AA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2012 00:00
Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Tan Erdoğdu, Türk toplumunun “ayak haritası'nı çıkararak, Türk halkına uygun yeni ölçü sistemi oluşturacaklarını bildirdi.
Erdoğdu, yaptığı açıklamada, Türk halkının ayak yapısının tespit edilebilmesi ve “ayak haritası” çıkarılabilmesi için Edirne'den Ardahan'a uzanan çok geniş çaplı bir araştırma yapılması gerektiğini belirtti.
Böyle bir proje için de topyekün bir çalışma başlatmak gerektiğini ifade eden Erdoğdu, proje için üniversiteler, podiatri uzmanları, ayakkabı sektörünün bileşenleri ve hükümetten destek isteyeceklerini söyledi.
Tan Erdoğdu, “Proje hayata geçirilebilirse Türk ayak yapısına daha uygun bir ölçü sistemi getirilir. Şu anda ayakkabı üreticileri, bu eksiği kendi imkanlarıyla gideriyor. Yeni bir endüstriyel ölçü standardının oluşturulmasıyla çok daha sağlıklı ve entegre üretim yapılabilecek” dedi.
Şu anda kullanılan Fransız kalıp sisteminin Türk halkının ayak yapısına uygun olmadığını belirten Erdoğdu, “Bir çok AB ülkesi gibi Türkiye'de de ayakkabı yapımında Fransız kalıp sistemi kullanılıyor. İngiltere ise kendi ölçü sistemini kullanıyor. Amerika, çok kozmopolit yapıya sahip olduğu için buçuklu numaraların olduğu kalıpları kullanıyor. Türkiye'de de çok kozmopolit bir yapı var. Türk halkının ayak yapısı ne Fransız ve İtalyanlar kadar ince ne de Araplar kadar etli. Buna uygun bir milli ölçü sistemi oluşturabilirsek, toplum sağlığına faydalı olabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
“Ayak ölçüsünü alan makine”
Erdoğdu, AYSAD'ın, ayakkabı meslek liseleri ve yüksek öğretim kurumlarında kalıp konusunda deneyimli gençler yetiştirmek için ayak ölçüsünü tarayabilen makine sipariş edeceğini vurgulayarak, şu anda Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu'da kullanılan bu makinenin, tüm ayak formunu tarayıp, kalıp tasarımının yapıldığı sistemlere aktarabildiğini anlattı.
Ayak sağlığı konusunda toplumda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını kaydeden Erdoğdu, “Daha çok endüstri ile ilgili olan kalıp sistemi sokaktaki insanın çok da düşünmeyeceği bir konu aslında. Ancak herkesin 'Benim ayağım 37,5, 37 giydiğimde sıkıyor, 38 giydiğimde büyük geliyor' şeklinde serzenişi vardır. Bu sıkıntıların önüne geçmek için elimizde bir harita olması gerekiyor. Amaç sadece Türk toplumun ayak yapısını incelemek değil, aynı zamanda yapılan üretimi de insanların ihtiyaçlarına yönelik düzenlemek” dedi.
“Kül kedisi masalı gibi...”
Ayak haritasını çıkarmak için “Kül Kedisi” masalında olduğu gibi pilot bölgeler seçilecek, tek tek ayak ölçülerinin alınacağını belirten Erdoğdu, “Ayak cihaza konduğu zaman bileğe kadar bütün ayağın formu 3 boyutlu olarak lazerle ve ilgili kamerayla taranıp, sisteme ölçüleriyle birlikte aktarılacak. Böylece kişiye özel ayakkabılar bile üretilebilecek” diye konuştu.
Erdoğdu, ayak haritası çıkarmanın ülkesel değil, küresel bir çalışma olması gerektiğine dikkati çekerek, “Nereye satış yapıyorsanız o ülkenin de ayak haritasına sahip olmanız gerekiyor. Bizim en büyük pazarımız Rusya, Suudi Arabistan ve Almanya. Bu pazarların hepsi farklı özellikler taşıyor. Yani Rusya'ya sattığınız ayakkabı ile Suudi Arabistan'a sattığınız ayakkabı arasında çok büyük farklar var. 'Türk ayak kalıbını bulduk, bunu bütün dünyaya da satarız' diyemezsiniz” ifadesini kullandı.
AYSAD Başkanı Tan Erdoğdu, yılın 7 ayında yaklaşık 328 milyon dolar ihracat yakaladıklarını belirterek, 2023 yılında ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi sektörünün 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu bildirdi.