Geçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#GastronomiBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#Mikla2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiÇeyrek yüzyılda her şey değişti, fine dining lokantalar yöresel özelliğini kaybetti. San Sebastian’da artık hiçbir lokanta beni çok heyecanlandırmıyor. Belki de dünyanın en özel deniz ürünlerine sahip Galiçya’da ıstakoz, denizkereviti gibi malzemelerin en iyilerini bulmak zor. Dışarıdan gelen birileri kırsal yerlerin nimetlerini fark ediyor, bu da sonun başlangıcı oluyor. Nasıl mı? Anlatayım...
#MutfakMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#Restoran200 bin nüfuslu San Sebastian dünyada kişi başına en çok Michelin yıldızı düşen şehir. Bu da bu çok güzel Bask şehrini tam bir yeme içme cenneti yapıyor. Bu bol miktardaki Michelin yıldızlarından üçer tanesi Akellare, Arzak ve Martin Berasategui’nin. Dünyanın en iyi 50 restoranı listelerin gediklisi ve bu yılın dokuzuncusu Mugartiz’in ise iki Michelin yıldızı var. Ama yeme içme dünyamız tabii ki Michelin yıldızlarından ibaret olmamalı. Onun için Ganbara, Rekondo veya (gene yıldızlı) Kokotxa, hatta Concha plajının ucundaki balıkçı barınağındaki salaş, ama çok iyi lokantaları da San Sebastian’da mutlaka gidilmesi gereken restoranlar.
#VodafoneEğer San Sebastian’a Barselona üzerinden gidiyorsanız, kent sizi önce kuşbakışı görüntüsüyle etkileyecektir: Yemyeşil dağlar, uçsuz, bucaksız masmavi bir deniz, bereketli tarlalar, ormanlar! Ama bu kente bu yoldan gelmek pek akıl karı değil. Çünkü Barcelona havaalanında beş saat beklemek zorunda kalıyorsunuz.En iyisi Bilbao’ya uçup, oradan kara yoluyla ile San Sebastian’a ulaşmak. Ormanların arasından giden kıvrım kıvrım yol da çok güzel görüntüler sunuyor.
#Vodafoneİspanya’nın gurme cenneti San Sebastian ve çevresinde dört tane 3 Michelin yıldızlı lokanta var. Ama Michelin rehberi burası için güvenilir değil. Çünkü dünyanın en iyi balık lokantası Elkano ya da enfes mangallarıyla Asador Etxebarrii gibi restoranlara hak ettikleri değeri vermiyorlar.
#Vedat Milorİspanya’nın gurme cenneti San Sebastian ve çevresinde dört tane 3 Michelin yıldızlı lokanta var. Ama Michelin rehberi burası için güvenilir değil. Çünkü dünyanın en iyi balık lokantası Elkano ya da enfes mangallarıyla Asador Etxebarrii gibi restoranlara hak ettikleri değeri vermiyorlar.
#Michelin