Atacama Çölü haberleri sayfasında Atacama Çölü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 92 Atacama Çölü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kütle ve boyut itibarıyla ana yıldızının yüzde 25’i büyüklüğünde olan NGTS-1b gezegenin varlığı, mevcut teorilere meydan okuyor. Sönük bir cüce yıldızın yörüngesinde dönen ve teorik olarak olmaması gereken ‘canavar’ gezegenin keşfi, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. İşte detaylar...
#Yeni GezegenDünyanın en kurak bölgesi olarak bilinen Atacama Çölü çiçeklere büründü. 5 veya 7 yılda bir görülen bu nadir olay 2015 yılında her zamankinden çok daha farklı gerçekleşti. İşte dünyanın en kurak yeri Atacama Çölü'nde çiçek açmasının nedeni ve birbirinden güzel çöl fotoğrafları...
#SeyahatArjantin’in Salta kentinden bindiğim trenin adı, ‘Bulutlara Giden Tren’di. Gerçekten de bulutlara gidecektik. Yani, And Dağları’nın yükseklerine tırmanacaktık. Hem de çok yükseklerine. Önce kaktüslerle kaplı yamaçları geçtik. Sonra lamaları gördük. Sonra bir tuz çölünü geçtik. Uçurumların kenarlarından kıvrıldık. O zaman ödüm patladı!
#Salta ArjantinŞili’deki gelişmiş yer teleskoplarını kullanan bilim insanları, Güneş’ten 1300 ışık yılı uzaklıktaki (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon km) yıldız kümesinin göz kamaştıran görüntülerini elde etti.Atacama Çölü’ndeki Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) teleskopu tarafından görüntülenen ve Carina Takımyıldızı’nda yer alan ‘NGC 3532 yıldız kümesi’ büyüleyici görünüşü sebebiyle ‘Dilek Kuyusu Kümesi’ olarak da adlandırılıyor. İçindeki yıldızlar, bir dilek kuyusunun içinde parlayan madeni paralara benzetiliyor.‘Dilek Kuyusu’nda yer alan 300 kadar parlak yıldızın yaklaşık 300 milyon yıl önce oluştuğu düşünülüyor. Mavi renkli yıldızların orta büyüklükte oldukları, turuncu ve kırmızı renkli olanların kendi hidrojen yakıtlarını tükettikleri için bu renge büründükleri ve daha ağır oldukları belirtiliyor. NGC 3532 içinde bazı kırmızı devlerin de bulunduğu görülüyor.İlk kez Fransız gökbilimci Nicolas Louis de Lacaille tarafından 1752 yılında keşfedilen NGC 3532 yıldız kümesi, 1830’larda İngiliz bilim insanı John Herschel’in ‘ikiz yıldız zengini küme’ sınıflandırmasına dahil edilmişti. İkiz yıldızlar birbirlerine çok yakın olarak ortaya çıkıyor ve doğumlarından itibaren birbirlerinin yörüngesinde dönüyorlar.
#RenkUzaylıların varlığına ilişkin spekülasyonlar sık sık internette gündem oluyor. Son olarak Kolombiya'da bulunduğu iddia edilen bir iskeletle ilgili paylaşım, meraklıları heyecanlandırdı.
#KolombiyaBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#SeyahatEn çok merak edilen ve bilinen çöller arasında Atacama çölü gelmektedir. Amaca bağlı olarak pek çok kişi bu çöl hakkında bilgi almak adına araştırma gerçekleştirmektedir. Peki Atacama çölü nerede ve hangi kıtada? Atacama çölünün sıcaklık, iklim, canlıları ve bitki örtüsü bilgileri hakkında bilinmesi gereken detaylar.
#Atamaca Çölü Nerede2019'un ikinci güneş tutulmasına kısa zaman kala, yılın ikici güneş tutulması için araştırmalar internette hız kazandı. Doğa olayı tutkunlarının heyecanla takip edeceği güneş tutulması, 'kehribar güneş tutulması' olarak da biliniyor. Pasifik Okyanusu ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek olan bu tutulma, Ay'ın Dünya'ya nispeten yakın olması dolayısıyla, uzun tutulmalardan biri olacak ve yaklaşık 4,5 dakika sürecek. Peki, 2019 güneş tutulması (kehribar güneş tutulması) ne zaman?
#Güneş Tutulması2018 yılının başında yaşanan 'süper mavi kanlı ay' gibi gökyüzü fenomenleri ve kuyruklu yıldız geçişleri daima büyük ilgiyle izleniyor. Çoğu bu olayları internet üzerinden gerçekleştirilen yayınlar aracılığıyla izleme yoluna giderken, sayıları giderek artan bilim meraklısı amatörler kendi teleskoplarıyla gözlem yapmayı tercih ediyor. İkinci şıkkı tercih edenler için gözlem noktasını doğru seçmek önem taşıyor.
#Kuyruklı Yıldız GeçişleriKütle ve boyut itibarıyla ana yıldızının yüzde 25’i büyüklüğünde olan NGTS-1b gezegenin varlığı, mevcut teorilere meydan okuyor. Sönük bir cüce yıldızın yörüngesinde dönen ve teorik olarak olmaması gereken ‘canavar’ gezegenin keşfi, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. İşte detaylar...
#Yeni GezegenDünyanın en büyük teleskobunun üst yapı inşaatı Şili'de başladı. Devlet başkanı Michelle Bacheletin ilk tuğlasını koyduğu tesisin 2024'te tamamlanması planlanıyor. Aşırı Büyük Teleskop'un (European Extremely Large Telescope-ELT) temeli Aralık 2014'te atılmıştı.
#TeleskopDünyanın en kurak bölgesi olarak bilinen Atacama Çölü çiçeklere büründü. 5 veya 7 yılda bir görülen bu nadir olay 2015 yılında her zamankinden çok daha farklı gerçekleşti. İşte dünyanın en kurak yeri Atacama Çölü'nde çiçek açmasının nedeni ve birbirinden güzel çöl fotoğrafları...
#SeyahatBu hafta size alışılmışın dışında rotalar önereceğim. Ben, deniz, güneş, kum üçgeninden oluşan tatil anlayışına hep karşı çıkmışımdır. Benim için tatil keşfetmektir, gördüklerim karşısında şaşırıp beynimi dinlendirmektir, macera yaşamaktır, arka sokaklarda kaybolmaktır, yeni tatların peşinde koşturmaktır. İşte size benim tatil anlayışımı özetleyen rotalar. Bir kenara not edin. Zamanınız, bütçeniz uygun olduğunda bu rotaların peşine düşün.
#Seyahat RehberiTüm yıldızları çıplak gözle görebilir miyiz? Tüm yıldızları çıplak gözle görebileceğimiz bir yer var mı? Dünya üzerinde tüm yıldızları çıplak gözle görebileceğimiz ideal yerler var mı? İşte sorularınız cevabı..
#Dünya Üzerinde Tüm Yıldızları Çıplak Gözle Görebileceğimiz Bir Yer Var Mı?