Spor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Yüksel, plantar fasiit hastalığının her yıl milyonlarca insanı etkileyen, yaygın ve ağrılı bir ayak rahatsızlığı olduğunu belirterek, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve günlük aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebildiğini söyledi. Doç. Dr. Oğuz Yüksel, hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Yaz geldi, terlik sezonu açıldı. Hem evde hem de dışarıda keyifle giydiğiniz terlikler, doğru seçim yapmadığınızda hayatınızı kabusa çevirebilir. Özellikle parmak arası terlikleri sık kullanıyorsanız, uzmanlara göre ayak sağlığınızı tehlike atıyorsunuz. Peki parmak arası terlikler hangi sorunlara neden oluyor? Yaz aylarında günlük olarak ne tarz terlikler kullanmalıyız? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkÇinli bir şirket, NASA’nın üzerinde çalışıp sonradan vazgeçtiği projeyi hayata geçirecek. Benzeri bir tasarımla yapılacak olan 12 kişilik hipersonik uçak tüm zamanların rekorunu kıracak. Hipersonik uçak rekabetinde en yüksek hıza erişecek uçağın detayları sır olarak saklanıyor. Tasarım aşamasındaki uçak Şanghay-New York arasını 2 saatte uçacak. Bu uçuş, Boeing 777 geniş gövdeli bir uçakla yaklaşık 15 saat sürüyor. Kesin olarak açıklanmamakla birlikte uçağın saatteki hızı 5.500 km’den az olmayacak. Bu, İstanbul-New York arasını bir saatten biraz fazla zamanda uçması anlamına geliyor.
#ÇinSümsük kelimesinin sözlük anlamı aptal, sünepe, uyuşuk, mıymıntı, miskin ve tembel anlamlarına gelmektedir. Bir de doğada yerini alan sümsük kuşu bulunmaktadır. Bu kuşun özellikleri sümsük kelimesinin anlamından tahmin edilebilmektedir. Sümsük kuşu aslında bir su kuşudur. Bilindiği gibi doğada çok sayıda kuş türü vardır. Bu kuş türlerinden bazıları evcil bazıları sadece doğada yer alabilen bazıları da su kenarlarında bulunan kuşlardır. Sümsük kuşu nedir, nerede yaşar ve nasıl beslenir, sümsük kuşu yumurtası ne renk olur, sesi ve özellikleri nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Sümsük KuşuHer insanın ayak yapısı farklı olabiliyor. Ayakların tabanlarıyla ilgili kişilerin merak ettiği bazı konular bulunuyor. Ayaklarının düz taban olup olmadığını merak edenler, nasıl tespit edeceği hakkında bazı araştırmalar yapabiliyor. Düz tabanı tespit etmenin yöntemleri kişilerce araştırılıyor. Bebeklerde düz tabanın nasıl tespit edileceği de merak ediliyor. Düz taban nasıl anlaşılır? Bebeklerde ve çocuklarda düz taban nasıl ayırt edilir? Düz taban hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Düz Taban Nasıl Anlaşılır?Topuk dikeni çok sık görülen ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen rahatsızlıklardan birisidir. Kadınlarda ayakkabı kullanımı ve gebelik durumlarında daha sık görülen topuk dikeni, ayak yapısı, yaş faktörü, aşırı kilo ve sportif faaliyetlere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Topuk dikenine iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yöntemler sayesinde evde çare bulmak mümkün. Peki, topuk dikeni nasıl geçer? Evde topuk dikenine ne iyi gelir? Limon topuk dikenine iyi gelir mi? Topuk dikeni neden olur? Karbonat topuk dikenini çeçirir mi? İşte topuk dikenine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Topuk Dikenine Ne İyi GelirÇocuklarda parmak ucunda yürüme, yürümenin başlangıç döneminde sıklıkla görülen ve çocukların %5-%12’sini etkileyen bir yürüme şeklidir. Bu yürüme şekli altta yatan nörolojik bir problem yoksa 2 yaşına kadar normal kabul edilebilir fakat sonrasında da devam eden parmak ucunda yürüme durumunda profesyonel yardım alınması gereklidir.
#Kalıcı BozukluklarDüztabanlık toplumun yaklaşık %10-15’ini etkileyen yaygın bir ayak sorunudur. Aslında düztabanlıktan sorun veya hastalık olarak bahsetmek çok doğru değildir, çünkü düz taban ayak yapısı bulunanların büyük bir kısmında hiçbir şikayet bulunmaz. Sadece ayağın kavisinde bir çökme vardır.
#Düztabanlık TedavisiGünlük hayatta yeni alınan ve kalıbı sert olduğu için ayak dokusuna zarar veren ayakkabılar ciddi ayak sağlığı problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, ayakkabıdan dolayı oluşan yaralara ve bu yaraların neden olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekti.
#Ayak SağlığıAyak ve Ayak Bileği Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, düztabanlığın birçok kişi tarafından göz ardı edildiğini, ancak ilerlediği takdirde büyük sorunlara neden olacağı uyarısında bulunarak, "Sert düztabanlıkta hastanın yürüme mesafesi bir kilometrenin altına düştüğünde ameliyat şart" dedi.
#DüztabanlıkBebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusunun yanıtı, çocuk sahibi olmuş vatandaşların merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Gelişim sürecinde olan birçok bebeğin hangi dönemlerde emeklemeye başlayacağı merak ediliyor. Peki, bebekler ne zaman emeklemeye başlar? İşte, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Solgun'un konuyla ilgili verdiği bilgiler.
#Bebekler Ne Zaman EmeklerBebekler ne zaman emekler konusu, ebeveynlerin merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Yeni doğmuş bebeklerinin gelişim sürecinde, emekleme, oturma ve yürüme gibi eylemlerin ne zaman gerçekleşeceğini merak eden anne babalar, bebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusuna cevap arıyor. İşte, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Solgun'un konuyla ilgili verdiği bilgiler
#Bebekler Ne Zaman Emekler