Yeni Lokanta’da tattığım mantı ününü hak ediyor çünkü tuzlu yoğurt çok yakışmış ama benim zevkime göre biraz fazla kaynatmışlar. Kuzugöbeği mantarı ve tarhananın baharat gibi kullanılması başarılı. Mersin karides tuzlu-tatlı-ekşi-acı dengesi açısından en başarılı yemek. Kuzunun gerdanı seçici damakları hayal kırıklığına uğratmaz.
#Vedat MilorAynı zamanda ayı mantarı olarak da bilinen porçini mantarı, tıpkı bir çöreğe benzer görüntüye sahiptir. Özellikle son dönemlerde ilgi çeken ve merak edilen mantar arasında yer alıyor. Peki, Porçini mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Porçini mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Porçini Mantarı NedirBirçok farklı isimle anılan ve çok sevilen mantar çeşitleri içerisinde fesleğen mantarı gelir. Özellikle çörek mantarı, kuzu mantarı ya da ayı mantarı olarak da ifade ediliyor. Peki fesleğen mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Fesleğen mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Fesleğen Mantarı NedirMantar türleri zehirli ya da zehirsiz şekilde yenilebilir olarak iki farklı biçimde ele alınır. Bu türler içerisinde bazıları özellikle hem sağlıklı hem de lezzetli bir tüketim imkanı sağlar. Son dönemlerdeki en merak edilen mantarlar içerisinde ayı mantarı geliyor. Peki Ayı mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Ayı mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Ayı Mantarı NedirÇanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları’nın kuzey yamaçlarındaki köylerde toplanan ayı mantarının kilosu 20 ile 25 TL’den alıcı buluyor. Önemli bir gelir kaynağı olan ayı mantarını toplamak için dağ köylerinde yaşayanlar bugünlerde Kaz Dağları’na akın ediyor.
#ÇanakkaleBu yıl öyle şaşaalı ve kalabalık festival ya da hasat etkinlikleri yok ama bu hasat olmayacağı anlamına da gelmiyor. Eğer önemli olan sonbaharın güzelliğini yaşamak, doğanın bereketine şahitlik edip minik bir güz tatili kaçamağı için fırsat yaratmaksa size Türkiye’nin farklı coğrafyalarına dağılmış birbirinden güzel nedenler sunabilirim.
#Sonbahar LezzetleriSinop'un Erfelek ilçesinde dağlarda yetişen ve köylüler tarafından toplanan çeşitli türlerdeki mantarlar, başta İtalya ve Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.Sinop'un Erfelek ilçesinde köylüler tarafından dağlardan toplanan mantarlar, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.Erfelek ilçesinde dağlarda yetişen yaklaşık 12 farklı mantar türü, ilçe halkının önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Organik mantarlar, köylülerce toplanıp ilçe merkezinde bir firmaya satılıyor. Burada ev hanımları tarafından işlenen tonlarca mantar, ihraç edilmek üzere ilçeden tırlarla sevk ediliyor. Geçen yıl ilçeden yaklaşık 80 tırın taşıdığı 200 ton mantar ihracatı yapılırken, bu mevsimde toplanan porçini mantarı, Erfelekli kadınlar tarafından İtalyan ve Fransız mutfağı için hazırlanıyor.
#SinopSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet YaşinMehmet Yaşin, Arda Türkmen ve Refika Birgül kafa kafaya verdi, sizin için mutfağa girdi. Bu mevsimde ne yenir, iyi yemek için nereye gidilir, en son keşifleri neler, evde fast food nasıl hazırlanır? İşte Hürriyet lezzet ekibinin topikten maş fasulyesine 24 iştah açıcı önerisi.
#KasımTürkiye bir mantar cenneti… Ülkemizde 40 civarında yenilebilir mantar türü yetişiyor. Bunların 25 kadarı da ihraç ediliyor ama marketlerde satılan üç, bilemediniz beş çeşit. Yazık değil mi bize diye düşünenlerden misiniz? Ben öyleyim. Bugün size mantarla ilgili tüm püf noktalarını aktaracağım.
#MantarDoğal ortamda yetişen mantar uzmanı Mikolog Jilber Barutçiyan, dünyanın en lezzetli ve pahalı mantarının bile bozulduğu andan itibaren insan için tehlike oluşturduğunu belirterek, o nedenle balıklarda olduğu gibi mantarın da alınan gün pişirilmesinin adet haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. Yılı nedeniyle 2012 boyunca süren etkinlikler devam ediyor. Hollanda Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, Michelin yıldızlı ünlü Hollandalı şef Rene Brienen’in mönüyü hazırladığı geleneksel Aspargus yemeği düzenledi.
Musa Dağdeviren lezzet peşinde hem Anadolu’yu hem Asya’yı arşınlamış bir yemek araştırmacısı. Yıllarca biriktirdiği deneyimlerini Kadıköy Çarşısı’nda Çiya adlı lokantasında müşterilerinin beğenisine sunuyor. Yemek macerası beş yaşındayken ailesinin fırınında başlamış. Kendi deyimiyle iyi bir hamurkâr ama abisi gibi tırnak vurma efsanesi değil
Şef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#Mantar