Okul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarTürk Hava Yolları (THY) tarafından TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında düzenlenen 2024 TravelX Ideathon Yarışması, geleceğin seyahat teknolojilerine ışık tutacak inovatif projeleri desteklemek amacıyla bu yıl da büyük bir heyecanla devam ediyor.
#TEKNOFESTMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Eğitimde Teknoloji, AR-GE ve Kalite Zirvesi (ETAK 24), İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zirvenin ilk gününde etkinlik alanını ziyaret etti.
#Millî Eğitim BakanlığıGörsel üreten yapay zekâ uygulamaları yaratıcı süreçlerin vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle tasarımcılar, sanatçılar ve içerik üreticileri bu programlarla hayal güçlerini sınırsızca kullanarak çok iyi sonuçlar elde edebiliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte görsel üretim alanında kullanılan yapay zekâ destekli uygulamalar da her geçen gün daha işlevsel ve erişilebilir hale geliyor. Jürimiz bu hafta görsel üreten yapay zekâ uygulamalarının en iyi 10 tanesini seçti.
#GörselTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinSosyal medyada Vision Pro’sunu takmış, sokakta yürürken havaya ya da sağa sola bakıp elleriyle bir şeyleri kontrol eden kişilerin videolarını mutlaka görmüşsünüzdür. Apple’ın ‘ilk giyilebilir bilgisayar’ olarak tanımladığı Vision Pro geçen haziranda dünyaya tanıtıldığında biz de bu bilimkurgu oyuncağını değerlendirmiştik. Türkiye’de henüz satışta değil ama hakkında artık daha fazla şey biliyoruz...
#Umut Fırat Eroğlu2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkOxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carl Frey sadece 20 yıl sonra, yani 2040’da popüler olacak meslekleri sıraladı. Prof. Dr. Frey’e göre yenilebilir enerji bilimcisi, yapay zekâ etiği uzmanı, arttırılmış gerçeklik sanatçıları ve yeni nesil şefler iş hayatının içinde aktif rol alacak...
#Oxford ÜniversitesiBu hafta ABD’de satışa sunulacak olan Ai Pin bir tekno-broş. Kendisi küçük ama marifetleri büyük. Göğse takıldıktan sonra kamera, hoparlör, telefon, ajanda, not tutucu olarak işlev görmenin yanı sıra ChatGPT destekli bir akıllı asistan olarak da hizmet veriyor.
#Umut Fırat EroğluTeknoloji devi Apple, düzenlediği özel etkinlik kapsamında gerçek anlamda yeni bir dönem başlattı. Tüm öne çıkan kilit detaylarıyla Apple’ın sanal ve arttırılmış gerçekliği bir araya getiren ‘giyilebilir bilgisayarı’ Vision Pro hayatımıza çok fazla değişiklik katabilir.
#AppleABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasSadece bir tuşa tıklayarak veya bir düğmeye basarak dünya çapında iletişim kurmak gelişen teknolojiyle birlikte mümkün hale geldi. Özellikle son 10 yıl içinde teknolojinin geldiği nokta birçok kullanıcıyı oldukça heyecanlandırırken teknolojideki gelişimin ivmesi de gün geçtikçe artıyor. Yapay zeka teknolojisinin ilerlemesinden yüksek hızlı internetin kullanılmasına, genişletilmiş gerçeklikten Metaverse’ün yaygınlaşmasına kadar birçok gelişme kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirirken Casper, 2023 yılı ve sonrasında teknoloji dünyasını bekleyen 5 trendi paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikFIFA 2022 Dünya Kupası’nın grup aşaması cuma günü oynanan maçlarla tamamlandı. Eleme usulü maçların başlamasıyla artık heyecan zirve yapacak. Çeyrek ve yarı finaller başlamadan önce grup aşamasında öne çıkan futbolcuları, takımları ve önemli olayları tarihe not düşmek istedik.
#FIFA 2022 Dünya KupasıBir kalenin yamacına kurulmuş, yüzünü Mezopotamya’nın bereketli topraklarına dönmüş, hoşgörü kenti, taşın başkenti Mardin. Coğrafyası, tarihi, mimarisi ve mutfağıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. Bu kez değerli sanatçı Lolita Asil’in sergisi için yolumu düşürdüğüm kente seyahat planı yapacaksanız 19 Ekim’e kadar sürecek sergiyi kaçırmayın.
#Hürriyetİzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversiteler iş birliği ile düzenen “İzmir Bilim Şenliği – “Gece Gündüz Bilim” etkinlikleri dün başladı. 1 Ekim’e kadar açık olacak şenlikte 415 etkinlik ve 50’den fazla atölye yapılacak. Şenliğin ilk gününde çocuklar astronot kıyafeti giyip uzay deneyimi yaşadılar.
#İzmir İl Milli Eğitim MüdürlüğüOkul denildiğinde, sizin aklınızda ki resim babanız hatta dedenizle bile aynıydı. Sınıf ve sıralar, dersi tek taraflı anlatan öğretmen resmi, çocuklarımızın aklında da belki pandemi olmasa uzun süre aynı kalacaktı. Dedenizin belki akıllı telefonu, interneti yoktu ama sıra ve sınıf aynıydı. Çocuğunuz ise teknolojinin içine doğdu. Dedenizle çocuğunuzun aynı sıralarda okuması her ne kadar nostaljik ve romantik de gelse, acaba günümüz Alfa çocuğunun ihtiyacını gidermek ve ilgisini çekmek için yeterli mi?
#Konuk YazarMetaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluSanpchat ses değiştirme özelliğini kolaylıkla deneyebilirsiniz. 2011 yılında Snap Inc kurucularından Bobby Murphy, Evan Spiegel ve Reggie Brown’ un ortaklaşa geliştirdiği anlık mesaj uygulamasıdır. Snapchat platformlar arasında akıllı telefonlara kurulan uygulama sayesinde anlık ses, görüntü, metin ve video gönderimi sağlamaktadır. Sanpchat ses değiştirme efekti nasıl yapılır? Snapchat ses efektlerini derledik.
#SnapchatCağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi Emirhan Kurtuluş, beyin ameliyatlarında doktorlara yardımcı olacak yapay zekâ geliştirdi. Emirhan bu çalışmasıyla ABD’deki bir yarışmada dünya birincisi oldu ve gelecek sene tam burslu olarak Stanford Üniversitesi’nde okuma hakkı kazandı.
#Emirhan Kurtuluş