Verem yeniden gündemde

Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada, birçoğumuzun eskilerde kaldığını düşündüğü veremin (tüberküloz) aslında hiç ortadan kaybolmadığını, Avrupa’da ilaca dirençli vakalarda yaşanan artışın endişe edici boyutlara ulaştığını açıkladı. Verem zengin, yoksul, genç yaşlı ayırmıyor. Rakamlar sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Her yıl 1.7 milyon kişi veremden ölüyor. Türkiye’de her yıl 20 bin yeni verem hastası, mevcutlara katılıyor.

Haberin Devamı

Aslında direnci düşük kişilere veremin bulaşması hiç de zor değil. Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, hastalık solunum yoluyla bulaşıyor. Veremli bir hasta konuştuğunda, güldüğünde ve öksürük gibi solunum hareketleriyle hastalık etkeni tüberküloz basillerini havaya yayıyor. Bir verem hastası öksürdüğünde 1-3 mikron çapında 3-10 adet tüberküloz mikrobu içeren 3 bin 500 enfeksiyöz parçacığı havaya yayıyor. Bu mikroplar uzun süre havada asılı olarak kalıyor. Bir kaç tüberküloz mikrobunun sağlıklı bireyler tarafından solunmasından sonra hastalık başlayabiliyor.

UZUN SÜREN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Üç haftadan uzun süren öksürük, verem hastalığını akla getirmeli. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, terleme, balgamla karışık kan tükürmek hastalığın diğer belirtileri.
Bağışıklık sisteminizi sağlam tutmak sadece verem değil, başka hastalıkları da sizden uzak tutacaktır. Sağlıklı beslenmek, alkol, sigara ve hatta mümkünse stresten uzak kalmak sizi sağlam tutar.

AŞIYA DEVAM

Haberin Devamı

Çocukluk çağında tüberkülozdan ölümleri engellemenin en iyi yolu aşı. Doğru tedavinin hem hastaları kurtarıyor hem de hastalığın yayılmasının önüne geçiyor. Doç. Dr. Tahaoğlu, “Veremden korunmanın yolu hastaların tam ve eksiksiz tedavisinden geçiyor. Bu durum veremi birçok başka enfeksiyon hastalığından farklı kılıyor. Diğer yandan bebeklerde veremden ölümün önüne geçmek için aşının önemi çok büyük. Mutlaka yaptırılmasını tavsiye ediyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları