Aşı olmayan okula gidebilecek mi sorusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası gündemde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşılama ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı konser, tiyatro gibi kamuya açık alanlar için de test yapılacağını bildirdi. Peki, öğrenci ve öğretmenler için aşı zorunlu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#AşıAşı zorunlu mu olacak sorusu, yankılanmaya devam ediyor. Koronavirüs aşı zorunluluğu tartışmaları, son iki haftadır vaka sayılarında yükselişin başlamasıyla gündeme geldi. Aşı yaptırmayan vatandaş sayısının 22 milyonu geçmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşısı tamamlanmamış kişilerin aktif Covid-19 vakalarındaki oranını ilk kez duyurarak vatandaşları aşıya davet etti. Salgının seyri dikkate alındığında zorunlu uygulamalar getirilmesi gerektiğinin çokça dile getirildiğini ifade eden Koca, milyonların merak ettiği, "Aşılar zorunlu mu olacak? " sorusuna yanıt verdi. İşte, koronavirüs aşı zorunluluğu hakkında merak edilenler.
#Aşılar Zorunlu Mu OlacakSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluOmicron varyantının diğerlerine göre çok daha hızlı bulaşması fakat daha az öldürücü olması pandeminin gidişatını değiştirdi. Bilim insanları yeni varyant ile ilgili araştırmalara devam ederken bir yandan da dünyada Omicron fırtınası yaşanıyor. Peki Omicron dalgası diğer dalgalardan ne kadar farklı? Aşılı veya aşısız olmak neyi değiştiriyor? Dünyada pandeminin son durumunu ve Omicron dalgasını grafiklerle anlatıyoruz
#KoronavirüsOmicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#OmicronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüse karşı aşı çağrısı yaptı. Aşıların ölüm ve ağır hastalıktan korumada son derece etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, aşı zorunlu olmalı mı tartışmalarına net yanıt verdi. Yavuz, "Öğretmenler, sağlık çalışanı gibi belli meslek gruplarında kesinlikle zorunlu olmalı. Sosyal ortamlara girmek isteyenlere de ya aşı kartı, ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme şartı getirilmeli. Zaten restoran sahipleri de bunu istiyor. Bu artık bireysel tercih olamaz, toplumun her şeyi buna bağlı" dedi.
#Sağlık BakanlığıAşı zorunluluğu tartışmaları vaka sayılarının artması ile tekrardan konuşulmaya başlandı. Dünyada korona krizi başladığından bu yana ülkeler aşılar için herhangi bir yaptırıma gitmezken, ülkemizde de aşı yaptırmanın zorunlu olup olmayacağı uzman isimlerin yaptığı açıklamalar ile gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı internet sitesinde "Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı ekranda milyonların merak ettiği 'Aşı yaptırmak zorunlu mu olacak?' sorusuna yanıt verdi. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın covid-19 aşı zorunluluğu hakkında yaptığı o açıklama...
#Aşı Yaptırmak Zorunlu Mu OlacakTürkiye'de son 24 saatte 5 bin 530 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı, 37 kişi ise hayatını kaybetti. Salgında son durumu değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 'Koronavirüs devam ettiği sürece bir süre daha tedbirli olmamız gerekecek. Maske sanki şemsiye gibi cebimizde olacak belki de. Vaka sayısı 1000'in altına düştükten sonra alışveriş merkezine (AVM) gittik, kalabalık bir yere gittik o zaman maskemizi takacağız, sonra çıkarıp cebimize koyacağız belki.' şeklinde konuştu. İlhan ayrıca, 'Dünyadan edindiğimiz bilgilere göre; Delta varyantına sahip kişilerin vefatları ile sahip olmayanlar arasında bir fark olmadığı yönünde. Bu çok önemli bir gelişme. ' dedi.
#AnkaraSağlık Bakanlığı, koronavirüsle aşısıyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi. Aşının ne kadar koruyacağı, koronavirüs geçirmiş olanlar, hamileler ve çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına yönelik soruların yanıtları Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı.
#Sağlık Bakanlığıİki hafta sonra Türkiye genelinde koronavirüse karşı aşılama başlayacak. Ancak kafalarda hâlâ çok sayıda soru var. Hürriyet gazetesi vatandaşlardan gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. İlk gün sorulara Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın yanıt verdi. İşte merak edilenler ve yanıtları:
#GazetehaberleriSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu, korona virüsünün mutasyon geçiren varyantlarının dünyayı tedirgin ettiği süreçte kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirtti. Ayrıca İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutasyon koronavirüsün Türkiye'de görülmediğini açıkladı. Yerli korona aşısı konusunda son durum ne? Alınan tedbirler sonuç veriyor mu? Tüm merak edilen soruları tek tek yanıtladı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sipariş edildiğini açıkladığı Çin’den gelecek inaktif aşının Faz-3 çalışmaları için gönüllü olan Prof. Dr. Taner Demirer, "Çalışma kapsamında antikor bakılmıyor. Bakılmadığı için de bir bilim insanı olarak 21’inci günde gittim kendi antikoruma baktırdım, oldukça yüksek çıktı" dedi.
#HaberSon dakika haberine göre... İlk kez Ankara dışında yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, İstanbul'a sınır illerde artış oranlarını paylaştı. Günlük koronavirüs tablosunu paylaşan Sağlık Bakanı Koca, İstanbul'daki yatak doluluk oranlarını da açıkladı.
#Sağlık BakanıBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#Gazetehaberleri