Rivayete göre Osmanlı döneminde Dervişler ve Kadılar tedbil-i kıyafet ile halkın arasına karışıp dilenerek topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarlarmış. Bu bağışlar ile de Kelkül-ü Fukara yapılıp halka dağıtılırmış. Besleyici olması nedeniylede sıklıkla aşevlerinde yapılırmış.
#KeşkülYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı Menüsüİtalya’da yılbaşı, senenin en heyecan verici zamanlarından biridir. İtalyanlar için bu kutlama masanın etrafında toplanmak ve lezzetli yemekleri paylaşmak demektir. Her yıl, bu dönemde çocukluğumun İtalya’sına doğru bir yolculuğa çıkıyorum ve hiçbir yılbaşı sofrasına torrone olmadan oturmuyorum.
#Danilo ZannaHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanBolu'nun Göynük ilçesinde ağustos ayında Bolu tarihinin en büyük orman yangını çıkmıştı. Orman yangınını söndürme maliyetinin 780 milyon lira olduğu açıklandı. Bolu İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu'nun açıkladığı raporda soğutmalarla birlikte yangın söndürme çalışmalarının 1 ay sürdüğü ifade edilirken, toplamda 3 bin 400 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi.
#BoluBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem Şenol2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik Hamartom