Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) çalışmasına göre, Avrupa’nın birçok ülkesinde plastik sektörü hükümetlerce “Hayati öneme sahip sektör” olarak tanımlanıyor.
#Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Ve Eğitim VakfıEkonomiyi olumlu etkilediği ve ülkeler arası kültür paylaşımına vesile olduğu için ‘Turizm bitsin, yok olsun’ diyemeyiz. Fakat aşırı turizmin doğal zenginliğimizi ve kültürel değerlerimizi yok etmek gibi bazı riskleri de var. Bu yüzden artık hepimizin birer sorumlu turiste dönüşmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Neler yapmamız gerektiğini sürdürülebilir seyahat uzmanlarıyla konuştuk.
#Hazan AKÖZ IŞIKYapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan’ın üstlendiği, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunları konu eden “Sen De Fark Et” belgeselinin Türkiye lansmanı gerçekleşti.
#Plastik KirliliğiDOĞAL Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) işbirliğiyle balıkçıların denizlerde bıraktığı hayalet ağların zararlarına yönelik araştırma yapıldı.
#DOĞAL Hayatı Koruma VakfıTÜRKİYE mart ayında yerel seçime hazırlanıyor. Adaylar netleşmeye başladı. Yaklaşık üç aylık bir propaganda dönemi yaşayacağız. Mevcut başkanlar yaptıklarını, diğerleri yapacaklarını anlatacak. Etrafımızı adayların posterleriyle süslenmiş araçlar saracak, müzikler, anonslar sokaklarda yankılanacak vs. Seçmenin gözüne girme yarışında en önemli vaatlerden biri bence atık olmalı. Bakın neden...
#Yerel SeçimTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERKokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimÖnceki gece çıra gibi tutuşan Folkart Sitesi’ndeki binaların dış kaplamasının vernikli ahşapla yapıldığı ortaya çıktı. Daireleri ‘akıllı ev’ olarak pazarlanan lüks sitedeki akıllı sistemin cepheye etkili olmadığına dikkat çeken uzmanlar, “Dış cephesinde yangın yönetmeliğine aykırı olarak, yanıcı bir madde olan vernik sürülmüş ahşap kullanılmış. Böyle olunca bir nedenle ikinci katta çıkan yangın pencerelerden dışarıya çıkıp tüm binayı sarmış. Doğru malzeme doğru şekilde uygulansaydı bu boyutta bir yangın olmazdı” dedi.
#FolkartMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1Yazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuKüresel ticarette Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası alınan yaptırım kararlarının etkisi artarak sürüyor. Son olarak bazı Avrupalı firmaların ürünlerini Türkiye üzerinden Rusya’ya satmayı planladıkları belirtildi. Türkiye’nin temmuz ayında ihracatını en çok arttırdığı ülke Rusya olurken; mevcut ortamda Rusya’dan gelen talebin gittikçe artabileceği ifade edildi.
#Rusya-Ukrayna SavaşıÜlkelerindeki savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Ankara’da yaşamlarını sürdüren Luceyn, Ragab, Abdulgafur ve Zeyd, ABB Çocuk Meclisi’nde akranlarının sorunlarını çözmek için çalışıyor. Savaş mağduru dört çocuğun ortak dileği ise “Savaşsız bir dünya.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLULondra’da yapılan Imagine Türkiye etkinliğinde Türk ve İngiliz turizmciler bir araya geldi. Bu sene ilki düzenlenen Imagine Türkiye etkinliği yoğun bir katılımla başladı. İki gün süren etkinliğin açılış konuşmalarında Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki turizm faaliyetlerinin artırılmasının önemi vurgulandı.
#Imagine TürkiyeOdessa Güzel Sanatlar Müzesi’nde Kandinski’nin eserlerini de barındıran 10 bin parçalık koleksiyon, Dünya Mirası Listesi’ndeki Ayasofya Katedrali ve daha niceleri... Ukrayna’daki savaşta pek çok eser de risk altında! Kiev’de bazı müzelerin büyük hasar gördüğünü söyleyen sanat tarihçisi Dr. Fırat Arapoğlu “Ukrayna’da müze çalışanlarının eserleri bilinmeyen yerlere depoladıkları gelen bilgiler arasında” diyor.
#Odessa Güzel Sanatlar MüzesiNestlé Purina PetCare Türkiye, kurumsal sosyal sorumluluk alanındaki “Karanlıkta Diyalog” ve “Canımız Sokakta” projeleriyle Nestlé Purina PetCare’in global ölçekte hazırladığı Toplumda Purina Raporu’nda yer aldı. Rapora göre, Nestlé Purina PetCare Türkiye’nin Rehber Köpekler Derneği iş birliği ile düzenlediği “Karanlıkta Diyalog” etkinliği sonrasında, görme engellilerin rehber köpek sahiplenme başvurusunda yüzde 90'ın üzerinde artış oldu.
#NestleSon dönemlerde üretimi kısarak plastik hammaddesinde fiyatların yükselmesini sağlayan petrokimya şirketlerine karşı Çin Plastik Mamul Üreticileri Derneği ile Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) ortak hareket etme kararı aldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Biraz dişimizi sıkabilirsek petrokimya kartellerinin yarattıkları spekülatif balonu söndürebiliriz” dedi.
#GazetehaberleriÇin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
#GazetehaberiTAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca "TOGG ile iş birliğimiz çok iyi gidiyor. Bizim TOGG’la şu an görüşen, aralarında elektrikli araçlara da parça üreten 60 civarında firmamız var. TOGG, bunlar arasında 25 firmayla iş birliğine başladı. Ama hedef 60 firmanın tamamıyla çalışabilmek" dedi.
#TOGGÇağımızda tüm canlıların sağlığını etkileyen en büyük tehlikelerden biri, tarımda pestisit kullanımı. Pestisit, endüstriyel tarımda yetiştirilen ürünü mantar, böcek, yabani ot gibi zararlılardan korumak için kullanılan zehirli kimyasalların genel adı. “Tarım ilacı” olarak da adlandırılan pestisitler toprağı, suyu, havayı bunların sonucu olarak da hayvanları ve insanları, zehirliyor.
#Müge Akgün