Güncelleme Tarihi:
Havaların birden soğuması ve gündeme gelen bazı bölgelerde ortaya çıkan domuz gribi vakalarından dolayı vatandaşlar endişeli. Grip virüsüne karşı neler yapılmalı? Gribe karşı vatandaşların da bilgilendirilmesi ayrı bir önem taşıyor.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğu imzası ile bugün vatandaşlara toplu SMS gönderildi. Mesajda ise, “Gripten korunmak elimizde. Kişisel hijyene dikkat edin, sık sık el yıkayın, yeterli ve dengeli beslenin. Sağlık Bakanı Dr. M. Müezzinoğlu” ifadelerine yer verildi.
Yurtta hakim olan mevsim değişiklikleri grip olanların sayısını da arttırdı. Gündeme bazı bölgelerden gelen grip enfeksiyonları haberleri, salgın riski olasılığını da beraberinde getirdi. Grip salgın hale gelmeden önüne geçilmesi adına vatandaşlar da sık sık gripten korunma konusunda uyarılıyor.
Gribe sebep olan İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) virüslerine karşı yapılan Sağlık Bakanlığı açıklamalarında, dikkat edilmesi gereken özellikle risk gruplarının olduğunu belirtilmiş ve aşının önemi vatandaşlara hatırlatılmıştır.
Risk grubu olarak belirtilen; 65 yaş ve üzeri kişiler, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolu olanlar, sağlık çalışanları grip hastalığı konusunda uyarıldı.
Mevsimsel grip aşılarının özellikle risk grubu tarafından yaptırılması önem taşımaktadır. Vatandaşlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir.
Kişisel hijyenik bakımı da bu dönemde oldukça önemli. Vatandaşlar bu dönemde el yıkama alışkanlıklarını daha da geliştirmeli. Kişisel hijyen konusu da gripten korunmada önemli yöntem olarak bilinmektedir.
Diğer riskli olarak görülen sağlık sektöründe çalışanların ise hasta kişilerle temastan olabildiğince kaçınılması gerekmektedir.
Vatandaşlar kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır. Sık sık bulundukları yerleri de havalandırmalıdır.
Hasta olan kişiler de mutlaka bu aşamada hekime başvurmalı ve hekim önerisi dışında kesinlikle ilaç kullanmamalıdır.