Erkeklerde yaşanan aşırı kıllanma hormanlar ile ilgili bir problemdir. Erkeklik hormonları, yani androjenlerin kandaki seviyesinin artması ile alakalıdır. Peki Erkeklerde aşırı kıllanma neden olur, nasıl önlenir ve hangi doktora gidilir? Aşırı kıllanma hormon tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
#ErkekHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkYüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır. Kadınlarda olan bu kıllar sert ve koyu yapıda bulunmaktadır. İstenmeyen bu kıllar genellikle sırt, karın, yüz, göğüs bölgesinde yer almaktadır. Kadınlarda tüylenme hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl YapılırTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş TestisAmenore Latince kökenli bir kelimedir. Tıp sektöründe bir hastalığı belirtmek amacıyla kullanılmaktadır. Kadınların adet dönemiyle ilgili bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla da sadece kadınlarda görülmektedir. Amenore kendi içerisinde de belirtileri nedeniyle bazı alt dallara ayrılmaktadır. Sizler için amenore nedir, belirtileri nelerdir ve amenore tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Amenore Nedir Belirtileri Nelerdir?Cüzi ücretle ve kampanyalı fiyatlarla kuaför salonları, tırnakçı, güzellik merkezi gibi ruhsatsız çalıştığı tespit edilen 'merdiven altı' işletmelere başvuran kişilerin 'lazer epilasyon' mağduru olduğunu belirten uzmanlar uyarıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, yanlış enerji dozu ve cihazlarla yapılan lazer epilasyon uygulamalarının, yanık, koyu leke, kıllarda sertleşme ve artış, kalıcı izler gibi pek çok olumsuzluğa neden olduğunu belirtti.
#Epilasyon Nasıl YapılmalıErgenlik dönemi fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Ergenlikte hormonal değişim ile birlikte sekonder cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücut yağ dağılımın değişimi, boy uzamasında sıçrama ile yetişkin boya ulaşma, erkek ve kızlarda fertilite kazanımı olur.
#Erken ErgenlikVücudun bütün hormon salınımını dengeleyen en önemli organ olan hipofiz bezinden köken alan en önemli hastalık hipofiz tümörleri olarak gösteriliyor. Hipofiz hastalıklarının önemli bir kısmında belirtilerin çok hafif olduğunu, bu sebeple de hastalığın tanısında sıklıkla zaman kaybı yaşandığını ama özellikle geçmeyen baş ağrılarına dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, “Ayrıntılı araştırmalara rağmen baş ağrısının sebebi bulunamıyorsa hipofiz tümörü de düşünülmelidir” dedi.
#Hipofiz TümörüÇocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikPolikistik over sendromu, (PKOS) yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra, tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumuna yol açıyor. Peki, polikistik over sendromu neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, polikistik over sendromu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
#Polikistik Over SendromuZonguldak'ta yaşayan 56 yaşındaki Güler Koçoğlu, aşırı kilo alma, kontrolsüz şeker, tansiyon yüksekliği ve çeşitli rahatsızlıkları üzerine hastaneye başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde hipofiz bezi tümörü olduğu tespit edilen Koçoğlu için ameliyat hazırlıkları başlatıldı.
#Beyin CerrahıCiltteki rahatsızlıklardan bazıları, hastaların uzun yıllar uğraşmasına, ciltleriyle ilgili tedavi görmesine rağmen iyileşmiyor. Hastalıkların birçoğunun cilt bozukluğuna yol açtığını belirten Acıbadem Maslak Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş, cildimizde sık görülen sivilciler, tüylenme, yağlanma, saç dökülmeleri, koyu ve açık renkli lekelerin arkasında hormonal hastalıkların bulunabileceğini belirtiyor.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.