Güncelleme Tarihi:
3-2-1 kuralını uygulayın. Geceye hazırlanmak için sabah çok yoğun, öğle yemeğinde daha az yoğun ve akşam yemeğinde hafif yoğunlukta öğün geçirin.
Kuşluk ve akşamüstü ara öğününü mutlaka yapın. Az yağlı süt-yoğurt, meyve, yağsız ve tuzsuz kuru yemiş (çiğ fındık, badem vb.) tercih edin.
Yılbaşı gecesi çerezlere gelince; az tuzlu ve az yağlı kuru yemişler tercih edebilirsiniz. Leblebi, yaban mersini, kuru üzüm, dut kurusu, çiğ fındık, tuzsuz badem gibi sağlıklı seçimler de yapabilirsiniz.
Alkol alırken, kan şekerinizde dengesizliklere sebep olmaması amacıyla yemekle beraber tüketimine özen gösterin. Alkol yanında aşırı yağlı yemekler ve çerezlerden uzak durun. Mümkünse yavaş yavaş içerek alkol alımınızı geceye yaymaya çalışın.
Yemekte su tüketiminize dikkat edin. Gün içinde 1,5 litreye yakın suyunuzu tüketin. Kalan yarım litre su miktarını geceye yaymaya çalışın. Bu şekilde su midenizde yer kaplayacak ve daha kontrollü davranabilecekseniz. Aynı zamanda vücuda alınan alkolün daha rahat atılmasını da sağlamış olacaksınız. Besin alımınızda daha kontrollü davranabilmek için yemekte sık sık çatal ve bıçağı elinizden bırakın.
Kalkınca 1 bardak su + 1-2 adet kuru incir
1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz + dereotu + taze nane + tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi + 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir + 2-3 adet ceviz
1-2 dilim tam buğday ekmeği
1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
Su
1 porsiyon meyve
Su
1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz+ dereotu+ taze nane+ tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi +1 tatlı kaşığı zeytinyağı + 1-2 porsiyon tavuk eti (yağsız, haşlama ya da ızgara)
1-2 dilim tam buğday ekmek
1 su bardağı diyet ayran
Su
1 bardak diyet süt + 1 porsiyon meyve
7-8 adet çiğ badem
Su
1 kepçe tarhana çorba
1 tabak dolusu (bol miktarda) maydanoz+ dereotu+ taze nane +tere + bol limon + az miktarda nar ekşisi + 1 avuç içi kadar balık (yağsız, ızgara ya da fırında)
½ kase diyet yoğurt
Su
1-2 porsiyon meyve
Diyetisyen Elif Yıldız