Son dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin merakla beklediği corona virüsü toplantısı sonrasında çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar, evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir" dedi. Erdoğan ayrıca 76 yaş üstü emekli vatandaşların eğer isterlerse emekli maaşlarını evlerinden alabileceklerini söyledi.
#CumhurbaşkanıTürkiye'nin hem stratejik hem de lokomotif sektörlerinin başında gelen bankacılık sektörü, sermaye yeterlilik rasyosu ve düşük sorunlu kredi oranıyla güçlü yapısını sürdürüyor. Bankacılık sektörünün NPL oranı, bu yılın mart ayında yüzde 4,04 iken, mayıs itibarıyla sınırlı yükselişle yüzde 4,18'e çıktı.
#TürkiyeHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiYunanistan’da kemer sıkma önlemlerinin onaylamasının Avrupa’da yarattığı iyimserlik Moody’s’in 6 ülkenin kredi notunu düşürmesiyle tersine döndü. Moodys, Avrupa borç krizini gerekçe göstererek İspanya’nın notunu iki basamak, İtalya, Portekiz, Malta, Slovenya ve Slovakya’nın notunu bir basamak indirdi. Fransa, İngiltere ve Avusturya’nın görünümünü ‘negatif’e çevirdi.
Uluslararası reyting kuruluşu S&P, Euro Bölgesi’nin 9 ülkesinin notunu düşürdü. Fransa, Avusturya, İtalya ve İspanya’nın kredi notu birer puan düşerken, Portekiz ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde 2 puan indirim oldu. Notu ‘AAA’dan ‘AA+’ya düşen Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hemen ekonomi kurmaylarını topladı, Ekonomi Bakanı Francois Baroin, “Yeni kemer sıkma programına gitmeyeceğiz” dedi.
Uluslararası piyasalarda yükselen tansiyondan sonra ilk seansta sert şekilde gerileyen İMKB 100 Endeksi'nde, ikinci seansla birlikte gelen dalgayla satışlar hız kazandı. Endeks günü yüzde 7.1'lik düşüşle 52,283 puandan kapattı. Avrupa ve ABD borsalarında da yüzde 4'ü aşan kayıplar yaşanıyor. Kur tarafında ise TL değer kaybediyor. Dolar/TL 1.76'nın üzerine çıktı.
Avrupa’daki ekonomik krizin iyice derinleşip, diğer ülkelere de sıçraması endişe yaratırken, kredi derecelendirme kurumu S&P’nin gecen cuma akşamı ABD’nin ‘AAA’ olan notunu tarihinde ilk kez AA+’ya indirmesi dün açık olan bazı Ortadoğu piyasalarında deprem etkisi yarattı. Tüm dünya ‘çifte kriz’le nefesini tutarken, piyasalar alarma geçti. G-20 ve G-7 ülkeleri finans bakanları Asya piyasaları açılmadan telekonferansla önlemler almaya soyundu.
Tam 94 yıldır ülke notu AAA olan ABD, dün tarihinde bir ilk yaşadı. Borçlanma krizine ilişkin Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında gerilim nispeten ortadan kalksa da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ABD’nin notunu ‘AAA’dan “AA+’ya çekti. Bu indirim dünyada bomba etkisi yaratırken, Amerikan Hazine’si S&P’yi ‘kasten’ 2 trilyon dolarlık hesap hatası yapmakla suçladı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin AAA olan kredi notunu düşürdü. Büyük Buhran da dahil bir çok kriz geçiren ABD'nin notu hiç düşürülmemişti. Bu kararla, ABD hükümeti, şirketleri ve tüketicileri için borçlanma daha maliyetli hale gelebilir. ABD Hazine Bakanlığına göre ise karar 'hatalı'.
Deprem ve tsunami felaketiyle sarsılan Japonya, dün aynı zamanda 10 yıl aradan sonra Türkiye’ye borç verdi. Türkiye 2000 yılından sonra ilk kez Japon Samuray piyasasından borçlandı. Japon Uluslararası İşbirliği Bankası JBIC garantili tahvil ihracı kapsamında Hazine’nin hesabına 18 Mart’ta 180 milyar yen (2.17 milyar dolar) girecek.