Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafından 39 Türk üniversitesindeki 129 lisans programının yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi veri tabanına yerleştirildi.
#Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu"İstihdam, Eğitim Ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında uygulanmakta olan “VOC-TEST Merkezleri III Hibe Programı kapsamında desteklenen Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) - Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) “Dijitalleşme Çağında Geleceğin Meslekleri İçin Yeni Ufuklar Projesi” açılış konferansı online/çevrimiçi olarak gerçekleşti.
#TübisadBakan Selçuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mesleki yeterlilik belgesine sahip iş gücünde 2023 hedefimizi 1 milyon olarak belirlemiştik. Bu hedefi bu yıl içerisinde aştık. 2023 hedefimizi 2 milyon belgeli çalışan olarak güncelledik" dedi.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Hedefimiz 2023'e gelmeden 1 milyon kişiye mesleki yeterlilik belgesi kazandırmak. 2019 yılının başından bugüne 1 milyon 150 bin kişinin işe yerleşmesine aracılık ettik” dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukMesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yayımlanan Kalite Güvence Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve MYK tarafından verilen diploma, sertifika ve mesleki yeterlilik belgelerinin, Avrupa düzeyinde kaliteye sahip olması sağlanacak.
#TürkiyeAmerika İş Gücü İstatistik Bürosunun projeksiyonuna göre 2022’de bilgisayar ve matematik ile ilgili mesleklerde istihdam yüzde 18 artacak. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen yazılım mühendisliği ise birçok insana iş kapısı açacak. Bu sebeple kodlama eğitiminin yaşı 4’e kadar indi.
#Kodlama EğitimBir vakıf üniversitesi, öğrencilerinin kazanması gereken yeterlilikler için harekete geçmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında liseden üniversiteye gelen öğrenciler liderlik, iletişim becerileri, grup içinde çalışabilme gibi 14 alanda değerlendirmeye alınacak. Müfredata bu yetkinlikler ile ilgili içerikler eklenecek. Öğrenciler mezun olduklarında diplomalarının yanı sıra uluslararası geçerliliği olan yeterlilik belgeleri alacak.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Avrupa Yükseköğretim Alanı 2020 Yılı Bologna Süreci Uygulama Raporu'na göre, Türkiye'nin 5 alanda tam puan aldığını belirtti. Saraç, "Rapordaki tespitler gösteriyor ki ülkemiz yükseköğretimi son yıllarda büyük bir gelişme göstererek Avrupa ülkeleri arasında birçok alanda öne çıkmayı başardı" dedi.
#YökCumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren ekonomik gelişme ve kalkınma için sanayileşme ilk hedef olarak belirlendi. mesleki ve teknik eğitim, ülkelerin kalkınma ve gelişmesiyle yakın ilişkisi nedeniyle hem hükümetlerin, hem de iş dünyasının odak noktası oldu. Ankara Sanayi Odası kurulduğu günden bu yana mesleki ve teknik eğitime katkı sağlamaya çalıştı ve birçok projeyi gerçekleştirdi. Yapılan doğru uygulamalar desteklendi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içeresinde olmaya önem verildi.
#Mesleki EğitimMEB, 21’enci yüzyıl becerilerini öğrencilere kazandırma amacı doğrultusunda öğretmenlere yönelik mesleki eğitimde dijital dönüşüm başlattı. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, "Öğretmenlerimizin tümünün yazılım, kodlama ve tasarıyla ilgili edindikleri bilgi birikimleriyle alacakları sertifikalar, uluslararası geçerliliğe sahip olacak" dedi.
#ÖğretmenMEB, yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin eğitim aldığı meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezlerindeki tüm programlar Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler ile uyumlu hale getirdi. Türkiye'de 3 bin 315 adet mesleki ve teknik Anadolu liselerinde uygulanan 54 alan ve 200 dal programı ile mesleki eğitim merkezlerinde eğitimi verilen 27 alan ve 142 dal programının tamamına da Ulusal Meslek Standartları ve Ulusal Yeterlilikler yansıtıldı.
#Meslek LisesiYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türk yükseköğretim sistemi, 24-25 Mayıs'ta Fransa'da düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi'nde 'Yeterlilikler Çerçevesi, 'Avrupa Kredi Transfer Sistemi' ve 'Diploma Eki' başlığı altındaki üç konuda da tam puan yani 5 üzerinden 5 aldı. Bu zirvedeki tespitler bize gösteriyor ki Bologna Süreci'nde pek çok Avrupa ülkesinin önündeyiz. Bu çok önemli ve olumlu bir gelişme. Türk yükseköğretiminde güzel gelişmelerin Avrupa farkında. Türkiye'de güzel şeyler oluyor, yükseköğretim alanında da güzel şeyler oluyor. Henüz istediğimiz noktada olmasak da gelişmeler ve iyileşmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.
#YÖKMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, bir iki haftaya kadar öğretmenlerden ilk okuma yazma eğitimine ilişkin tercihlerini alacaklarını belirtti. Durmuş, bitişik el yazısı ya da dik temel yazı tercihleriyle ilgili malzemelerin öğretmenlere gönderileceğini açıkladı.
#Bitişik El YazısıUzun süredir üzerinde çalışılan eğitimde yeni müfredatı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün açıkladı. Öneri ve eleştiriler için bir ay askıya çıkacak yeni müfredatta, içerikleri hafiflese de ders saatlerinin artırılması, darbelerin de okutulması ve 5’inci sınıflara yabancı dil hazırlığının eylülde başlaması gibi pek çok yenilik var... Yeni müfredata göre, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesi çıkarıldı.
#MüfredatMilli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), her eğitim kademesinde tekli eğitime geçilmesine yönelik çalışmalar başlatılacak. Fiziki altyapı olanakları artırılarak, bütün eğitim kademelerinde ikili eğitim uygulamasına son verilmesine yönelik bir yol haritası çıkarılacak ve uygulamaya geçilecek.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Suriyeli sığınmacı 330 bin çocuğun örgün eğitime alındığını, yıl sonuna kadar toplamda 450 bin Suriyeli çocuğun eğitime alınmasının planlandığını belirterek, “Bu çocuklar için Türkiye kendi imkanlarıyla yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Bu konuda bütün ülkeleri yanımızda görmek istiyoruz” dedi.
#Nabi AvcıYÖK bünyesinde oluşturulan Yeterlilikler, Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Komisyonu (YÖKAK) ile üniversitelerin program ve kurum bazında yeterliği ve yetkinliği Avrupa Birliği standartları çerçevesinde periyodik olarak takip edilecek. Akademik kriterlerle incelenerek "kalite" değerlendirmesi yapılacak.
#YökUlusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu kurulacak.