Son yıllarda arttığı belirtilen dışardan yiyecek, içecek tüketimi ve ev, işyeri gibi noktalara sipariş durumlarında kullanılan kaplarındaki tehlikelere dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Özellikle çocuklar, gençler, hamile bayanlar daha risk altında. Plastik tabaklar kullanılıyor, plastikler maalesef yemeğe geçiyor, biz de afiyetle yiyoruz. En tehlikelisi PFAS adı verilen kalıcı kimyasallar. Vücudumuz kimyasalların, plastiklerin saldırısı altında ileriki yıllarda bize hastalık olarak geri dönecek” ifadelerini kullandı.
#YemekDiş erozyonu çocuklarda ve gençlerde daha fazla görünüyor. Diş erozyonunu, süt ve sürekli dişlerde kimyasal etkenlerle meydana gelen, dişlerin geri dönüşümsüz ve ilerleyici madde kaybı olarak tanımlanıyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları nedeniyle meyve ve meyve sularının daha fazla tüketilmesi ile vegan diyet erozyon nedenleri arasında sayılabiliyor.
#Diş Erozyonu137 gün Atlantik Okyanusu'nda ilerleyen ve yakın bir süre önce 6 metrelik özel teknesiyle denizde kaybolan Fransız maceracı Didier Bovard Amerikan Sahil Güvenliği'nin uyarı mesajıyla, Porto Riko açıklarında Türk denizcilerin 6 saatlik operasyonuyla kurtarıldı. Geminin kaptanı Necati Doğan, görüntüleri paylaşıp nefes kesen operasyonu anlattı.
#Porto RikoOrtodontist Ebru Çetinkaya Tokmak Muayenehanesi Kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Ebru Çetinkaya Tokmak, ‘Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor.’ diyor.
#Sponsorlu İçerikDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#SağlıkAnne adaylarının gebelik sürecinde her detay ile yakından ilgilenmesi gerekmektedir. Özellikle de hamilelik sürecinde meydana gelen değişimler çok merak ediliyor. Hamilelikte karın guruldama sesi gelmesi ve olması neden olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Mide delinmesi, mide rahatsızlıkları çeşitlerinden biridir. Mide delinmesi, mideye zarar veren yiyecek ya da içecekleri çok fazla ve sürekli bir şekilde tüketmek sonucunda ortaya çıkar. Mide sağlığının korunması için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekir. Perforasyon nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye'de özellikle son dönemlerde asitli içeceklerin tüketiminin arttığını dile getiren uzmanlar, asit yoğunluğu yüksek olan gazlı içeceklerin uzun vadede kişiyi ölüme kadar sürükleyebileceğini söyledi. Diyetisyen Gözde Güzelcan, Gazlı içeceklerin beyinde uyuşturucu kullanıldığında ya da alkol tüketildiğinde uyarılan yerle aynı yeri uyardığını dile getirdi, uyarılarda bulundu.
#Asitli İçecekTÜRKİYE'de özellikle son dönemlerde asitli içeceklerin tüketiminin arttığını dile getiren uzmanlar, asit yoğunluğu yüksek olan gazlı içeceklerin uzun vadede kişiyi ölüme kadar sürükleyebileceğini söyledi. Diyetisyen Gözde Güzelcan, "Kemik kırılganlığına ve kemik deformasyonuna neden olarak kemik erimesi gibi hastalıklara sebebiyet veriyor" dedi.
#Diyetisyen Gözde GüzelcanKendinize sürekli 'Karnım neden hep şişkin' diye soruyorsanız yalnız değilsiniz, bu şişkinlik çoğu insanda yaygın. Bazı yiyecekler ve içecekler gaza neden oluyor olabilir. Ancak şişkinliğin nereden geldiğini anlamak, rahatlamanın en iyi yollarından biridir. İşte karın şişliğinden hızlıca kurtulmanın 7 yolu...
#ŞişkinlikUzun süren ishale neden olan dizanteri ve parazitler; tedavi edilmezse, beyin iltihabı veya karaciğer kistine varıncaya kadar birçok tehlikeli hastalığa öncülük edebilir. İki haftayı geçen uzun süreli ishaller; doğumsal bağırsak hastalıklarının da habercisi olabilir’’ diyen Dr. Musa Bostancıoğlu, ishallere karşı ebeveynleri uyardı.
#KahveMisafir ağırlamak geleneksel olarak bayramlarda daha da önem kazanıyor. Buna bağlı olarak da sofralardaki çeşitlilik ve lezzet artıyor. Bunun için ete eklenen yağlar, et suyuyla pişirilmiş pilavlar, çorbalar, tereyağlı tatlılar bayramda hızlı kilo alımına ve sağlık problemlerinin artışına sebep oluyor. Bu süreçte sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve kilo almamak için dengeli beslenme kurallarına daha fazla özen göstermek gerekiyor. Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, Kurban Bayramı'nı sağlıkla geçirmek için beslenme önerilerinde bulundu.
#Kurban Eti Pişirme Ve DinlendirmeBolca şeker ve şekerli ürün tükettiğimiz bayram günlerinde en zarar gören yerlerimizden biri de dişlerimiz. Diş Hekimi Pertev Kökdemir "Tatlı yedikten sonra asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından dişlerinizi fırçalayamadığınız yerlerde beyaz peynir yiyin. Asidik ortamı azaltmak için ayrıca ağzınızı bol suyla da çalkalayın" tavsiyesinde bulundu.
#Diş SağlığıNEFROLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, sağlığı tehdit ettiği için tuz ve şekerin ‘21’inci yüzyılın sigarası’ olduğunu söyledi. ‘İyi ki Yaş Alıyorum’ kitabında, kanıtlı bilgilere dayanarak sağlıklı yaşam için ipuçları veren Prof. Dr. Akpolat, bilhassa tuzun alışkanlık olduğunu belirtiyor. Tuz, en fazla ekmekten (yüzde 34’ü) alınıyor. Bunu yemek hazırlanırken eklenen (yüzde 30’u) ile hazır-işlenmiş gıdalardan alınan tuz (yüzde 21) izliyor.
#GazetehaberleriBiliyorum ki çoğunuz kış yorgunusunuz. Fazlalıklardan kurtulma, hafifleme, enerji ihtiyacı içindesiniz. Ama aranızda bazıları var ki onlar için durum biraz daha acil, hemen sıkı ve etkili bir detoks yapmaları şart. Kim mi onlar? Sorunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki detoks testini yapmanızda fayda var derim.
#Osman Müftüoğluİnternetin hayatımızda yaygınlaşmasıyla dünyamız tamamen değişti. Üstelik bu değişim çok kısa bir sürede gerçekleşti. Peki hayatımızda internet yokken çocuklar saatlerini, günlerini nasıl geçiriyordu? Şimdilerde 30’lu yaşlarında olanların bu konuda hala bir fikri var ama daha gençler için gelin geçmiş zamana bir bakalım.
#Çizgi Film