Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV virüsüne karşı aşılamanın belli gruplardan başlatılarak uygulanacağını duyurdu. HPV virüsü rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95'inden, kadınlarda görülen tüm kanserlerinin de 8.5'inden sorumlu.
#HPV AşısıHamileler aşı yaptırmalı sorusu, bu evrede bulunan pek çok kişinin uzun bir süre boyunca gündeminde yer alıyordu. Hamilelikte aşı konusunda uzmanlar değerlendirmelerini gerçekleştirdi. Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi. İşte hamilelikte aşı yaptırmak doğru mu sorusuna uzmanlardan alınan yanıtlar
#Hamilelikte AşıSon günlerde birçok ilden koronavirüse yakalanan anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi.
#KoronavirüsTıp mezunları bu yıl uzmanlık için beyin cerrahisi ve jinekolojiyi neredeyse hiç tercih etmedi, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisi ise alt sıralara düştü. Uzmanlara göre cerrahinin tercih edilmemesinde performans sistemi, uzun nöbetler, hekime şiddet ve açılan tazminat davaları gibi nedenler etkili...
#TUSTürkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 291 bin doğum oluyor. Doğumların yüzde 98’i bir sağlık kuruluşunda gerçekleştiriliyor. Normal doğumun teşvik edilmesine ve Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerine rağmen Türkiye’de 2001’de yüzde 21 olan sezaryen oranı günümüzde yüzde 53.1’e çıktı. Bu tablonun en önemli nedeni kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının normal doğum sırasında yaşanan ‘öngörülemeyen ve önlenemeyen olaylar’ nedeniyle sürekli baskı ve yargılamalara maruz kalmaları.
#GazetehaberleriSağlık sisteminin temel taşları cerrahi alarm veriyor. Şiddet, hekimlere karşı açılan ceza ve tazminat davaları, yoğun nöbetler, buna rağmen ücretlerin tatmin edici olmaması gibi birçok neden hekimleri cerrahiden soğutuyor. Hekimler hasta ve yakınıyla daha az temas edecekleri alana yöneliyor.Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Yarın kendimizi emanet edecek cerrahlar bulamayabiliriz. Kaçışın önlenmesi için özlük haklarına ilişkin iyileştirmeler gerekiyor” derken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Hekimler hastalara dokunmaktan korkar hale geliyor. Sağlık, Maliye, Adalet bakanlıkları ve YÖK’le soruna bütüncül yaklaşmakta fayda var” diyor.
#Gazetehaberleri- “Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum.” Mesleğe bu yeminle başlayan hekimler, dozu giderek artan sözlü ve fiziksel şiddet karşısında neredeyse mesleklerini bırakma noktasına gelmiş durumda.
#DoktorAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüBaşta hekimler olmak üzere sağlık hizmeti verenlere yönelik şiddete karşı 12 uzmanlık derneği bir araya gelerek, “Korkularla hekimlik olmaz” dedi. Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet sayısının 46 bini bulduğunu söyledi.
#Ateş KaratekeJinekolojik kanserler olarak da adlandırılan serviks (rahim ağzı), endometriyum (rahim) ve over (yumurtalık) kanser türleriyle ilgili bilgilendirme yapan Prof. Dr. Ateş Karateke rahim ağzı kanseri ile mücadelenin en önemli adımı kadınların tarama konusunda duyarlı olmasıdır diyor.
#KanserTürk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke: "Yaklaşık olarak meme kanserlerinin yüzde 5-10'u, yumurtalık kanserinin ise yüzde 20'si genetik kaynaklı. Ailesinde veya yakın akrabalarında yumurtalık veya meme kanseri nedeniyle tedavi gören bir hasta varsa, düzenli kontroller ve smear testi ile kanser erken evrede tespit edilebilir."
#Kanser