Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), cumhuriyetin 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında cumhuriyetin yüz yıllık tarihinde özel eğitim ve rehberlik alanlarının gelişmesine öncülük etmiş, yaşamını yitiren on iki akademisyenin yazılarının bir araya getirildiği ‘Armağan’ adlı bir kitap yayımladı.
#Millî Eğitim BakanlığıOkul öncesi denince Türkiye’de ilk akla gelen isimdir Prof. Dr. Ayla Oktay. Bir süredir hastanede yatıyordu, önceki gece maalesef hayatını kaybetti. 80 yaşındaydı, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi, okul öncesinin önemini anlatmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi, çok yol katedilmesini sağladı.
#Ayla OktayOkul öncesi eğitimin uzman isimlerinden Prof. Dr. Ayla Oktay, “0-5 yaş arası, okul öncesi çağı çocuklarının gelişimlerinin en hızlı olduğu dönem. Çocukların gelecekteki mesleği seçmelerinde bu dönemde aldıkları eğitimin rolü büyük. Bu nedenle kurum seçimine dikkat etmek gerekiyor” dedi.
#Prof. Dr. Ayla OktayÜniversiteye girişte ilk aşama olarak uygulanan YGS, geçen pazar günü yapıldı. Tartışmalar da sınavdan sonra başladı. ÖSYM’nin açıkladığı istatistikler, öğrencilerin başarı seviyeleri ile ilgili vahim sonucu gözler önüne serdi. Lise son sınıf öğrencileri Türkçe’de 40 soruda ortalama 15.90, matematikte ise 5.40 net yaptı.
İlköğretim öğrencilerine yönelik ‘Değerler Eğitimi’ seminerlerine Ankara Barosu’ndan itiraz geldi. Seminer içeriklerinin hukuka aykırı olduğunu savunan baro, ilköğretim çağındaki küçük yaştaki çocuklara kış mevsiminin bile ‘kefen/ölüm’ gibi ifadelerle anlatılmasının psikolojilerine zarar vereceğinin altını çizdi.
En son söyleyeceğimi ilk başta söylüyorum. TEOG bu yıl geçen yıla göre daha zordu. Geçen yıl, “Bakın öğrencilere sınav stresi yaşatmıyoruz. Böyle bir şey yok” demek için olsa gerek çocuklar pek zorlanmadı. Gerçi yerleştirme sırasında bu yaşatıldı ama o ayrı bir yazı konusu. Şimdi zor soru denince pek tepki alıyorum. Zor derken, çocukların kafasını karıştıran, çeldiricisi fazla ve soru kökü karmaşık sorudan söz ediyorum. TEOG-1’de matematikte histogram sorusu ile fen ve teknolojideki kaldırma kuvveti sorusu buna örnek.
Okul öncesi eğitime katkıda bulunanlara Ya-Pa Yayınları tarafından plaket verildi. Eski Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan ve Hürriyet Gazetesi Eğitim Editörü Nuran Çakmakçı’nın plakete layık görüldüğü törende okul öncesi eğitimin zorunlu olması gerektiği dile getirildi.
Önce Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, lise öğrencileri için başörtüsünün serbest olduğunu açıkladı. Ertesi gün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni yönetmeliğe göre isteyen ortaokul 5’inci sınıf öğrencilerinin de başörtüsü takabileceğini duyurdu ve ardından ilkokul, anaokulu için uygulamanın geçerli olmadığını ekledi. Eğitimci ve akademisyenlerin büyük bir kısmı, “Neden şimdi gündeme geldi” diye sorarken, bunun kabul edilemeyeceğini belirterek şunları söylediler: