Gelişmiş ülkeler ABD’yi destekledi, Hindistan ve Çin, dolara bayrak açtı

Güncelleme Tarihi:

Gelişmiş ülkeler ABD’yi destekledi, Hindistan ve Çin, dolara bayrak açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2011 00:00

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin kredi notunun S&P tarafından ‘AAA’dan bir puan düşerek ‘AA’ya çekilmesinin çeşitli ülkeler açısından farklı yansımaları oldu.

Haberin Devamı

Japonya, Avustralya, Fransa gibi gelişmiş ekonomilerin ‘yatırıma ve tahvil alımına devam edeceğiz’ şeklinde ABD’ye sahip çıkan açıklamalarının yanı sıra Çin, Hindistan, Tayvan gibi gelişmekte olan ekonomilerden ise sert eleştiriler geldi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’nin başını çektiği daha istikrarlı ve güvenli yeni bir global para biriminin belirlenmesi gerektiği çağrısı, diğer gelişmekte olan ülkelerin de katılımı ile doların itibarını tartışmaya açtı.
Eski güzel günler geride kaldı
Çin Hükümeti resmi haber ajansı Şinhua aracılığı ile yaptığı değerlendirmede, “ABD’nin borç alışkanlığı dünya ekonomisini tehdit ediyor. Bu not indiriminde ABD sadece kendini suçlamalı” dedi ve yeni bir global ve istikrarlı para birimi için çağrısında bulundu. Çin hükümeti açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ABD bugünkü sorunlarına neden olan istediği kadar borçlanabildiği o eski güzel günlerin arktık geride kaldığını acı bir gerçek olarak görmeli. ABD dolarının kullanılması konusunda uluslararası bir gözetim mekanizması kurulmalı ve artık yeni, istikrarlı ve güvenilir bir global döviz cinsinin belirlenmesi uluslararası piyasalar üzerindeki sıkıntıyı da atmaya yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda tek küresel döviz cinsinin o ülke üzerinde yarattığı baskıyı da azaltır.”
Daha stabil, daha güvenli para
Çin’in yeni global para birimi çağrısına Filipinler de katıldı. Filipinler Ekonomi Bakanı Cesar Purisima konu ile ilgili açıklamasında, “Bence artık daha az stabil ve güvenli bir uluslararası piyasanın geçerli olduğu yeni bir döneme girdik. Tüm dünyada finansal entrümanlarda gösterge olarak kullanılan ABD dolarının notu düşmüştür. ABD kendi ekonomik problemlerine konsantre olmaya çalışırken yeni bir global para biriminin uluslarası piyasalara sunulmasında yarar olabilir” dedi. Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee de, durumun çok ciddi olduğunu vurgulayarak, değerlendirdiklerini söyledi. Hindistan Başbakanının Ekonomik Danışma Konseyi Başkanı C. Rangarajan da, ABD’nin güvenilir bir mali konsolidasyon planına sahip olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Fransa, ‘Durum aynı’ mesajı verdi Rusya ‘Dolara devam’ dedi

Haberin Devamı

FRANSA Maliye Bakanı François Baroin, ABD ekonomisinin sağlamlığına ve hükümetin Kongre’nin planını uygulamadaki kararlılığına güvenlerinin tam olduğunu belirtti. Baroin, Fitch ve Moody’s’in ABD’yi hala ‘AAA’ ile notlandırdıklarına dikkati çekerek, S&P’nin notunun bu ülkenin finansal durumunu değerlendirmek için iyi bir unsur olduğunu ifade etti. Böyle bir durumda fikir birliğiyle oluşturulmuş veri temeline dayalı bir karar olup olmadığı sorusunun yöneltilebileceğinin altını çizen Baroin, S&P’nin kararının tüm gelişmiş ülkelerin bugün özel ve kamu borcunu azaltmak ve büyüme gibi ortak sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. İngiltere ise durumun ‘tamamen öngörülebilir’ olduğunu kaydetti. Rusya da not indirimine rağmen, ‘AAA’ ve ‘AA’ kredi notlarında büyük bir fark olmadığı için döviz rezerlerinde dolar almaya devam edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Japonya: Güvenimiz azalmaz

ÇİN’den sonra elinde en fazla ABD tahvili bulunduran ülke olan Japonya, S&P’nin kararının ABD tahvillerine olan güvenlerini azaltmayacağını açıkladı. Güney Kore Maliye Bakan Yardımcısı Yim Jong-Yong, finansal piyasalar ve ekonomileri açısından çok endişeli olmadıklarını söylerken, Avustralya Başbakanı Julia Gillard, piyasalara sükunet çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!