Aşı zorunluluğu kahvehanelere ikinci doz aşısının yaptırmayanların alınmayacağının açıklanmasıyla tekrar tartışmaları gündeme taşıdı. Toplumsal bağışıklık için önem taşıyan covid-19 aşıları Türkiye'de uygulanırken Sağlık Bakanlığı test sonucu pozitif olanların çoğunun aşı yaptırmayan vatandaşlar olduğunu bildirdi. Koronavirüs aşısı olmayanlar akıbeti ise Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer aldı. Aşı yaptırmak zorunlu mu? sorusuna yönelik Bakanlığın sitesinde detaylar yer alıyor. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs aşıları hakkında yaptığı o açıklama.
#Aşı Yaptırmak Zorunlu Mu OlacakAşı yaptırmayanlara uygulanacak kısıtlamalar için ilk hamle geldi. 1,5 yıldır koronavirüs mücadelesi devam ederken toplumsal bağışıklık için önem arz eden aşılama sürecinde aşı yaptırmayanlar için yeni karar alındı. Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, 2. doz aşısını yaptırmayanların bu iş yerlerine alınmayacaklarını bildirdi. Açıklama sonrası koronavirüs aşısını olmayanlar için uygulanacak diğer kararlara gözler çevrildi. Peki, aşı yaptırmayanlar nerelere giremeyecek? İşte, aşı zorunluluğu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Aşı Yaptırmak Zorunlu MuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüse karşı aşı çağrısı yaptı. Aşıların ölüm ve ağır hastalıktan korumada son derece etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz, aşı zorunlu olmalı mı tartışmalarına net yanıt verdi. Yavuz, "Öğretmenler, sağlık çalışanı gibi belli meslek gruplarında kesinlikle zorunlu olmalı. Sosyal ortamlara girmek isteyenlere de ya aşı kartı, ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme şartı getirilmeli. Zaten restoran sahipleri de bunu istiyor. Bu artık bireysel tercih olamaz, toplumun her şeyi buna bağlı" dedi.
#Sağlık BakanlığıBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, CNN TÜRK canlı yayınında koronavirüs aşılama sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İlhan son günlerin en çok tartışılan konularından olan 'Aşısızlara kısıtlama gelir mi?' sorusuna da yanıt verdi.
#Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhanAşı zorunluluğu tartışmaları vaka sayılarının artması ile tekrardan konuşulmaya başlandı. Dünyada korona krizi başladığından bu yana ülkeler aşılar için herhangi bir yaptırıma gitmezken, ülkemizde de aşı yaptırmanın zorunlu olup olmayacağı uzman isimlerin yaptığı açıklamalar ile gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı internet sitesinde "Sıkça Sorulan Sorular" başlıklı ekranda milyonların merak ettiği 'Aşı yaptırmak zorunlu mu olacak?' sorusuna yanıt verdi. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın covid-19 aşı zorunluluğu hakkında yaptığı o açıklama...
#Aşı Yaptırmak Zorunlu Mu OlacakSağlık Bakanlığı, koronavirüsle aşısıyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi. Aşının ne kadar koruyacağı, koronavirüs geçirmiş olanlar, hamileler ve çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına yönelik soruların yanıtları Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı.
#Sağlık Bakanlığı3. doz aşı zorunluluğu dün TFF tarafından yapılan son dakika açıklaması ile araştırılmaya başlandı. 3. doz aşı zorunlu mu sorusu, aşı yaptırmak ya da detaylara hakim olmak isteyen vatandaşların araştırdığı hususlar arasında yer alıyor. Şu ana kadar pek çok etkinlikte 2 doz aşı vurulmayan kişileri almayan kurum ve kuruluşlar, yeni kararlarını da açıklamaya başladı. Açıklanan yeni karara göre TFF 3. doz aşı olmayan kişilerin stadyumlara giremeyeceğini duyurdu. Buna göre stadyumlar için 3. doz aşı zorunluluğu getirilmiş oldu. İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#TffOmicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#OmicronOtobüslerde PCR testi zorunlu mu sorusu pek çok kişinin gündemini oluşturmaya devam ediyor. Seyahat etmek için HES kodu zorunluluğunun gelmesi ve HES kodu ile aşı takibinin yapılması dolayısıyla pek çok kişi, otobüslerde PCR testi zorunlu mu sorusuna yanıt arıyor. Peki, aşı olmayan otobüse binebilir mi ve PCR testi yaptırmak zorunda mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Pcr Testiİstanbul'da düzenlenen aşı karşıtı mitinge katılanlar, miting alanına girişte maske kontrolünden geçirilse de alana girer girmez maskelerini çıkardı. Katılımcıların büyük çoğunluğu hem aşı, hem maske hem de PCR testlerine karşı olduklarını belirtirken, bir kişi alana girişte aşı karşıtlarına tepki gösterdiği için tartaklandı. Kimi katılımcılar miting alanına girişte insanların maskelerin çıkarılması yönünde çağrılar yaparken, içeriye giren herkese, hijyen kuralları hiçe sayılarak aynı kutulardan lokum dağıtıldı. Ataköy'den mitinge gelen Melek Yokeş (65) "Bu aşıların ne olduğunu bilmiyoruz. Onun için bu alana aşı karşıtı olarak geldik. Ama aşı karşıtı değiliz. Böyle bilinmesini istemiyoruz. Aynı zamanda iki aşımı oldum. Ancak aşı olduğumda bu kadar bilinçli değildim." diye konuştu.
#Aşı Karşıtı18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.
#MEBÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı genelge yayımlayarak, aşı olmayan işçilere PCR testi zorunluluğu getirdi. Buna göre, işverenler haftada bir işçilerden test yaptırmasını isteyebilecek. Peki, test uygulaması zorunlu mu, kimler test yaptıracak, çalışanın itiraz hakkı olacak mı, işveren test yaptırmak istemeyen işçiyi işten çıkartabilecek mi? İşte, PCR testi konusunda tüm merak edilenler.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.
#MEB6 Eylül’de başlayacak olan ‘zorunlu’ PCR testinin ücretli mi ücretsiz mi olması gerektiği tartışması, ‘Karar yasal mı değil mi? Kişiler PCR testine zorlanabilir mi?’ tartışmasına evrildi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ‘zorunlu’ uygulama karşısında mahkemeye gideceğini duyururken hukukçular da kararın makul ve Avrupa’da örnekleri olmasına rağmen anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekiyor.
#YazarAşılanan sayısının her geçen gün arttığı son günlerde vaka sayıları da umut vermeye devam ediyor. Normalleşme adımlarıyla birlikte ise yeni bir tartışma alevlendi. İşveren çalışanlarını aşı olmaya zorlayabilir mi? Dünyada neler oluyor, Türkiye'deki mevzuat nasıl? Uzmanlar değerlendirdi...
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisi ciddiyetini korumaya devam ederken aşılamayla elde edilen sonuçlar umut veriyor. Ancak alınan bilgilere göre Türkiye'de sırası geldiği halde aşı olmayanların oranı da yüksek. Bu da birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor: İşveren, işe alacağı kişiler ve mevcut personeli için koronavirüs aşısı şartı koyabilir mi?
#İŞÇİAnkara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" dedi.
#AşıAnkara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" dedi.
#Prof. Dr. Necmettin Ünal