Tuğçe Makarnacı (30) uluslararası ilişkiler mezunu. Bilgi işlem ve Ar-Ge gibi işlerde çalıştı. Beyaz yakalı hayatın getirdiği stres, uykusuzluk ve yoğun iş temposundan sıkıldı. İstifa etti. Hiçbir plan yapmadan tek yön uçak bileti aldı. Altı aylık Asya turuna çıktı. Günde 30 lira harcadı. Tayland, Malezya, Endonezya, Kamboçya ve Hindistan’ı baştan sona gezdi.
#Nasıl Az Para Harcayarak GezilirGenç kadın 15 ay sürecek yolculuğunun ilk ayağında Tayland'da fil gezisi yapmayı çok istiyordu. Geziyle ilgili oldukça olumlu yorumlar okumuştu ancak içinde bir tereddüt de yok değildi. Ancak birazdan başına gelecekleri aklının ucundan bile geçiremezdi. Binlerce kiloluk fil, sırtından attığı genç kadının üzerinde yuvarlandı. Genç kadın kemiklerinden gelen çatırtıları duymuş, "Buraya kadarmış" demişti. Peki hayatta kalmayı nasıl başardı? İşte cevabı...
#TaylandBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatBuray, müziğini paylaştığı kadar ilginç seyahatlerini de paylaşmayı seven adrenalin tutkunu bir gezgin. Seyahati öyle seviyor ki bir ara sadece gezmek için müzik yapmış. Şimdiye kadar 44 ülkeyi gezen Buray’la Asya’ya yapacağı yolculuk öncesi seyahat sevgisini ve deneyimlerini konuştuk.
#Seyahat10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel KahveciProfesyonel rehber Serhan Güngör, yeni kitabı ‘Gezgingöz’de Türkiye tarihinin peşi sıra dünyayı geziyor. Onunla birlikte Güney Afrika’da Osmanlı âlimi Ebubekir Efendi’nin halen ne kadar etkili olduğunu görebilir, Avrupa’nın Türkçe konuşulan en uzak noktası Makedonya’nın Kocacık Köyü’ne uzanabilirsiniz.
#GazetehaberleriAlev ve Tamer Şenyuva, seyahati hayatlarının merkezine koyan gezgin bir çift. Alev’in mesleği avukat, Tamer ise Türkiye’de turist rehberi. Çiftin son 20 yılda Türkiye’de geçirdikleri süre yılda ortalama altı-yedi ay. Bugüne kadar Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika’da 40 ülke gezdiler. Gittikleri ülkelerde en az iki ay kalıyorlar. 50 gün boyunca Endonezya’da birçok adayı da keşfe çıktılar, 80 kiloluk caretta carettalarla da yüzdüler. Şenyuva çiftiyle seyahat tutkularını konuştuk.
#GezginÇöl yolculuğumuza başlayalı daha bir saat geçmemişti ki, Salim beni çılgına çevirecek o soruyu sordu: ‘’Sende su var mı?’’ Bu soruyu duyunca sinirden Türkçe bağırıp çağırmaya başladım.‘’Lan çöle gidiyoruz, her şeyi biz ayarlayacağız, sen hiçbir şeye karışma dediniz bana. Yiyecekleri unut, battaniyeleri unut, suyu nasıl unutursun lan! Çöle gidiyoruz oğlum çöleee!"
#Hasan SöylemezŞamanların, efsanelerin gölü Baykal, Rusya’nın Sibirya bölgesinde 600 kilometre uzunluğundaki bir doğa anıtı. Yüksek dağların arasındaki yeryüzünün en büyük tatlısu kaynağı nisan sonuna kadar buzla kaplı. Temmuz, ağustosta doğa canlanıyor; kıyıları cennete dönüşüyor. Trans-Sibirya Demiryolu’nun en güzel manzaraları gölün güney kıyısındaki 250 kilometrelik rotada.
Ayasofya Müzesi Başkanı, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Dr. Haluk Dursun tam 25 yıldır dünyayı geziyor, ülkelerin kültürlerini, mimarisini inceliyor. Üçüncü gezi kitabı "Osmanlı Coğrafyasına Yolculuk" geçen ay yayımlandı. Dursun, Kuzey Afrika’da Osmanlı izini taşıyan ve Fas, Cezayir, Mısır’ın aksine yerel özelliklerini korumayı başaran Trablusgarp’ı anlattı. "Ülke hızla dışa açılıyor, kitle turizmiyle beraber özelliklerini kaybedecek, bozulmadan görün" diyor.