Cinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Haluk ÇokuğraşPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#KızamıkKoronavirüs salgını tüm dünyaya kâbus dolu yıllar yaşatmakla kalmadı birçok başka salgını da çeşitli sebeplerle tetiklemiş oldu. Dünyada yayılan aşı karşıtlığı akımı ve koronavirüs salgınının etkisiyle duran aşılama kampanyaları özellikle çocukları büyük bir tehlike altına sokuyor. Kızamık hastalığı için alarm çanları çalmaya başladı…
#Kızamık SalgınıYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#GazetehaberiHalsizlik ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendini gösteren kızamık, bulaşıcı bir çocuk hastalığıdır. Peki kızamıktan nasıl korunabiliriz? Kızamık tehlikeli mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Altiti, kızamıkla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Kızamık SalgınıDünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl kızamık aşısı olmayan 2.6 milyon insan kızamık rahatsızlığından ölmekte. Son dönemlerde Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da artan kızamık vakalarına ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt, ailelere uyarılarda bulundu.
#KızamıkSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, göç nedeniyle özellikle Avrupa’da ciddi kızamık vakaları görüldüğünü belirterek, bunun Türkiye’ye de yansımaları olduğunu söyledi. Koca, “Gelen göçmenleri de aşılıyoruz ama maalesef Türkiye yine de etkilenebiliyor. Artan kızamık vakalarının çoğu bu nedenle. Olaya sadece aşı reddi demek, insanları aşı yaptırmamaya da yönlendiriyor. Ailelere tavsiyem, çocuklarınızı mutlaka aşılatın” dedi.
#GazetehaberleriKLİMİK (Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye’de 2016’da 9 olan kızamık hasta sayısının, 2018’in ilk üç ayında 55’e ulaştığını söyledi. Hasta sayısının yıl sonuna kadar 200’ü bulması bekleniyor. Avrupa’da ise yılbaşından bu yana kızamıktan 13 kişi öldü. Haberin detayları şöyle:
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’da geçen yıl kızamık vakalarında yüzde 400 artış olduğunu açıkladı. DSÖ’den yapılan açıklamada, geçen yıl Avrupa genelinde 21 bin 315 kişinin kızamığa yakalandığı, 35 vakanın ölümle sonuçlandığı belirtildi.
#Avrupadan HaberlerSağlık Bakanlığı, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’ye gelmesinin ardından hastalık sayılarında artış olduğu iddilarını yanıtladı. Hürriyet’e bilgi veren bakanlık yetkilileri, Türkiye genelinde verem görülme sıklığının yüzbinde 17, Hepatit A’nın yüzbinde 8, suçiçeğinin yüzbinde 5, Hepatit B’nin yüzbinde 3, kızamığın yüzbinde 0.7 olduğunu belirttiler.
#Hastalık