Çocuğumuz grip aşısı olmalı mı ?

GRİP, yani “Influenza” adlı virüsün yol açtığı ve titreme, ateş, öksürük, burun akıntısı, kas ağrıları ile seyreden bir hastalık.

Haberin Devamı

Sonbaharla birlikte yaz gelene kadar muhakkak herkese bir defa uğrayan, istenmeyen misafir. Önlemleri var, fakat tartışmaya da açık. Sorularımızın yanıtlarını işin uzmanından aldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Doktoru Ebru Akar, çocuklarda grip önlemi üzerine değerlendirmeler yaptı.

Çocuğumuz grip aşısı olmalı mı

Kış geldi, grip salgını da hafiften hissediliyor. Anne ve babaların grip aşısı ile ilgili sorularıyla sık sık karşılaştığını belirten Dr. Akar, ekim ve mayıs aylarında sahneye çıkan gribe karşı çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağı konusunda, “Çocuğunuzun bu sezon grip geçirme riskini azaltmak ya da hafif geçirmesini istiyorsanız elbette yaptırabilirsiniz. ABD’de 6 aydan 18 yaşa kadar tüm çocuklara grip aşısı her yıl yapılmaktadır. Ülkemizde ise zorunlu bir aşı değildir. Grip aşısı 6 ay-18 yaş arası bütün çocuklara önerilebilir. Ancak grip özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda zatürre başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığa yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü özellikle 5 yaş altının aşılanmasını öneriyor” dedi.

 

Haberin Devamı

HER YIL YAPILMALI

“Geçen sene çocuğuma grip aşısı yaptırdım yine de defalarca soğuk algınlığı geçirdi, yoksa aşı korumuyor mu?” sorularıyla da karşılaştıklarını aktaran Dr. Akar, şunları söyledi:
“Grip aşısı, soğuk algınlığına göre çok daha şiddetli etkileri olan virüse karşı korur sadece. Soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı korumaz. Grip aşısı ‘influenza’ virüsü şekil değiştirdiği için her yıl yapılır. Grip salgınlarının en çok görüldüğü ay aralık olduğu için ve bir an önce bağışıklık kazanabilmek için ekim ayından başlayarak kasım ortalarına kadar aşı yaptırmak idealdir. Aşının koruyuculuğu 6 ay-1 yıl arasında sürer. 8 yaş altında ve ilk kez aşı olacak çocuklara 1 ay ara ile 2 doz yapılmalıdır. 8 yaş üzerindekiler tek doz yeterlidir.”

----

Etik Kurul gecesi

SAĞLIK Bakanlığı bünyesinde ve Dokuz Eylül Üniversitesi himayesinde ilaç ve tıbbi cihaz araştırmalarının uygunluğunu değerlendiren ‘Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ özel bir gecede buluştu.

Haberin Devamı

Çocuğumuz grip aşısı olmalı mı

Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, Türkiye’nin dünyada layık olduğu yeri alabilmesi için önemli adımlar atılmış olduğunu ifade eederk, “Türkiye, Ulusal Sağlık Örgütü ve ona bağlı Klinik Araştırma Merkezleri’nin olması ve alanlarında uluslararası etkinliğe ulaşmış bilim adamlarınca yapılandırılıp işler hale getirilmesi çok önemli” dedi. Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün 8 yıllık rektörlük dönemindeki hizmet sürecini kutlayan Etik Kurul, genç hekim müzisyenlerin de katkılarıyla keyifli bir gece geçirdi.

Yazarın Tüm Yazıları