Bulaşma hızı yüksek, ölüm oranı ise düşük seyreden Omicron varyantı bilim dünyasında ‘Pandeminin sonu mu geliyor?’ sorusuna neden oldu. Omicron’un pandemiyi bir endemiye dönüştürüp dönüştüremeyeceğini konunun uzmanlarına sorduk. İşte 4 uzmandan 4 Omicron yorumu…
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19 enfeksiyonunun her geçen gün yeni bulgularının ortaya çıktığını ifade etti ve Kovid-19 hastalığının görme yetisinde de hasar bıraktığına ilişkin bulgular görüldüğünü söyledi.
#Kovid-19Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19 enfeksiyonunun her geçen gün yeni bulgularının ortaya çıktığını ifade etti ve Kovid-19 hastalığının görme yetisinde de hasar bıraktığına ilişkin bulgular görüldüğünü söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) stadyumlara tam kapasite ile seyirci alma kararına ilişkin, "Maçın heyecanı, coşkusu ile insanlar yan yana gelebiliyor, tezahürat yapabiliyor; ama tezahürat yapıldığında damlacıklar ile beraber dışarıya fazla miktarda virüs saçılması söz konusu olabilir. Vatandaşlar içeride mesafeye dikkat etmeye çalışır ve maske takarsalar sürecin daha rahat yönetilebileceğini düşünüyorum. Tezahürat yapabilirler elbette; ama maske takmaya dikkat ederseler stadyumlarda enfeksiyon oranı çok daha az olacaktır" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloda son 24 saatte 286 bin 425 Kovid-19 testi yapıldı, 17 bin 332 kişinin testi pozitif çıktı, 255 kişi hayatını kaybetti. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, bağışıklık için aşının önemi vurgu yaparak, "bağışıklığına kadar yapılacak iki şey var: Aşı olmak, tedbirlere uymak" ifadelerini kullandı
#Corona VirüsüSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloda son 24 saatte 286 bin 425 Kovid-19 testi yapıldı, 17 bin 332 kişinin testi pozitif çıktı, 255 kişi hayatını kaybetti. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, bağışıklık için aşının önemi vurgu yaparak, "bağışıklığına kadar yapılacak iki şey var: Aşı olmak, tedbirlere uymak" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığı‘Toplumsal bağışıklık için halkın en az yüzde 70-80’i aşılanmalı.’ Bunu ben değil uzmanlar söylüyor... Bugüne kadar gerçekleşememesinin nedeni yeterli doz aşının olmamasıydı. Anlaşmalar imzalandı. Söz verilen BioNTech aşılarının bir kısmı dün geldi, gelmeye de devam edecek ama tünelin sonundaki ışık için bir fazlası lazım. O da aşı olmak! Sırası gelmesine rağmen yaptırmayanlar ile tereddüt yaşayanlar risk olur mu? İkna etmek için neler yapılmalı? Bilenlere sordum.
#YazarKoronavirüs salgınında en ağır yükü omuzlayan sağlıkçılar artık yorgun. Aylardır ölümle burun burunalar. İçlerinden tedbirlere uymayanları vatan hainliğiyle suçlayanlar da çıkıyor. Psikolog ve psikiyatrlar ise doktorların duygusal çıkışlarının anlaşılır olduğunu ancak halka daha pozitif bir dille yaklaşılması gerektiğini söylüyor.
#GazetehaberleriÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#ÇOCUKÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#Dr. Mine Ertan OkumuşSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, koronavirüs döneminde hasta sayısının normalin dörtte bir oranına düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Demircan, "Normal Türkiye'de hastaneye başvurması gereken bunun yarısı diye tahmin ediyoruz. Diğer yarısı yani yüzde 50'si biraz daha aşırı kullanan insanımız. Hastanelerimizi çok elzemse kullanmak lazım" dedi.Koronavirüs salgını sürecinde bazı kişilerin çocuklarının aşılarını ihmal ettiğini belirten Prof. Dr. Demircan, "Koronavirüs gelince herkes bir refleks olarak çekildi. Böyle olunca insanlar çocuklarını da zamanı gelmiş kızamık, kabakulak, tüberküloz aşılarına götürmedi. Kızamık, kabakulak, tüberküloz var bunlardan korunmamız lazım. Bunun en iyi yolu da aşı. Aşının önemi koronavirüste ortaya çıktı'' dedi.
#AnkaraMevsim değişiklikleri, su alımında yetersizlik, beslenme problemleri, düzensiz hayat, güneş ışınlarına maruz kalmak, çok fazla sauna ya da havuz kullanımı gibi nedenler ciltte kurumalara yol açabilir. Ya da son yıllardaki akıllı binalarda geçirilen uzun iş saatleri yine ciltte kurumalara yol açmaktadır. Medikal Estetik Hekim Dr. Yasemin Savaş bu sorunlara çözüm olan nem aşısı hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladı.
#Nem Aşısı“ONLARI ikna etmeliyiz” başlıklı haber vardı geçen cuma günü Hürriyet’in manşetinde. Aşıya karşı çıkılması yüzünden çocuklarda hastalıkların artması üzerine UNICEF’in (Birleşmiş Milletler Çocukları Yardım Fonu) “Aşılar hayat kurtarır” kampanyası başlattığını iletiyordu. Aşının yararlarıyla ilgili zaman zaman ben de görüşleri aktarırım.
#İzmirDünya Sağlık Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada, birçoğumuzun eskilerde kaldığını düşündüğü veremin (tüberküloz) aslında hiç ortadan kaybolmadığını, Avrupa’da ilaca dirençli vakalarda yaşanan artışın endişe edici boyutlara ulaştığını açıkladı. Verem zengin, yoksul, genç yaşlı ayırmıyor. Rakamlar sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Her yıl 1.7 milyon kişi veremden ölüyor. Türkiye’de her yıl 20 bin yeni verem hastası, mevcutlara katılıyor.
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından 15-19 Ekim 2008 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 10. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında, ''Kanıta Dayalı Tıp'', ''Soğuk Havada Aşının önemi'', ''Vitaminlerin Yaşamımızdaki Yeri'', ''Sigara ve Alkol'', ''Gebelik ve İç Hastalıkları'' gibi çeşitli konular hakkında bilgi verildi.