Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Selçuk Altun, Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği’nin düzenlediği, Avrupa Yazarlar Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek.
#Selçuk AltunSelçuk Altun, ‘Hayat Romanlardan Daha Tuhaf’ üçlemesini ‘İşte Geldim Deniz Kenarı’yla tamamlıyor. 11 yıl önce ayrıldığı İstanbul’a sürpriz dönüş yapan Harun, gizemli geçmişini Salacak sahilinde Deniz Kenarı’na anlatıyor. Hikâyenin akışını ‘Kitap İçin’lerden alışkını olduğumuz doyurucu birikimiyle zenginleştiren Altun, kurgusunda yarattığı gerçeklikle, gerçek ve hayat algılarımız üzerine yeniden düşünmemizi istiyor.
#Selçuk AltunPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANSelçuk Altun’un yeni romanı ‘Ayrılık Çeşmesi Sokağı’, okurlarını İstanbul’un göbeğindeki bir sokaktan II. Mahmut’a, oradan Avrupa’ya kadar götüren, içinden türlü yaşamların geçtiği bir ömür dökümü. Bu aynı zamanda gerçek ile kurmacanın içine sanat ve edebiyat eserlerini de alan bir harman. Altun’la yeni romanını konuştuk.
#Selçuk AltunMezarlıklar bir toplumun uygarlık düzeyini gösteren, rengini en iyi anlatan yerlerdir. Eğer bir uygarlık özgün ve dengeliyse mezarların da kendince bir özgünlüğü vardır. Osmanlı mezarlıkları insanı adeta sessiz, hüzünlü ama sıcak bir tebessümle karşılar. Çağdaş Türkler bunu anlamıyor, tahammül de edemiyor ve yok ediyor.
#İlber OrtaylıHangi arada estetik duygumuzu kaybettik emin değilim. Ama geçtim mekan estetiğinden, yıllardır boyası dökülen ya da hiç boyanmamış binalara baktıkça midem bulanıyor. Şehrin renklenmesine katkıda bulunmak isteyen markalar bile varken belediyelerin ve halkın öncelikleri hep başka. Çevremizi ve çehremizi düzeltmeye hiç sıra gelmiyor.
Marmaray Projesi’nin güzergahında kaldığı için başka bir yere nakledilmesi gündeme gelen Osmanlı Padişahlarının, Ordularıyla savaş seferine çıkarken buluşup aileleriyle vedalaştıkları Tarihi Ayrılık Çeşmesi’nde yapılan kazılarda bugüne kadar toprak altında kalan Tarihi Namazgah da ortaya çıkarıldı. Eğer Anıtlar Koruma Kurulu 'Yerinde kalsın' kararı verirse Marmaray'ın güzergahı değişebilir...