Günün her saati trafiğin deyim yerindeyse 'çılgınca' bir hal aldığı İstanbul'da, trafik yoğunluğuna bağlı olarak hava kirliliği seviyesi de ciddi oranda artmış durumda. Öyle ki şehirde özellikle bazı ilçeler alarm vermeye başladı. Standartların çok üzerinde seyreden hava kirliliği rakamları insan hayatını riske atıyor, erken ölüm riskini sandığınızdan çok daha fazla arttırıyor...
#Hava KirliliğiİTÜ Meteoroloji Bölümü Dr. Deniz Demirhan, perşembe ve pazar günleri için İstanbul'da asit yağmurunun beklendiğini açıkladı. Hava kirliliğinin asit yağmurlarında biriktiğini aktaran Demirhan, asit yağmurunun zararlı etkenlerine de değindi. Gündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuruyla ilgili araştırmalar da merak konusu oldu. Vatandaşlar asit yağmuru nedir sorusunun yanıtını araştırıyor. Peki, asit yağmuru nasıl oluşur? Asit yağmuru insanlar üzerinde zararlı mı? İşte, asit yağmuru hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Asit Yağmuru NedirGündemde yer alan haberlerin ardından asit yağmuru hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Asit yağmurları hakkında pek bilgi sahibi olmayan vatandaşlar, konuya dair bilgi almak ve bilinçlenmek adına asit yağmurları hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, asit yağmuru nedir? Asit yağmuru zararlı mı?
#Asit Yağmuru Nedir?“Doğanın yeniden canlandığı, insanların neşe ve sevinçlerinin arttığı bahar ayları, mevsimsel alerjik rinit hastaları için kabusun geri dönmesi gibidir. Bunun nedeni havada yayılan; ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları çiçek tozları yani polenlerdir. Soluduğumuz havaya karışabilen küçük moleküllü polenler 300 kilometre kadar uzağa bile ulaşabilir.Yani Edirne’deki bir bitki poleni, İstanbul’daki alerjik çocuğu etkileyebilmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu açıkladı.
#Bahar AlerjisiSALDIĞI zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle bir çok ülkenin yasaklara hazırlandığı, otomotiv üreticilerinin geliştirmekten vazgeçtiği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel otomobillere olan talep her geçen gün hızla düşüyor.
#Azot OksitleriABD’de patlayan skandal sonrası çevreye verdiği zararlar raporlarla ortaya konan dizelin en büyük pazarı olan Avrupa’da da tüketiciler hızla tercihlerini değiştirmeye başladı. 2017 yılında toplam otomobil satışlarında dizelin payı 2009 yılından bu yana ilk kez benzinin gerisinde kalıp yüzde 44.8’e gerilerken, bu yılın ilk 3 ayında bu oran yüzde 37.9’a kadar indi. Türkiye’de ise dizelin oranı hâlâ yüzde 60 seviyesinde.
#Zararlı PartiküllerYaşanan emisyon skandalları ve sıkılaşan kanunlarla dizel motorlu araçlar yavaş yavaş yerlerini hibrit yani hem elektrikli hem benzinli motorlara sahip ‘melez’ otomobillere bırakıyor. Yüzde 100 elektrikli otomobillere geçişte önemli bir köprü olacak hibrit otomobiller özellikle Asyalı markalar arasında yeni bir savaşı başlatacak gibi görünüyor. Çünkü Toyota’dan sonra Türkiye’de Kia da ‘Niro’ ile hibrit silahını çekmiş durumda.
#ToyotaTürkiye’de dizel araçlar benzinli araçlara göre yüzde 10 ile yüzde 25 arasında daha pahalıya satılıyor. Peki, dizel araçlardan ödediğimiz bu farkın karşılığını tam olarak alabiliyor muyuz? Güncel yakıt fiyatları ele alındığında dizel araçlara ödenen parada kâra geçilebilmesi için en az 150 bin kilometre yol yapılması gerektiği ortaya çıkıyor.
#Sefer LeventTürkiye’de dizel araçlar benzinli araçlara göre yüzde 10 ile yüzde 25 arasında daha pahalıya satılıyor. Peki, dizel araçlardan ödediğimiz bu farkın karşılığını tam olarak alabiliyor muyuz? Güncel yakıt fiyatları ele alındığında dizel araçlara ödenen parada kâra geçilebilmesi için en az 150 bin kilometre yol yapılması gerektiği ortaya çıkıyor.
#Azot OksitleriSaldığı zararlı partiküller ve NOx (azot oksitleri) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği raporlarla ortaya konan dizel otomobiller, sigaradan daha zararlı olarak gösterilmeye başlandı. Bir çok ülke özellikle ABD’deki skandal sonrası dizel motorlu araçlar konusunda radikal önlemler almaya başlarken, firmalar da dizel motor geliştirmekten hızla vazgeçiyor.
#Dizelİstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, başta astım, saman nezlesi ve egzama olmak üzere alerjik hastalıklarda son senelerde görülen artışın bir nedeninin de küresel ısınma olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Elektro Mekanik Sanayiinin (TEMSAN) de çeşitli tiplerde türbin üreterek katkı sağlayacağı çalışmalar neticesinde suların boşa akmayacağını belirterek, “toplam 6 Atatürk Barajı kadar yatırımı; Devlet Su İşleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi ve TEMSAN'ın katkılarıyla birlikte gerçekleştirmiş olacağız”' dedi.
Uçakların hava kirliliğine yol açması ve giderek artan trafiğin kaza riskini yükseltmesi, AB’yi harekete geçirdi. Yakıtlara litre başı 10 sent zam yapılacak ve uçak biletlerinin vergileri artırılacak. Amaç, charter ve ucuz taşımacılık yapan firmaları havadan uzaklaştırmak.