Güncelleme Tarihi:
FELAKETİN MERKEZİ JAPONYA'DAN EN ÇARPICI KARELER
YER YARILDI EVLER İÇİNE DÜŞTÜ / FOTO GALERİ
JAPONYA deprem ve tsunami felaketiyle sarsılmadan hemen önce, Türkiye’ye Japon Samuray piyasasından 180 milyar yen (2.17 milyar dolar) aldı. Hazine 10 yıl aradan sonra bu piyasadan borçlanırken, yüksek getiri arıyışındaki Japonlar Türk tahvillerine büyük ilgi gösterdi.
10 yıl aradan sonra
Hazine dün yaptığı açıklama ile 10 yıl aradan sonra yen piyasasından yen piyasasından borçlandığını duyururken, şu bilgiyi verdi: “10 yıl vadeli ihracın tutarı 180 milyar yen. Kupon oranı yüzde 1.87 (10 yıl vadeli Yen swap oranı 48 bp) ve fiyatı da 100 olarak gerçekleşti.”
Hazine Yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracı olanaklarını araştırmak üzere Daiwa Securities Capital Markets, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ve Mizuho Securities’e 18 Şubat’ta yetki vermişti. Bu durumda 20 günlük bir çalışmanın sonunda gerçekleşen ihraca, Japon yatırımcılar büyük ilgi gösterdi. Hazine, ihraç miktarını aşan bir talep oluştuğu vurgulandı. İhraca, Japonya’da faaliyet gösteren bankalar, sigorta şirketleri ve bölgesel finansal kuruluşların da aralarında yer aldığı çok sayıda kurumsal yatırımcının ilgi gösterdiği belirtildi.
Bu ihraç ile birlikte Türkiye 2000 yılında gerçekleştirilen son ihraçtan bu yana ilk kez yen piyasasından borçlanırken, 2.17 milyar dolarlık ihraç tutarının 18 Mart 2011 tarihinde Hazine hesaplarına gireceği hatırlatıldı. Bu ihraçda Türkiye ekonomisinin gösterdiği performans kadar JBIC’ın garantisi de etkili oldu.
İlk ihraç 19 yıl önce oldu
Türkiye, Samuray piyasasında ilk ihracını 1992 yılında, son ihracını ise 2000 yılında gerçekleştirdi. Bu yıllar arasında Samuray ve Euro yen piyasasında 15 seri Samuray, 4 adet de Euro yen olmak üzere toplamda 19 ihraç gerçekleştirildi. Türkiye bu ihraçlarla yaklaşık olarak 8 milyar dolar karşılığı finansman sağladı.
Japonlar uzak duruyordu
2000’li yılların başında Latin Amerika ülkelerinin yaşadığı krizin ardından Japon yatırımcılar, ‘yatırım yapılabilir’ kredi notuna sahip olmayan varlıklardan uzak duruyordu. Bu nedenle Türkiye ve kredi notu BBB’nin altında olan birçok ülke Samuray piyasasından borçlanması mümkün olmadı.
Deprem piyasalara gerilim yükledi, etki haftaya sarktı
JAPONYA’daki deprem, uluslararası piyasalarda tedirginliğe yol açarken, gösterge eurobondun fiyatı düştü, CDS’ler yükseldi. Uzmanlar, Japonya’da borsada işlem gören hisselerin, özellikle depremin ve tsunaminin vurduğu bölgelerdeki fabrikalara ait olanların gelecek hafta pazartesi günü değer kaybedeceği, bunun da piyasaları etkileyeceği yorumları yapılıyor.
Yen geriledi
Japonya’da 140 yıldan bu yana meydana gelen en şiddetli depreminin yen dolar karşısında kayıplarını artırarak 82.20 seviyelerine geriledi. Böylece yen, ABD doları karşısında iki haftanın en düşük seviyesini görmüş oldu. Yatırımcıların pizasyonlarını beklemeye aldığı belirtilirken, 2030 vadeli gösterge eurobondun fiyatı 1 dolar kadar geriledi. Tüm ülke CDS’lerinde yükselişe paralel 5 yıllık Türk CDS’leri de 1 baz puan yükseldi. Türkiye’nin 2030 vadeli gösterge eurobondu önceki gün 165.75 dolar seviyesinde kapanırken, dün 15.15 itibariyle fiyatı 164.75/165.75 dolar, getirisi ise yüzde 6.06/5.99 düzeyindeydi. Ayrıca dün Portekiz’in yeni tasarruf programı açıklamasının ardından Portekiz ve Yunanistan’ın 5 yıllık CDS’leri 16 baz puan birden yükseldi.
BOJ’dan açıklama
Japonya Merkez Bankası (BOJ), depremin yarattığı kaygıları gidermek amacıyla finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için her türlü çabayı sarf edeceğini bildirdi. BoJ’den yapılan açıklamada, “Japonya’da borsa ve yen değer kaybettiği için finansal piyasalarda istikrarı sağlamak amacıyla elimizden geleni yapacağız” denildi.
Sigortada tedirginlik borsaları düşürdü
DEPREMİN yol açacağı zarar nedeniyle dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinin hisseleri yüzde 2 ila yüzde 6.5 oranında değer kaybetti. Sigorta sektöründe önde gelen küresel oyunculardan Swiss Re’nin hisseleri yüzde 5.8, Munich Re’nin yüzde 5.4 ve Hannover Re’nin yüzde 4.7 düştü. Fransız sigorta şirketi Scor’un hisseleri yüzde 6.5, Aviva, Allianz ve Axa sigorta şirketlerinin yüzde 2.5’ar ve İngiliz Prudential’ın da yüzde 2 geriledi. Swiss Re’nin sözcüsü Tom Armitage, “Şu anda herhangi bir şey söyleyecek durumda değiliz. Durum halen belirsiz” dedi. Munich Re’nin Yönetim Kurulu üyesi Torsten Jeworrek deprem olmadan bir gün önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Japonya’daki deprem riski Munich Re için önemli” demişti. Dünyanın en büyük sigorta şirketi Munich Re ve Swiss Re, şubat ayında Yeni Zelanda’daki deprem ve Avustralya’daki sel felaketinin doğal felaket talepleri için ayrılan yıllık bütçelerini zaten tükettiği belirtiliyor. Bu arada deprem Asya borsalarının yanı sıra Avrupa borksalarında yüzde 1’i bulan kayıplar yaşandı.
Tek seferde gerçekleşen en yüksek tutarlı ihraç
JBIC garantili Yen piyasasında 2009 yılından itibaren aralarında Endonezya ve Meksika’nın bulunduğu 5 ülke tahvil ihracı gerçekleştirilirken, Hazine açıklamasında 2.17 milyar dolarlık ihraca ilişkin şu noktalara da dikkat çekildi:
Türkiye’nin bu ihracı JBIC garantili Yen piyasasında tek seferde bir ülke tarafından gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç oldu.
Bu ihraç aynı zamanda Türkiye tarafından uluslararası sermaye piyasalarından tek seferde gerçekleştirilen en yüksek miktarlı ihraç özelliği de taşıyor.