AB, ucuz uçan havayollarını vergi silahı ile vuracak

Güncelleme Tarihi:

AB, ucuz uçan havayollarını vergi silahı ile vuracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2005 02:18

Uçakların hava kirliliğine yol açması ve giderek artan trafiğin kaza riskini yükseltmesi, AB’yi harekete geçirdi. Yakıtlara litre başı 10 sent zam yapılacak ve uçak biletlerinin vergileri artırılacak. Amaç, charter ve ucuz taşımacılık yapan firmaları havadan uzaklaştırmak.

HAVACILIK sektörünün iklim değişikliğine yol açan en önemli faktörlerden biri olması, uçuş sırasında çıkan karbondioksitler ve küresel ısınmaya yol açan gazların giderek yaşam tehlikesi oluşturması, AB’yi bu konuda önlem almaya zorladı. Avrupa Birliği bunun için uçuşları azaltma projeleri geliştirdi. Önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen projeler, en çok ‘charter’ları ve ucuz taşımacılık yapan firmaları etkileyecek.

Hava trafiğinin artması, çevre açısından büyük tehlikeler yaratırken, kaza risklerini de artırıyor. AB ise, trenleri özendirmek ve mali gücü düşük firmaların piyasadan çekilmesini sağlamak amacıyla iki önemli karar aldı. Uçak yakıtının litresi 10 sent, uçak biletlerindeki vergiler ise daha sonra belirlenecek oranda artırılacak.

Havacılık sektörünün her yıl yüzde 3 büyümesi ve son 10 yılda ulaştığı teknolojik gelişmeler, AB’yi korkutuyor. Tüm Avrupa’nın trafiğinin kontrol edildiği Brüksel’deki Eurocontrol uzmanları, özellikle Avrupa kıtasında giderek artan uçuşların tıkanma noktasına geldiğini ve 2020’de bugünkünün iki katına ulaşacağına ve içinden çıkılamayacak bir duruma geleceğine dikkat çekiyorlar.

Eurocontrol yetkililerinden Andrew Watt, yılın her günü 24 saat hava trafiğini kontrol ettiklerini belirterek, ‘Şu anda bile 3 milyon insan havada. Böyle giderse 2020 yılında hava trafiği kontrol edilemez hale gelecek’ diyor.

HAVA NASIL ETKİLENİYOR?:

Havacılık sektörü, çevreyi kirleten önemli unsurlardan biri olarak görülüyor. AB uzmanlarına göre uçaklar yalnızca karbondioksit üretmiyorlar, bunun yanında küresel ısınmaya neden olan azot oksitleri de atmosferin yukarı tabakalarına bırakıyorlar. Friends of Earth (Yeryüzü Dostları) adlı örgüt, havacılık sektörünün, iklim değişikliğine neden olan gazlardaki sorumluğunun hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, küresel ölçekte yılda 700 milyon ton karbondioksitin uçaklardan havaya salındığını açıkladı. Avrupa ile New York arasında uçan bir insanın ise 1.5-2 ton karbon dioksitten sorumlu olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!