Varis, toplumun büyük bir bölümünde görüldüğü gibi fonksiyonel şikayetleri açığa çıkarmaktadır. Alt kollarda ve bacaklarda ortaya çıkan bozukluklar, kişinin günlük yaşamına olumsuz etki etmektedir. Ödem, kaşıntı, gece krampları, bacaklarda yanma ve ağrı varis belirtileri arasında yer almaktadır. Yaşam tarzında uygulanacak birtakım değişiklikler ile varis problemi ortadan kaldırılabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Varise İyi Gelen Egzersizler Ve HareketlerSistolik kan basıncı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan sistolik kan basıncı nedir öğrenebilir ve neden yükselip düştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistolik Kan Basıncı nedir? Neden yükselir veya düşer? Normal değerleri kaçtır detaylarıyla derledik.
Geceleri yatağa girmek sizin için bir sıkıntı oluyorsa, yorgun ve uykusuz olmanıza rağmen uyuyamıyorsanız, şikâyetlerinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız sorununuz huzursuz bacak sendromu olabilir. Şikâyetleriniz arasında; bacaklarınızı hareket ettirme hissi, karıncalanma, güçlü bir hareket ettirme isteği, ağrı ve uyuşma varsa RLS hastalığınız olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuGünümüzde birbirinden farklı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Varis günümüzde en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Varis nedir ve neden olur? Varis nasıl geçer? Nerelerde olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Özellikle pandemi koşullarında evde hareketsiz kalan çocuklarda varis riskinin arttığı belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bekir İnan, “Son bir yıl içerisinde yapılan çok sayıdaki çalışma, varisi veya venöz yetmezliği olan hastaların şikayetlerinde artış meydana geldiği gösteriyor” dedi.
#VarisSalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıBACAKLARDA ağrı, kramp, ödem, ağırlık hissi, yorgunluk, karıncalanma, kaşıntı, kanama, ciltte renk değişikliği gibi pek çok şikayetin yanı sıra, iyileşmeyen yaralar ve ülserlere neden olabilen varisin, tedavi edilmemesi durumunda zamanla pıhtı oluşturduğu, bu pıhtıların kan yoluyla akciğere kaçarak, akciğer embolisi denilen ölümcül tabloya yol açabileceği kaydedildi.
#AntalyaHamilelik döneminde birçok anne adayının ortak sorunudur varis. Bazen fazla kilo alımından dolayı, bazen de kendiliğinden çıkan varisler, hamileliğin ilerleyen aylarında daha da belirgin bir hale geliyor. Hamilelikte varisin nedenlerinin başında bebeğin anne karnında yaptığı basınçdan dolayı, kanın yeterli derecede boşalamıyor olması ve bacaklarda birikmesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, hamilelikte yaşanan varis problemleri, nedenlerini ve tedavi seçeneklerini anlattı.
#Hamilelikte VarisVücudun genellikle en çok basınca maruz kalan bölgelerinde görülen varis, özellikle kadınların kabusu. Gerek evde gerekse günlük hayatta bazı basit ama etkili önlemler alarak varisten kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, bu rahatsızlıkla baş etmenin yollarını sıraladı.
#BeslenmeBacaklarda damarlarda belirginleşme, ağrı, şişme ve ağırlık hissi belirtileriyle ortaya çıkan varis, özellikle kadınların sorunu. Erken dönemde tedavi edilmediğinde ciddi sorunlarına neden olan varis ile ilgili bilinmesi gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Aslım anlattı.
#Varis