görevlidir. Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır.
#Boyun AğrısıDiz ağrısı, günlük hayatta en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu ağrılar dikkate alınmalı ve neden meydana geldiği araştırılmalıdır. Peki, diz ağrısının kaynağı nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yasemin Soytürk Özseren, diz ağrısı ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#SağlıkDenizli'deki Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) kampüsü içindeki yerli tohum ile bitki üretimi yapılan Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) tarlasında yapılmak istenilen altyapı çalışmasına, Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve kepçenin önüne yatan Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak engel olmak istedi. Üniversitenin özel güvenlik görevlileri tarafından alandan uzaklaştırılan 2 profesör, darp raporu alıp şikayetçi oldu. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, proföserlere zor kullanılmadığını bildirdi.
#Denizli‘Yaşlanma Karşıtı’ söylemi her ne kadar kozmetik ve cilt ürünleri ile bağdağmış olsa da, içi dolu dolu bir kollajan hikayesini barındırıyor. Özellikle son 10 yıldır sıkça duyulmaya başlanan kollajenin birçok özelliği ve sağladığı faydalar yüzyıllardır bilinen bir gerçek.
#KollajenSabahları boyun ağrısı ile uyanıyorsanız ve bu durum kronikleşmeye başladıysa bir çok nedeni olabilir. Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ateş Önal, yaşam kalitesini oldukça düşüren boyun ağrılarının 9 nedenini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Boyun AğrısıBir trafik kazası sonrası yaşanan beyin kanamalarına her ne kadar aşina olsak da bu sağlık problemi sadece travma sonrasında ortaya çıkmıyor. Doğuştan gelen birçok sebebe bağlı olarak da meydana gelen beyin kanamaları, erken yaşlarda da çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu, beyin kanaması hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#Beyin KanamasıYumurta müthiş bir besin. Sadece harika bir protein deposu falan da değil. Sağlıklı yağlardan, vitamin ve minerallerden, kolin benzeri mükemmel moleküllerden de çok zengin. Harika bir aminoasit içeriğine sahip. Protein deposu. Koenzim içeriği çok yüksek. Antioksidan yapılanması çok iyi. Bitmedi! Yumurtada harika kolajenler de var. Zarı tip2, beyazı ise tip 1, 3, 5 kolajen zengini. Detaylar için buyurun...
#ProteinCildimiz vücudumuzdaki ısı ve su miktarını dengeler. Kış mevsiminde soğuyan havanın etkisiyle ter ve yağ bezleri yavaş çalışır; cilt nemini kaybetmeye, kurumaya başlar. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, soğuyan havalarda kuruyan cilt için öneriler sundu.
#BAYER