Bu yıl İstanbul’da iki büyük sergi (Kazlıçeşme Sanat’taki ‘Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri’ ile AKM’deki ‘Ayağımdaki Diken’) gerçekleştiren usta sanatçı Hüsamettin Koçan, bu kez Bodrum’da sanatseverlerle buluşuyor. “Sanatçın atölyesi onun yüreği, beyni ve çağıdır” diyen Koçan’ın ‘Atölye/ Bellek’ başlıklı sergisi Bodrum Belediyesi Mausolos Sergi Salonu’nda açıldı.
#Hüsamettin KoçanBu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanFrankfurt’ta geleneksel olarak gerçekleştirilen Türk Tiyatro Festivali, bu yıl 10’uncu kez gerçekleştiriliyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı dolayısıyla özel olarak hazırlanan festival, Frankfurt’un önde gelen tiyatrolarından ‘Gallus Tiyatrosu’nda 26 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında yapılacak.
#AlmanyaŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı zorlu ve uzun yolculuk sonrası bugünkü halini aldı. 1975 yılında kurulan, 1976 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı 45 senedir yetiştirdiği çok sayıda sanatçı, eğitimci ve akademisyen ile ülkemiz bilim ve kültürsanat yaşamına damgasını vurdu. Ortaokul seviyesinden doktoraya kadar geniş bir yapıda eğitim verilen konservatuvarda lisans düzeyinde eğitim veren çalgı, kompozisyon, müzik teknolojileri, müzik teorisi, müzikoloji, ses eğitimi ve Türk halk oyunları bölümleri bulunuyor.
#İtü KonservatuvarPerformans sanatçısı Ayça Ceylan, Teşvikiye’deki Narmanlı Sanat’ta ‘Ört, doldur, göm aşk ne?’ başlıklı bir atölye düzenleyecek. 9 Şubat Pazar günü 14.00-17.00 saatleri arasında düzenlenecek ‘Ört, doldur, göm aşk ne?’, aşkı algılama biçimlerimiz ve teselli üzerine inşa edilen etkileşimli bir bellek atölyesi.
#Ayça CeylanPerformans sanatçısı Ayça Ceylan, 'Doğumunu Hatırlıyor musun?' isimli atölyesiyle katılımcıları doğumlarından itibaren bedenlerinde biriktirdikleri anılarını ortaya çıkarmaya çağırıyor. 19 Kasım Salı günü 20.30'da Zekeriyaköy Fincan Kafe'de yapılacak atölyede katılımcılar hem kişisel hikayelerini çalışacaklar hem de birbirleri arasında oluşan ortak ve benzer bellek anlatıları ile var oluşun soyut ve somut kavramları üzerine konuşacaklar.
#Ayça CeylanBASE, 14-17 Kasım 2019 tarihleri arasında Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun sanatçı adaylarını Akaretler Sıraevler’de sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki sergi 20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezunun katılımıyla gerçekleşecek. Henüz sanat kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını bir arada görmek ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacak olan ‘’BASE Talks’’u izlemek için bu özel buluşmayı kaçırmayın.
#BASEİstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern, 8 Ekim 2019’da başlıyor. Mario Levi ile Yaratıcı Yazarlık, Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Çağdaş Sanatı Anlamak başlıklı programlar devam ederken, Türkiye’de Çağdaş Sanatın Temel Dinamikleri başlığı altında 6 yeni seminer de ilk kez sanatseverlerle buluşuyor.
#Atölye ModernArter, 'Uzun Cumartesi'ler ile ziyaretçilerine daha uzun süreyle kapılarını açık tutmaya hazırlanıyor. Sergilere girişin 2 Ocak 2020’ye kadar ücretsiz olduğu Arter, her ayın ilk cumartesi günü 'Uzun Cumartesi' kapsamında 11.00–24.00 arasında ziyaret edilebilecek.
#Arterİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliBeslenme alışkanlıklarımız hızla değişiyor. Her gün yeni bir yiyecek popüler oluyor, sonra modası geçiveriyor. Bebek ve çocuk beslenmesiyle yetişkin beslenmesi arasında farklar oluşuyor. Peki, bebekleri doğru beslemenin yolları nedir? Sağlıklı çocuk yetiştirmek için neler yapılmalı? Dr. Şirin Seçkin ile adım adım beslenme önerileri verdiği yeni kitabı ‘0-2 Yaş Doğru Beslenme’yi konuştuk.
#Şirin SeçkinBalat’taki The Pill Galeri, Fransız sanatçı Raphael Barontini’nin tarihsel ve fütüristik olanı birleştiren ‘Bir Asteroid’ten Duvar Kilimi’ isimli Türkiye’deki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının duvar kilimi temasından hareketle giriştiği sergi, kumaş üzerine çalışılmış dev kolajların mekana özgü yerleştirmesi ve hem imgeler hem teknik açısından melez tuvalleri ile resme dair yeni açılımlar arayan sanatseverler için yeni bir deneyim vaad ediyor.
#Raphael BarontiniHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#AnkademiEskiden endüstri yerleşkesi olan tarihi mekanların kültür kurumuna dönüşmesi fikri beni müthiş heyecanlandırıyor. Düşünsenize bu yolla hem bir tarihi eser yeniden can buluyor hem de yepyeni deneyimlere açılarak toplum hayatına yeniden kazandırılmış oluyor... Kent ile özdeşleşiyor böylesine mekanlar... Ankara Sıhhıye’de bulunan Cer Modern Sanatlar Merkezi tam da böyle bir yer.
#Hadi Anne