Paylaş
“Bugün 10 Kasım, Atatürk’ü anıyoruz. Peki onu anarken yeterince anlıyor muyuz? O’nun geride bıraktığı düşüncelerin önemini ne zaman kavrayacağız? 82 yıl önce hayata veda etmiş bir dünya liderinin çağdaş fikirlerini benimseyebildik mi?
Bunlara verebileceğimiz yanıt ne yazık ki olumlu olmayacak. Her 10 Kasım’da onu andık ama, galiba anlamayı unuttuk ve bu unutkanlığın sonuçlarını bugün yaşıyoruz. Atatürk her kuşağın yenilikçi fikirler benimsemesini, demokratik ve laik Cumhuriyet düşüncesinin geleceğe aktarılmasını hedeflemişti. Ne yazık ki 97 yıl önce kurulan Cumhuriyet’in ilkeleri tümüyle uygulanamadı ve toplumsal eşitlik sağlanamadı. Çağdaş bir topluma ulaşamadık.
Atatürk’ü anlamak demek, onun ilke ve devrimlerini bıraktığı yerden devam ettirmek ve daha ileri götürmek demektir. O’nun düşüncelerinin değerini, devrimlerinden uzaklaşmaya başlayınca anladık.
‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ demişti. Bugün bilimin ve aklın yol göstericiliğinden çok uzaktayız. Ama Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençler olarak çok çalışacak, bilimin ışığında, aklın yolunda, aydınlık bir Türkiye’ye ulaşacağız.
Kadınlara, erkeklerle eşit haklar sağlamıştı, özgürlüklerine çok önem vermişti.
Bugün eşitlikten ve kadınların özgürlüğünden yoksun bir ülkede yaşıyoruz... Ama haklarının ve özgürlüklerinin bilincinde gençler olarak, Ata’mızın bize armağan ettiği özgürlükleri yeniden kazanıp, ülkemize de kazandıracağız.
Eğitim-öğretimde laiklik ve fırsat eşitliği sağlamıştı, bugün ne yazık ki bunun geçerliliği kalmadı... Ama şimdi laik eğitimin bir ülkenin gelişmesindeki en önemli unsur olduğunu unutmadan çalışacağız.
Türkiye Atatürk’ün önderliğinde bilimde, kültürde, sanatta, sporda, eğitimde başlattıklarını sürdürebilseydi, bugün kendi bölgesinde ve dünyada en gelişmiş ülkelerden biri olurdu. Cumhuriyet ve laikliğin bile tartışılır duruma geldiği bu zamanda, O’nu ağlayarak değil anlayarak analım.”
GÜNÜN SÖZÜ
"ABD başkanları arasındaki fark, arabanın dört tekerleği arasındaki fark kadardır." Vefatının 1. yılında Prof. Dr. Mümtaz Soysal'ı arıyoruz.
10 KASIM ‘KEMALİST MÜCADELE GÜNÜ’ OLSUN
Dünya Liberalizm Günü, liberale her gün bayram ise ve nasıl ki 8 Mart, Sosyalist Mücadele Günü ise 10 Kasım tarihi de ‘kemalist mücadele ve anti-emperyalizm günü’ olarak kutlanmalıdır.
Atatürk’ü anarken Atatürk’ün ideolojisini içselleştirerek anlamak, “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir” diyen mütevazı lidere gecikmiş milli bir borcumuzdur. Türk İstiklal Platformu’nun Kemalizm ile ilgili Change.org sitesinde başlattığı imza kampanyasını desteklemek gerekir. Tahir ÇALGÜNER
HOLLANDA’DAKİ REKTÖRÜN SAFSATALARI
ROTTERDAM İslam Üniversitesi Rektörü, nurcu Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, 10 Kasım öncesinde Mustafa Kemal Atatürk’e “Artık deccalin fitnesi bitmiştir elhamdülillah” ifadelerinin yer aldığı paylaşımla saldırdı. Atatürk’ü ayrıca Said Nursi’nin sözleriyle hedef aldı. Eğitimci Mustafa Solak, bu konuda bir açıklama yaptı ve “Hem Vakıflar Umum Müdürlüğü’nün 1938 tarihli ‘Fatih Mehmet II Vakfiyeleri’ adlı eserinde, hem de Türk Tarih Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün birlikte yayınladıkları ‘Fatih Sultan Mehmed Vakfiyesi’ adlı eserde Vakfiye’nin Ayasofya kısmında ‘Ayasofya’yı cami hâlinden çıkartana lânet okuyan’ bir bölüm geçmemektedir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de Fatih Sultan Mehmet’in Vakfiyesini özel bir bölmede sergilemektedir. Rektöre uyarım şudur: Kasımda çıkacak ‘Atatürk ve Ayasofya’ kitabımda Atatürk’e yönelik iftira ve safsatalara yanıt vereceğim” dedi.
TARIM BÜTÇESİNDE ÇİFTÇİ YOK
MECLİS Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesini değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal desteklemelerin arttırılmamasını eleştirerek “Tarım bütçesinde yine çiftçi yok” dedi. Bakırlıoğlu’nun verdiği bilgilere göre;
2020 yılında çiftçiye ödenmesi gereken 22 milyar lira desteğin ancak 17.5 milyar lirası ödendi.
Destek verilen 18 üründen sadece pamuk ve yağlık ayçiçeği desteği arttırıldı.
Son iki günde 26 kuruş zam gelen ve desteklemelerde önemli yer tutan mazot ile bir yılda fiyatı yüzde 40 artan gübre desteği arttırılmadı.
Sofralık zeytin ve zeytinyağı desteği artmadı.
Pandemi döneminde tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunu tüm dünya kavramışken, 2021 bütçesi yüzde 23 artarken tarımsal desteklemelere ayrılan payın 22 milyar lira olarak aynı kalması ülke tarımı açısından endişe vericidir.
Yani çiftçi 2019 yılı desteklerinden hâlâ alacaklı durumda.
BİLİYOR MUSUNUZ?
BEŞİKTAŞ’TA ANMA
ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 82. yıldönümünde, hayata gözlerini yumduğu Beşiktaş’ta sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına dikkat edilerek Beşiktaş Anadolu Lisesi bahçesinde resmi törenle başlayarak 06.30’dan itibaren Dolmabahçe ağaçlı yolda Ata’mızın kendi sesinden konuşmalarını akşam saatlerine kadar hoparlörden yayınlayacağını; Kafa Radyo’nun (Nihat Sırdar, Güçlü Mete ve Candaş Tolga Işık) 07.00’den itibaren özel 10 Kasım özel yayınını Beşiktaş Dolmabahçe’den yapacağını...
PROF. Dr. Hikmet Sami Türk’ün “Siyasi iktidarın kısa aralıklarla Merkez Bankası Başkanı’nı yasal görev süresine aykırı olarak değiştirmekten kaçınması, bankanın görevlerini tam olarak yapabilmesi ve çıkardığı banknotların üzerinde yazılı Türk Lirası değerinin korunması bakımından büyük önem taşımaktadır” dediğini...
GENÇLERİ ve gelecek nesilleri, adını taşıdığı ‘Namık Kemal kimdir?’ hususunda bilgilendirmek ve Tekirdağ doğumlu vatan şairine vefa borcunu ödemek için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Namık Kemal (Hayatı-Düşünceleri-Eserleri)’ isimli kitabın basımı tamamlanarak ilk nüshasının üniversite rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e takdim edildiğini...
DİL Derneği’nin, Pazarören Köy Enstitüsü ve Hasanoğlu Yüksek Köy Enstitüsü’nü bitiren pek çok genci Atatürkçü düşünceyle buluşturan, dil devriminin ışığında Türkçeye hiç ödün vermeyen Ali Dündar’ın vefat ettiğini ve Karşıyaka’da öğle namazından sonra toprağa verildiğini açıkladığını...
Paylaş