Esther Hollander, bir dönem 136 kiloya kadar çıkmış, bu durum sağlığına zarar vermeye başlayınca çaba sarf ederek 77 kilo vermeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra tekrar kilo almaya başladı. Üstelik bu kez aldığı kilolar bacaklarında toplanıyordu. Bacakları o kadar ağırlaşmıştı ki Hollander, “bacaklarında tuğla dolu torbalarla yürüyormuş gibi” hissediyordu. Peki Esther Hollander'ın yaşadığı bu durumun sebebi neydi? İşte Hollander’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriDizi oyuncusu Şekip Taşpınar’ın sahte içki sebebiyle yoğun bakıma alınması ve entübe edilmesi, bu sorunu bir kez daha gündeme getirdi. Kişinin ölümüne dahi sebep olabilen sahte içki, öldürmediği vakalarda bile çok ağır kalıcı hasar bırakıyor. Sahte içkinin risklerini konunun uzmanlarına sorduk, aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte İçkiBacak ağrısı sorunu, günlük hayat içinde yoğun bir şekilde çalışan kişilerin sık sık başına gelen bir durum olarak da dikkat çekiyor. Bu sorundan şikayetçi olan kişiler, hangi doktoradan randevu almaları gerektiğini merak ediyor. Çocuklarda bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer ve hangi bölüm bakar sizler için derledik.
#ÇocukAyak tabanında kavis bulunmaması ve ayak iç, orta kısmının yere normalden daha fazla temas etmesi düztabanlık (pes planus) şeklinde bilinir. Ayak tabanının iç tarafında bulunan kavis, ayakta dururken ya da yürürken vücudu destekler. Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
Kısa uzuvlu bir cücelik şekli olan akondroplazi nedir, ne anlama gelir merak ediliyor. Günümüzde tedavisi mümkün olan akondroplazide sorun kıkırdak oluşumunda değil, özellikle kol ve bacakların uzun kemiklerinde ortaya çıkan bir iskelet bozukluğudur. Peki, akondroplazi neden olur, belirtileri nelerdir? İşte akondroplazi tedavisi ve merak edilenler...
#AkondroplaziDerin Ven Trombozu; halk arasında ''toplardamarda pıhtının oluşması'' şeklinde bilinmektedir. Bununla beraber bu durum; insan bedeninin herhangi bir yerinde ana toplardamarların pıhtı ile tıkanması olarak da tanımlanmaktadır. Derin Ven Trombozu; genel olarak 40 yaş ve üzerinde görülmekle beraber nadiren de gençlerde görülmektedir. DVT daha çok kalçanın uyluk kısmında ya da bacaklarda gelişmektedir. Peki; DVT nedir, nasıl anlaşılır? DVT neden gelişir? DVT hastaları nelere dikkat etmeli tüm detayları ile derledik.
Varis, genelde kadınlarda hatta gençlerde rastlanılan ve bacaklarda oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir. Genetik yatkınlığı bulunanlarda varis görülme riski de oldukça yüksektir ve tedavi edilmediği sürece kılcal varisler ilerleme göstermektedir. Peki, sık sık karşılaşılan varis nasıl geçer? Varise evde ne iyi gelir? Genç yaşta varis neden olur? Varise iyi gelen yiyecekler ve bitkiler
#Varis Nasıl GeçerVücudun genel akışı ve belli bir düzeni bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak için de bu yapının asla bozulmaması gerekir. Özellikle de emboli ortaya çıktığı takdirde çok dikkat ederek önlem alınması gerekir. Emboli nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Emboli Nedir Ve Neden Olur?Kadınlarda adet döneminde olan sancı, bazen kişiyi işten güçten alıkoyacak kadar fazla olur. Günlük hayatını, sosyal ve iş hayatını etkiler. Tıp dilinde bu sancının adı dismenore olarak geçer. Bazı kadınlarda adet sancısı adet günü yaklaştığında başlar, adet bitene kadar, hatta bittikten sonra bile birkaç gün devam eder. Bazı kadınlarda ağrı o kadar şiddetli olur ki, acile gitmek ve serum taktırmak bile gerekebilir.
#Adet SancısıVücudumuzdaki organ ve sistemlerin sağlıklı şekilde işleyebilmesi için oksijene ihtiyaçları vardır. Oksijen ve vücudun ihtiyacı olan diğer maddeler, damarlarımızda dolaşan kanla vücuda taşınır. Kan, kalpten pompalandıktan sonra vücudumuzdaki en büyük atardamar olan aort damarı aracılığı ile diğer organlara dağıtılır.
#Aort DamarıHamilelik döneminde bacaklarda kramp, varis, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal, hamilelikte en sık yaşanan bacak şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikRaşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
#BebekBAŞKENT Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tankut Akay, varisin her 3 kadından ve 5 erkekten 1'inde görüldüğünü söyleyerek, "Ülkemizde şu anda 10 ila 15 milyon kadar varis hastası mevcut. Özellikle kılcal damarlar kadın hastalarda kozmetik sebeple daha çok şikâyet yaratıyor" dedi.
#Prof. Dr. Tankut AkayBACAKLARDA ağrı, kramp, ödem, ağırlık hissi, yorgunluk, karıncalanma, kaşıntı, kanama, ciltte renk değişikliği gibi pek çok şikayetin yanı sıra, iyileşmeyen yaralar ve ülserlere neden olabilen varisin, tedavi edilmemesi durumunda zamanla pıhtı oluşturduğu, bu pıhtıların kan yoluyla akciğere kaçarak, akciğer embolisi denilen ölümcül tabloya yol açabileceği kaydedildi.
#AntalyaYaşamın kaynağı güneş, sadece tabiatın değil biz insanoğlunun sağlığı için de çok önemlidir. Özellikle de kemik gelişimi için çok değerli olan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini kolaylaştıran D vitamininin en güçlü kaynağıdır. Bu kaynaktan mahrum kalmak ise bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Daha çok çocukları etkileyen raşitizmde olduğu gibi… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, raşitizm hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Raşitizm TedavisiYılbaşına yaklaştığımız bu günlerde Metil Alkol zehirlenmelerini önlemek için sahte içki operasyonları düzenleniyor. İnternette Metil Alkol nedir ve zehirlenme belirtileri nelerdir soruları cevap arıyor. Peki Metil Alkol nedir, zehirlenme belirtileri nelerdir? İşte detaylar
#Metil AlkolVaris hastalığı, ilerledikçe daha büyük bir sorun haline gelen rahatsızlıklardan biridir. Toplardamar genişlemesi olarak da bilinen varis, estetik görünümün bozulmasının yanı sıra bacaklarda ağrı, şişme ya da kramp gibi şikâyetlere neden olabilir. Varis hakkında bilinmesi gerekenleri Y. Doç. Dr. Mustafa Saygın aktardı.
#VarisKasları onarmak, yaraları iyileştirmek metabolizmayı hızlandırmak ve enerji vermek gibi özellikleri barındıran kolajen gezegendeki en iyi doğal cilt bakım maddesidir. Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, vücudu bir arada tutan tutkal olarak adlandırılan ve 25 yaşından sonra vücudumuzda üretilmeyen kolajenin yararları hakkında önemli bilgiler verdi.
#KolajenRomatizma, kişinin yaşam kalitesini düşüren ciddi bir rahatsızlık. Vücuttaki bütün eklemleri etkileyebilen romatizma ağrıları için bacakları kuma gömmek faydalı mı? Konu ile ilgili bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. A. Şahap Demirboğan, sıcak kum banyosunun zararları hakkında özellikle kalp ve damar hastalıkları olan kişileri uyarıyor.
#Fizik TedaviKasları onarmak, yaraları iyileştirmek metabolizmayı hızlandırmak ve enerji vermek gibi özellikleri barındıran kolajen gezegendeki en iyi doğal cilt bakım maddesidir.Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, vücudu bir arada tutan tutkal olarak adlandırılan ve 25 yaşından sonra vücudumuzda üretilmeyen kolajenin yararları hakkında şu bilgileri verdi.
#Kolajen İle GençleşmeÇoğunlukla 20-25 yaş arasında görülen ve sırt ağrısı ile karıştırılan bel fıtığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bel fıtığı, insanlar arasında en yaygın hastalıklardan birini oluşturuyor. Bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemlerle kendisini belli eden bel fıtığı, insanlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Peki, bel fıtığı nedir ve nasıl anlaşılır? İşte merak edilenler…
#Bel Fıtığı Nedir?“Akşam yatmak bilmiyorsun, sabah kalkmak bilmiyorsun” sözleri size de tanıdık geldi mi? Çoğumuzun gençlik döneminde annelerimizden sık sık duyduğu bu söz, uykuya dair muhtemelen akılda en çok kalan kullanımlardan biri. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uykunun sağlıklı, yeterli ve iyi olmasının yaşlanmayla ortaya çıkan sağlık sorunlarının oluşumunu engellediğinin net olarak ortaya konulduğuna dikkat çekiyor.
#Doğru Uykunun Faydaları“Akşam yatmak bilmiyorsun, sabah kalkmak bilmiyorsun” sözleri size de tanıdık geldi mi? Çoğumuzun gençlik döneminde annelerimizden sık sık duyduğu bu söz, uykuya dair muhtemelen akılda en çok kalan kullanımlardan biri. Dünya genelinde uykunun sağlık için önemine dikkat çekmek adına her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu, 21 Mart’tan bir önceki Cuma günü Dünya Uyku Günü olarak kutlanıyor. Sağlıklı uykunun ileri yaşlarda hastalıklarla karşılaşmadan hayata devam etme açısından da kritik.
#Dünya Uyku Günü