Almanya’da 2024 yılı, ırkçı saldırıların ve aşırı sağ şiddetin hızla arttığı bir yıl olarak tarihe geçerken, son dönemde yaşanan olaylar, ülkedeki Müslüman ve Türk toplumların karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve şiddet tehdidini de gözler önüne serdi. İşte son yıllarda Almanya’da artan nefret suçları ve ırkçı saldırılar...
#ALMANYASolingen’deki katliamın 31’inci yıl dönümünde, saldırıda yaşamını yitirenleri temsilen ‘Hülya’ adını taşıyan meydanda gerçekleştirilen anma gününde ırkçılık tehlikesinin giderek arttığı ve birlikte mücadelenin zorunluluğu vurgulandı. Frankfurt Belediye Başkanı Nargess Eskandari-Grünberg artan ırkçılığa dikkat çekerek şu mesajı verdi: ‘Biz sizden daha fazlayız, güçlüyüz ve bölünmeyeceğiz.’
#AlmanyaAlmanya’da 2021 yılı ayrımcılık raporu açıklandı. Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin 2021 yılı raporuna göre ayrımcılıkla ilgili 5 bin 617 başvuru yapıldı. Yapılan başvuruların ise yüzde 37’si ırkçılık şikâyetiyle gerçekleşti. Raporu, Federal Meclis tarafından bu göreve seçilen Ferda Ataman tanıttı. Ferda Ataman’ın ismi bu görev için anılmaya başlandıktan sonra kamuoyunda tartışma yaratmış ve özellikle Alman muhafazakâr kesimin tepkisini çekmişti.
#Almanya 2021 Yılı Ayrımcılık RaporuGazeteci-yazar Ferda Ataman, dört yıldır boş kalan Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı’na seçildi. Federal Meclis’te yapılan oylamada 376 milletvekili Ferda Ataman’ın bu göreve gelmesi için oy verirken, 278 milletvekili ret oyu kullandı.
#AlmanyaFederal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin başında yaklaşık 4 yıldır yönetici bulunmuyor. Federal Aile Bakanlığı, geçen ay bu pozisyon için gazeteci-yazar Ferda Ataman’ı önerdi. İlk kez bu pozisyona gelecek bir kişiyi Federal Meclis seçecek. Oylama bugün yapılacak.
#Ferda AtamanAlmanya’nın başkenti Berlin’de göçmenlerin kurduğu sivil toplum örgütleri, yapısal ırkçılıkla mücadele edilmesi için Berlin Eyalet Meclisi’nde komisyon kurulması talebinde bulundu.
#Berlin Eyalet MeclisiFrankfurt Entegrasyon ve Eğitim Encümeni Sylvia Weber, pandemi döneminde ırkçılığın arttığını belirtti. Sorunu çözmek için kurumlardan başlamak gerektiğini belirten ve ırkçılıkla mücadelede medeni cesaretin önemini vurgulayan Weber, “Irkçılık kurumsal bir sorundur. İşte bu yüzden biz de ırkçılıkla mücadeleye kurumlardan başlamak gerekiyor. Sembolik uygulamalarla oyalanmanın, şimdiye kadar yapılanları yeterli bularak, onaylamanın bir faydası yok” dedi.
#Sylvia WeberAlmanya’da yapılan bir araştırma, eş cinsellerin çalışma hayatında ciddi şekilde ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu. Bielefeld Üniversitesi’nin Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü için yaptığı araştırmanın sonucuna göre her üç eş cinselden biri çalıştığı iş yerinde ayrımcı muamele görüyor.
#EşcinselAmerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçen ay siyahi bir vatandaşın beyaz bir polis tarafından öldürülmesi ve beraberindeki üç beyaz polisin de seyirci kalması, ırkçılığı ve ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Yalnız ABD’de değil, dünyanın çeşitli kesimlerinde insanlar ırkçılığa karşı sokaklara döküldü. Almanya’da da.
#IrkçılıkAlmanya’da ayrımcılıkla mücadele dairesi ilk Berlin’de kuruldu. Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi. Dairenin başkanlığını ise kuruluşundan bu yana Eren Ünsal yürütüyor. Ünsal, hem Berlin hem de Almanya genelinde yaşanan ayrımcılıkları, ayrımcılıkla mücadeledeki eksiklikleri, kendisinin nasıl ayrımcılığa uğradığını ve ‘kabul edilmesi mümkün olmayan’ ayrımcılıkla mücadelede neler yapılması gerektiğini Hürriyet’e anlattı:
#AlmanyaKöln’de kiralık ev arayan Handan Sarıkaya, yaşadığı ayrımcılığı bir mektupla CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet’e aktardı. Laschet’in Düseldorf’ta bulunan bürosu da mektubu Berlin’deki Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’ne gönderdiğini bildirdi. Ama Daire, “Mektup bize gelmedi” diyor. Sarıkaya ise nerede olduğu belli olmayan mektubun peşine düştü.
#Handan SarıkayaGöçmenlerin eğitimi, sağlığı ve ayrımcılıkla mücadelede sınıfta kalan Almanya, 38 ülke arasında gerçekleştirilen “MIPEX” adlı araştırmada 22’nci sırada yer aldı. Raporu inceleyen uzmanlar, ayrımcılık olaylarının istatistiklerde ayrı bir başlık olarak yer almasını ve Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin daha etkin hale getirilmesini istiyor. Almanya’nın göçmenlerin eğitimi, sağlığı ve ayrımcılığa uğramalarını engellemede, uluslararası sıralamalarda hiç de iç açıcı durumda olmadığı ortaya çıktı.
#Almanya