2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı. Bu sene ödülü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferench Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Bu gelişmeyle beraber Anne L'Huillier hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Anne L'Huillier kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte İşte Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Anne L'Huillier hakkında bilgiler...
#Nobel Fizik ÖdülüRobert Oppenheimer, biyografisi ile merak ediliyor. Oppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı dikkat çekiyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer boyu, hayatı ve biyografisi...
#OppenheimerRobert Oppenheimer, kariyeri ve hayatı ile dikkat çeken isimlerden bilim insanları arasında yer aldı. 1967 yılında yaşama gözlerini yuman Robert Oppenheimer, fizik ve teorik fizik alanında önemli atılımlar yapmış bilim insanıdır. İşte, Robert Oppenheimer kimdir sorusuna yönelik önemli yanıtlar
#Robert OppenheimerYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıDünyada birçok doğa olayı meydana gelmektedir. Güneşin doğup batması bile bir doğa olayıdır. İnsanlar çevresinde olup biten şeyleri hep merak etmiştir. Bu meraklarından dolayı da araştırma yapma isteği ortaya çıkmıştır. Yapılan çalışmalara göre fizik, kimya, biyoloji, tarih, sosyoloji gibi çeşitli dallar ortaya çıkmıştır. Peki fiziğin uygulama alanları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimFizik, maddenin uzay-zaman boyunca hareketini ve davranışını, maddenin kendisini inceleyen doğa bilimidir. Ayrıca maddeyle ilişkili enerji ve kuvvetlerin varlığını da incelemektedir. Sizler için fiziğin alt dallarını ve bu dalların açığa kavuşturduğu şeyleri derledik.
#Fiziğin Alt DallarıZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSİslam dünyası bilim adamları El Hazini, El Cezeri, El-Kindi’nin bilimsel çalışmaları fizikte anlatılacak. ‘Modern Fizik’ ünitesinde Einstein’ın Özel İzafiyet Teorisi’nin temel varsayımları ve El-Kindi’nin ‘zamanın göreli olduğuna’ ilişkin görüşleri aktarılacak.
#GazetehaberleriDün akşam ekrana gelen Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında izleyenler heyecan dolu sahnelere şahit oldu. 125 bin TL’lik soruya kadar gelen yarışması, karşısına çıkan 125 bin TL’lik “Einstein hangi çalışmasıyla Nobel ödülü almıştır?” sorusuna ne yanıt verdi. Detaylar haberimizde…
#Einstein Nobel ÖdülüGeçtiğimiz günlerde intiharıyla kaybettiğimiz Bayburt Üniversitesi Rektörü, dünyanın önemli atom fiziği bilim insanlarından Prof. Gökhan Budak’ın ölümü, gözleri tekrar, sürekli uyarılarda bulunduğumuz ‘ot-çöp hapları’na çevirdi. Muhtemelen dört dörtlük bir ‘SEROTONİN SENDROMU’ söz konusu...
Al Gore, Kofi Annan, Beşir Esad, Aart De Geus, Tun Abdullah Badawi, Prof. Vito Tanzi, Prof. Paul Collier, Stephen Kinzer, Helen Clark gibi dünya liderlerini, devlet adamlarını, iş dünyasının küresel aktörlerini, akademisyenleri ve bürokratları 14-15 Mart’ta İstanbul’da ağırlayacak olan “Değişim Liderleri Zirvesi”nin hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor.
Eğer biraz Astroloji ile ilgiliyseniz, Ev sözcüğü ile çok sık karşılaşırsınız. Evler, Yıldız Haritası'nın yani Horoskop'un temelini oluştururlar. Aşağıdaki bilgiler okurlarımızın, Astroloji bilgisini takviye edeceği gibi, hiç bilmeyenleri de bir Astroloji dergisini izleyebilmeleri için hazırlayacaktır.
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Şimşek, yaptığı bilimsel çalışmayla, atom çekirdeği çevresindeki elektronların davranışları hakkında önemli bilgiler elde ederken, bazı atomik parametreleri ölçmek için kullanılan deneysel metotları daha da geliştirip, söz konusu parametreleri deneysel olarak daha hassas bir şekilde ölçmeyi başardı.