86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’yla birlikte İstanbul da tarihi bir güne tanıklık etti. Hem İstanbul’un hem Türkiye’nin dört bir yanından Ayasofya’ya ilk cuma namazını kılmak için akın vardı. Sultanahmet geceden doldu, trafik durdu.
#GazetehaberleriTürkçe, İngilizce ve Arapça olarak hazırlanan “Ayasoyfa Camii: Fatih Sultan Mehmed Han'ın Emaneti, İnsanlığın Ortak Hazinesi" adlı kitap, Ayasofya Camii açılışına katılan ziyaretçilere dağıtıldı. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan "ayasofyacamii.gov.tr" internet sitesi de açıldı.
#İstanbulAyasofya Camii 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya ile ilgili sözleri araştırılan konular arasında yerini aldı. Fatih Sultan Mehmet 1453 yılında İstanbul'u fethettiğinde o yerin en büyük mabedi olan Ayasofya'yı camiye dönüştürdü ve bununla ilgili bir vakıf kurdu. Ayasofya Vakfiyesi "giriş, vakfın şartları, beddua, kadı hükmü" gibi 6 bölümden oluşuyor. İşte vakfiyede bulunan ifadeler...
#Fatih Sultan MehmetDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camisi'nde yapılacak değişikliklere ilişkin, "24 Temmuz'dan itibaren ibadet yapmaya başladığımızda o resimlerin üzerini bir şekilde perdelemek ya da teknolojik imkanlardan yararlanarak ışıkla karartmak ve namazdan sonra da tekrar perdeyi açarak ya da o karartmayı kapatarak ziyaretçilerin müşahedesine sunmak şeklinde bir uygulama yapacağız." dedi.
#Ali ErbaşEski Hisarlar Müze müdürü Arkeolog Erdem Yücel, Rumeli Hisarı içindeki Boğazkesen Camii’nin yeniden yapımı için yeterli bilgi olmadığını söyledi. Doç. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller caminin özgün halini gösteren hiçbir belge olmadığı için, pojenin para ve emek israfı olduğnu belirtti. İlber Ortaylı, "Benim neslim bu camiyi hatırlıyor. Bir yerde mutlaka bilgi vardır" derken Büyükşehir Belediyesi projenin hazır olduğunu söyledi.
Osmanlı Devleti’nin, vergi mükelleflerini belirlemek amacıyla 15 ve 19. yüzyıllar arasında tuttuğu tapu kayıtları, bilgisayar ortamına taşınıyor. Osmanlı’nın 1460’da Ayasofya Vakfiyesi ile başlattığı tapu bilgilerini kayıt altına alma süreci, 19. yüzyıl sonuna kadar devam etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Ayasofya Camii'nin 'İmparator Kapısı'ndaki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu belirtilerek, "Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır" açıklaması yapıldı.
#AnkaraCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 86 yıl sonra aslına uygun olarak yeniden restore edilen Ayasofya Fatih Medresesi’ni hizmete açarken “Bugün açılışını yaptığımız Ayasofya Fatih Medresesi’yle izleri silinmek istenen bir eseri daha hamdolsun yeniden şehrimize kazandırıyoruz” dedi.
#Ayasofya Fatih MedresesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Okçular Vakfı 9. Uluslararası Fetih Kupası programına video mesaj gönderdi. Erdoğan yaptığı açıklamada, 'Adım adım güçlü ve büyük Türkiye'yi inşa ediyoruz' diyerek, "Dün okçularımızla yazdığımız destanımızı bugün insansız hava araçlarımızla, yazılımlarımızla, üretimimizle, ihracatımızla tekrarlıyoruz" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMHP Lideri Devlet Bahçeli "Anıtkabir ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif hattında kutuplaşma yaratmak, bölücülük yapmak, Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetleri muhtevasında sanal uçurumlar oluşturmak en hafif tabirle soysuzluktur." açıklaması yaptı.
#Devlet BahçeliCumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay kararı sonrası dün 20.53'te yaptığı Millete Sesleniş konuşmasında Ayasofya'da ilk namazın 24 Temmuz'da kılınacağını açıkladı. Tüm camiler gibi Ayasofya'nın Müslim ve gayrimüslim herkese açık olacağını belirten Erdoğan, dünyayı da Türkiye'nin aldığı karara saygılı olmaya davet etti.
#GazetehaberleriDanıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla Ayasofya, 86 yıl sonra ibadete açıldı. Bu kararın ardından gözler, ibadetin nasıl yapılacağına çevrildi. Edinilen bilgiye göre, Ayasofya’nın restorasyon çalışmalarını yapan arkeologlar, Cumhurbaşkanlığı’na bazı önerilerin olduğu bir çalışma sundu.
#GazetehaberleriDanıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Böylece Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının önü açılmış oldu. Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Gerekçede, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.
#AyasofyaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ayasofya kesinlikle uluslararası bir konu değildir. Ulusal egemenlik konusudur" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NTV canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu ayrıca, Fatih Sultan Mehmet'in vasiyetini ve Ayasofya'nın tapusunu göstererek, "Bakın burada belgesi var. Fatih'in vasiyeti ve vakfiyesi var. Evet, bu yapılar tüm insanlığındır. Ama nasıl değerlendirileceğine biz karar veririz. ABD ve Yunanistan'ın bize akıl verme hakları yok. İnanç özgürlüğünde nerede olduklarını biliyoruz." dedi.
#AyasofyaKültür ve Turizm Bakanlığı, ‘kültürportalı’ web sayfasından sekiz gözde tarihi kütüphaneyi belirledi. Listenin en üst sırasında Sultan III. Ahmed Kütüphanesi (Enderun Kütüphanesi) yer alırken, İstanbul’dan Ayasofya, Hüsrev Paşa, Köprülü, Ragıb Paşa ve Millet Kütüphanesi ile Kayseri’den Raşid Efendi, Konya’dan Yusuf Ağa Kütüphanesi diğer gözde kütüphaneler oldu.
#Gazetehaberi