Yeni gezegenin varlığı astronomları şaşırtıyor
Kütle ve boyut itibarıyla ana yıldızının yüzde 25’i büyüklüğünde olan NGTS-1b gezegenin varlığı, mevcut teorilere meydan okuyor. Sönük bir cüce yıldızın yörüngesinde dönen ve teorik olarak olmaması gereken ‘canavar’ gezegenin keşfi, bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı. İşte detaylar...
Yeni gezegenin keşfini, Şili’de Atacama Çölü’nde bulunan ‘Next-Generation Transit Survey’ gözlemevi yaptı. Projenin adı bulunan yıldıza verilirken (NGTS-1), etrafında dönen gezegene de ‘NGTS-1b’ adı verildi. ‘b’ harfi, bu yıldızın etrafında bulunan ilk gezegen olması halini simgeliyor.
Warwick Üniversitesi’nden Daniel Bayliss “NGTS-1b’nin keşfi, bizi çok şaşırttı. Bu denli büyük bir gezegenin, küçücük bir yıldız etrafında olmaması gerekiyordu. Gezegen, yıldızın yarı çapının yaklaşık yüzde 25’i büyüklüğünde. Bu da gezegeni yıldıza göre çok daha büyük yapıyor. Kıyaslama yapmak gerekirse Jüpiter, güneşimizin çapının sadece yüzde 10’u büyüklüğünde” diyor.
Astronomlar gezegeni bulduklarında gezegenin çekim etkisinin sunucu yıldız üzerindeki şiddetini ölçerek boyutlarını, konumunu ve kütlesini tespit ettiler. Ekibin bulduğuna göre gezegen, ana yıldıza çok yakın bir mesafede yörüngede dönüyor (Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin sadece yüzde 3’ü kadar) ve her bir dönüşünü 2.6 günde tamamlıyor. Yani NGTS-1b’nin bir yılı, dünyanın 2.5 yılına denk geliyor.
Gezegen ve yıldız, ‘Columba’ adı verilen bir takım yıldızı içerisinde, dünyadan yaklaşık 600 ışık yılı uzaklığında bulunuyorlar. Bayliss’in çalışma arkadaşı Peter Wheatley “Canavar gezegen olmasına rağmen NGTS-1b’yi bulmak zor oldu. Çünkü, gezegenin ana yıldızı çok küçük ve sönük” diyor.
Gezegenin an ayıldızına ‘M-dwarf’ adı verildi. Bu tip yıldızlar evrende çokça bulunurlar. Ekibin söylediğine göre beklenmedik çok sayıda gaz gezegenlerin keşfedilmesi olasılık dahilinde.
Kaynak: dailymail.co.uk, Gaia
Fırtınanın dünya dışından çekilen muhteşem görüntüsü