Güncelleme Tarihi:
Ergene Nehri’ndeki kirliliği yakından takip eden Bakan Bayraktar, yaptığı incelemede, Ergene Havzası Eylem Planı sayesinde bölgedeki kirliliğin kontrol altına alındığını ve bölgenin temizlenmesi için 3,2 milyar TL kaynak ayrıldığını açıkladı. Bakan Bayraktar, 2012 yılında yapmış oldukları denetimlerde, 400 civarında firmaya toplamda 12 milyon TL ceza kesildiğini de belirtti.
Erdoğan Bayraktar, Kanal İstanbul ile ilgili basından gelen soru üzerine “Ödeneğini ayırmak için YPK kararını çıkardık. 3 alternatif güzergah üzerinde çalışılıyor. 1.5 aya güzergahı netleştireceğiz” diyerek projede sona yaklaşıldığının altını çizdi.
Ergene Bölgesi’nde oluşan kirliliğin Tekirdağ ilinin en önemli sorunlarından biri olduğunu açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar “Sayın Başbakanımız Ergene Havzasının atık sularının temizlenmesi ile çok yakında ilgileniyor. Tekirdağ Valimize ve Orman ve Su işleri Bakanımızı ve bana ayrı ayrı talimat verdi. Biz de bugün burada Ergene Havzası ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapacağız.
Edirne ve Kırklareli’ndeki nüfusu 10 binin üzerinde olan yerleşimlerdeki ilçe ve belde belediyelere, arıtmalarını tamamlamaları için tek tek yazı gönderdik. Tekirdağ’daki arıtma çalışmasının bir kısmını Devlet Su İşleri yapıyor, bir kısmını da biz İller Bankası olarak gerçekleştiriyoruz. Bu bölgenin temizlenmesi için 3,2 milyar TL para ayırdık. Sadece İller Bankası’ndan buraya aktarılan para 263 milyon TL. Bunun 110 milyonu arıtma tesislerine gidecek. OSB’lerin yüzde yüz arıtma yapacak şekilde tesislerini tamamlamalarını istiyoruz. Önümüzdeki 2, 2,5 yıl içerinde tamamının arıtması bitecek ve nehri pırıl pırıl akar hale getireceğiz” dedi.
400 firmaya 12 milyon TL ceza kesildi
Bölgedeki atıksu arıtma tesislerini iki sene içerisinde yüzde seksenin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Bayraktar “2012 yılı sonunda Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il Müdürlüğü’nün yapmış olduğu denetimlerde 400 civarında firmaya toplam 12 milyon TL ceza kesildi. Maalesef 81 il içerisinde Tekirdağ, atık kirliliği bakımından ceza kesilen illerin başında geliyor. Önümüzdeki 2 sene içerisinde yapacağımız çalışmalar ile buradaki atıksuların yüzde 80’i tam anlamıyla arıtılıp, Marmara’ya vereceğiz. Hem renk bakımından hem tortu bakımından da yeni tedbirler alıyoruz” dedi.
Kanal İstanbul’un güzergahı 1.5 aya netleşecek
Öte yandan Kanal İstanbul ile ilgili Bakan Babacan tarafından yapılan açıklamaya da değindi. Erdoğan Bayraktar bu konuda gelen sorulara ilişkin “Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının çıkartmamızın nedeni, bu işin ödeneğinin bir an evvel ayrılması içindir. Ödeneği ayırıp, programa koyalım, sonra ödenek konusunda sıkıntı çekmeyelim. Kanalın yeri tam belli değil. Bu güzergahı tespit etmek için 3 alternatif üzerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki 1,5 ay içerinde güzergahı netleştireceğiz. Herhangi bir ihale söz konusu değil. Harita alımları, imar planı gibi teknik uygulamalar yapılacak. Vatandaşı mağdur etmeden, mümkün mertebe kendi yerinde tutmaya çalışacağız. Bu işte sona yaklaşıldık” dedi.