Güncelleme Tarihi:
“Havaların ısınmasıyla birlikte eğer bacaklarınızda varisleriniz varsa giderek şikayetleriniz belirgin hale gelmeye başlar” diyen Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Engin Tulukoğlu, “Özellikle sabah güne başladığınızda bacaklarınızda pek şikayetiniz olmayabilir. Ama gün ilerledikçe akşama doğru yaz sıcaklarının damarlarımızda neden olduğu genişleme ve varislerin etkisiyle ayaklarınızda dolgunluk ve şişlik hissedebilirsiniz. Bunlara ek olarak, yazın ince kılcal damar varisleri oluşma sıklığı da artmaktadır. Güneşin ultraviyole ışınları, toplardamar duvar yapısında hasara yol açmaktadır. Bu nedenden dolayı da cilt yüzeyine yakın kılcal damarlanmada artma olur” dedi.
BU ÖNLEMLERİ ALIN
Yaz mevsiminin varisler üzerindeki kötü etkilerinden korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Op. Dr. Tulukoğlu, şöyle devam etti: “Sıkı ve dar kıyafetlerden, topuklu ayakkabılardan kaçınmalısınız. Daha çok keten ve pamuk kumaşlardan yapılmış bol pantolonları ve etekleri tercih etmenizi öneririm. Mutlaka egzersiz yapın. Özellikle yürüme, koşma, bisiklet ve yüzme. Bu tür egzersizler varisli damarlarda göllenen kanın akışı artırarak bacaklarımızda rahatlamaya ve şikayetlerimizin azalmasına neden olur. Güneşin zararlı ışınlarının neden olduğu kılcal damar oluşumlarını en aza indirgemek için yüksek faktörlü güneş kremleri kullanabilirsiniz. Sıcakların artmasıyla gün içerisinde yeterince su içmek çok önemlidir. Vücudunuzun susuz kalması ise bacak toplardamarlarınız ve varislerinizde pıhtı oluşma riskini arttırır. O nedenle özellikle sıcak yaz aylarında bolca su içmeye dikkat etmelisiniz. Diyetinize dikkat edip, kilo almamalısınız. Besinlerden mevsim meyvelerinden olan kiraz, çilek, yaban mersini, muz ve kavun hem C vitamini hem de potasyumdan zengindir. Özellikle bu besinler dolaşımınızı destekler, bacak kramplarını önlemeye, yangısal reaksiyonlar ve yakınmalarınızı azaltmaya yardımcı olurlar. Yaz mevsiminde okulların kapalı olması ve yıllık izinler nedeniyle daha çok seyahat ederiz. Varisleri olan hastaların bu seyahatlerinde mutlaka diz altı ve orta basınçlı varis çorapları kullanmalarını öneririm.”
YAZ MEVSİMİNDE TEDAVİ
Varis tedavilerinin yaz mevsiminde de yapılabildiğini belirten Op. Dr. Engin Tulukoğlu, “Özellikle iç varise yönelik lazer ve radyofrekans yöntemlerini rahatlıkla uygulayabiliyoruz. Kılcal damarlara yönelik ve en sık yaptığımız skleroterapi de ( köpük tedavisi ) her mevsim rahatlıkla yaptığımız yöntemlerdendir” diye konuştu.