Güncelleme Tarihi:
Mülleryan agenezi veya MRKH (Mayer Rokitansky Kuster Hauser) sendromu olarak bilinen vajina yokluğu, kız çocuklarında görülen bir tür genital gelişim kusuru. Nedeni bilinmiyor. Doğan her 4 bin kız bebekden biri MRKH’li. Yani rahimleri yok, vajinasının tamamı ya da bir bölümü gelişmemiş. Zaten sorun genelikle ergenlik çağında regl kanamaları başlamayınca veya evlenince anlaşılıyor.
YENİDOĞANLARDA KONTROL EDİLMELİ |
MRKH’lilerin dış genital organları normal. Karateke, yenidoğanların muayenesi yapan doktorların vajina girişinin bulunup bulunmadığını da kontrol etmesi gerektiğini hatırlatıyor. 14 yaşına gelmiş, meme gelişimi ve kıllanma olmuş, ancak henüz kanaması olmayan ergenlerin mutlaka jinekolojik muyaeneden geçirilmesi gerekiyor. |
YENİDEN VAJİNA YAPILIYOR
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, hastalığın en sık evlilik sonrası sorun yarattığını ve sıklıkla da bu dönemde ortaya çıktığını söylüyor. Hastaların normal cinsel hayatlarını sürdürebilmeleri için vajina yapılması gerekiyor.
Hastaların çoğunda önce vajenin cerrahi olmayan yöntemlerle oluşturulması deneniyor. Eğitimli hastaların yüzde 90’ında dilatör yardımıyla 6-7 santimetrelik bir vajina görevi görecek bir cep oluşturabiliyor.
İkinci alternatif ameliyat. Kalınbağırsaktan damarıyla birlikte aldığı 15 santimetrelik parçayla 40’ın üzerinde MRKH’liye vajina yapan Prof. Dr. Karateke, “Bağırsak, yapısı itibariyle vajene en yakın organ. Bağırsağın çapı ve duvar kalınlığı da vajina için uygun” diyor. Sürekli açık kalan bir kanal olması bağırsağın tercih edilmesinin nedenlerinden biri.
Kol ve bacaktan alınan deriyle de yeniden vajina inşaası yapılıyor. Ancak Prof. Dr. Karateke, derinin cinsel ilişki için iyi bir ortam oluşturmadığını, kadının partnerinden ayrılması halinde ya da cinsel ilişki kurulmadığında kapandığını söylüyor.
RAHİMLERİ DE YOK
MRKH’liler yapılan vajina ile cinsel hayatlarını sürdürebiliyorlar. Ancak doğal yolla bebek sahibi olmaları mümkün değil. Çünkü yumurtalıkları bulunsa da rahimleri yok. Tek şansları bebeklerinin büyüyeceği bir rahim yani taşıyıcı anne bulmak. Tüp bebek yöntemleriyle yumurtalarının laboratuvar ortamında sperm ile döllenmesi ve taşıyıcı annenin rahmine konmasıyla bebek sahibi olabilir. Prof. Dr. Karateke, “MRKH’de hastanın en zor kabul ettiği şey kısırlık. Bu kadınlar çocuk sahibi olamayınca genellikle boşanmak zorunda kalıyor, işleri yoksa ailelerinin yanına sığınıyorlar. Hiç olmazsa bu grup için Türkiye’de de taşıyıcı annelik için yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor” diyor.