Yılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Günlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkRamazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç ayı yaklaşırken, orucu bozan ve bozmayan durumlarda gündeme geldi. Diyanet takvimine göre bu sene Ramazan'ın ilk günü 11 Mart Pazartesi olacak. Farz olan oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşlar da bazı detayları merak ediyor. Peki Aşı olmak orucu bozar mı? Oruçluyken iğne yaptırmak orucu bozar mı? İşte konu hakkında ayrıntılar...
#Ramazan 2024Hayatımızın en renkli deneyimlerinden biri seyahat etmek. Fakat yeni yerler keşfederken farklı iklim koşulları, alışık olmadığımız beslenme düzeni ve yemek çeşitleri derken vücudumuzun dengesi bozulabilir. Alanında uzman isimler bağırsak sağlığımızdan yorgunluğa kendimizi nasıl koruyacağımıza dair öneriler verdi.
#Pınar TahirlerBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Siverek'te köpeğinin kendisini ısırması sonrasında kuduz mikrobuna yakalanan ve hayatını kaybeden 28 yaşındaki Lütfü Seray'ın yakınları Hürriyet'e konuştu. Genç mimarın aynı gün içinde, geciktirmeden kuduz aşısını olduğunu ve 4 doz aşısını da Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği şekilde yaptırdığını açıklayan akrabaları buna rağmen hayatını kaybeden Seray'ın neden hayatını kaybettiğini merak ediyor. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Aşının yüzde 100'e yakın bir koruyuculuğu var. Ancak el bileği, baş bölgesi, yüz gibi beyne veya sinirlere yakın bölgelerde oluşan ısırıklar çok tehlikeli. Bu tür durumlarda hastalara aşı yapılırken aynı zamanda immünoglobülin verilmeli, mümkün olduğunca hemen dikiş atılmamalı veya kanamayı durdurmak için dikiş atılmak zorunda kalınıyorsa da sık olmayan dikişler atılmalı" dedi.
#Lütfü SerayÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıDiyanet İşleri Başkanlığı, rahatsızlıkları dolayısıyla iğne vurdurmak zorunda olan kişilerin orucunun bozulup bozulmayacağı konusunda açıklamada bulundu. Peki, iğne orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet fetvası!
#İğne Orucu Bozar MıMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Kurucusu olduğum Devlet Bahçeli Vakfı olarak, afet bölgesi ilan edilen illerimizin her birinden; eğer varsa ailelerinin müsaadesi, yoksa devletin yetkili kurumlarının onayıyla, 0-5 yaş grubunda bulunan bir evladımızın insani sorumluluğunu fedakarca üstlenmeye hazır olduğumuzu açıklıyorum.' dedi.
#MHPBazen özel hastanelerden öyle hikâyeler geliyor ki... ‘Yok artık’ diyorsunuz. İşte öyle bir hikâyem var size. İstanbul’da otel işleten Emre Eken yılbaşından hemen önce genel kontrol için Türkiye’nin önde gelen özel hastanelerinden birine gitti ve doktor hastane yönetiminden habersiz, ‘evinden’, getirdiği bir aşı yaptı ona. Evet, ‘evinden’ getirdiği... Üstelik aşı ücreti de doktorun kendi hesabına yatırıldı. Doktorun, hastaneden ‘gizli’ ve ‘paralı’ aşı yapması bir yana, Eken hastane yönetiminin yapılan aşının içeriği hakkında kendisine bilgi vermediği iddiasında. ‘Belki de virüs verdiler’ endişesi ile depresyona giren genç adam aşının içeriğini öğrenebilmek için suç duyurusunda bulundu.
#Özel HastaneÇin'in başkenti Pekin'deki yeniden artışa geçen Kovid-19 vakalarında ölü sayısı giderek artıyor. Çin Komünist Partisi yönetiminin ülke genelindeki protestolar ardından kaldırmak zorunda kaldığı karantina önlemlerini vakaların kontrolsüzce artmasına neden olurken, yetkililer insanları aşı olmak için ikna kampanyası başlatmış durumda.
#ÇinTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Bu yıl ilk defa maske dahil tüm önlemler kalkmış bir şekilde kışa giriyoruz. Önlemler sayesinde korunduğumuz pek çok virüs aktif olacak" dedi. Uyarılarda bulunan Yavuz, "Acilen bu sıkı takibe geri dönmemiz gerekiyor. 1 ay içinde dünyada yeni bir Kovid dalgası da bekleniyor. Dolayısıyla toplu alanlarda maske ve el hijyenine bu yıl çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. 65 yaş üstü risk grubunun mutlaka grip aşısını yaptırması, son Kovid aşısının üzerinden 6 aydan fazla geçtiyse hatırlatma dozunu da olması gerekiyor" diye konuştu.
#KoronavirüsMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta beyaz reform ile adaletin ve emeğin karşılığı olan bir dönemin başladığına vurgulayarak, "Sağlıkta beyaz reformun bir dönüm noktası olacağını hep birlikte göreceğiz" dedi. Bakan Koca ayrıca, "Bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir kadro alımını yapıyoruz’" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaKoronavirüs aşısında hatırlatma dozu randevuları açıldı. Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs aşısında yeni hatırlatma dozu randevularını açtı. Vatandaşlar, BioNTech, Sinovac veya Turkovac aşılarından herhangi birini yaptırmak için randevu alabilecek. Peki, hatırlatma dozunu kimler olmalı?
#Koronavirüs AşısıBakan Koca, koronavirüs vakalarında yüzde 40 artış olduğunu buna rağmen hastane yükündeki artışın yüzde 3 civarında kaldığını söyledi. Hastalığın ağır grip gibi atlatıldığını bu nedenle panik yapılacak bir durum olmadığını belirten Koca, “COVID’le yaşamayı öğrendik. Kapatma ve benzeri durumlar olmayacak” dedi.
#Fahrettin Koca