Pek çoğumuz gezegenimizin karşı karşıya kaldığı tehlikeyi görüp gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bireysel bir katkı sunmak, doğa dostu bir hayata geçmek istiyoruz. Plastik şişeleri, poşetleri hayatımızdan çıkarmanın, kullandığımız ambalajlı ürün sayısını azaltmanın sağlığımıza katkısı da çok. Sürdürülebilir bir hayat düzenine geçişte bize yardımcı olacak ürünleri jürimize sorduk.
#AtıkDÜNYAYI etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için kullanılan maskelerin rastgele çevreye atılması, kirlilik yaratıyor. Uzmanlar, plastik atıklardan sonra doğayı en fazla tehdit eden kirletici olduğuna dikkati çektikleri maskelerin, canlı yaşamına zarar vereceğini belirterek, çift poşete konulup, tıbbi atık kutularına atılması yönünde herkesi uyarıyor.
#Doç. Dr. Coşkun ErüzBARTIN'ın tatil beldesi İnkum'da, dalgaların etkisiyle sahile vuran atıklar kirliliğe yol açtı. Bartın Irmağı'nın denize döküldüğü bölgeye 100 metre uzaklıktaki sahilde televizyon, araç tamponu ve diğer evsel atıkların yanında inek leşi de bulunması dikkat çekti. Sağanak yağmurla birlikte su seviyesi yükselen Bartın Irmağı'nın getirdiği atıklar, dalgaların etkisiyle ırmağın döküldüğü bölgenin yakınındaki İnkum Sahili'ne vurdu. 3 kilometrelik sahil şeridindeki atıklar kirliliğe yol açtı. Sahildeki atıklar arasındaa plastik maddeler, ağaç ve odun parçaları, televizyon, otomobil tamponu ve yedek parçaları, diğer evsel atıklar ile tıbbi atıkların yanında inek leşi de bulunması dikkat çekti. Yaz aylarında yüzlerce kişinin denize girdiği sahildeki kirlilik tepki çekti. İnkum'da oturan Bartın Pedaldaşlar Derneği Başkanı Ümit Bakay, sahildeki kirliliğin fotoğraflarını Facebook hesabında paylaşıp, "Yıllardır İnkum sahilinde bu kadar çöp birikti. Çöp yığınlarının içinde ne ararsanız var. Ölü inek bile var. İlk kez bir televizyonu sahile vurmuş olarak gördüm. Hayatımda ben böyle bir manzarı ile karşılaşmadım" yazdı. Tatil beldesinde yaşayan Erkan Hızoğlu da "Bartın Irmağı'ndan gelen çöpler dalgayla sahile vuruyor. Biz bu manzarayı zaman zaman yaşıyoruz. Ama ilk kez bir televizyonun sahile vurduğunu gördüm. Bu manzanın artık değişmesi gerekir. Yetkililer çözüm bulsun. Burada insanlar yazın denize giriyor. Şimdi hayvan leşleri var" dedi.
#TatilErgene Havzası'nda yaşanan kirliliği önlemek amacıyla yürütülen çalışmaları yerinde incelemek için Tekirdağ’a giden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tekirdağ Organize Sanayi Bölgesi’ni gezerek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yeni hizmet binasının açılışını yaptı.
Muğla'nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Güvercinlik Köyü’ndeki arıtma tesisinin yenilenmemesi nedeniyle 15 bin kişinin binlerce ton atık suyu haftalardır mavi bayraklı koya akıyor. Tatilciler ve turistler koyda denize girmekten vazgeçerken, köy muhtarı Mehmet Gereme, "Şu anda cennet koya akan atık su nedeniyle Ankara’da bakanlıklarda görüşmeleri sürdürüyorum. Yıllardır durumun aciliyetini ilgili kurumlara anlatmaya çalışıyorum" dedi.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitütüsü’nden 15 araştırmacı iki yıl boyunca Datça-Bozburun Özel Çevre Koruması Bölgesi’ndeki deniz canlılarını inceledi. 763 kilometrelik sahil şeridinde 1163 dalış yaptı. Oceanos Projesi kapsamında nesli tükenen canlıları saptadı.