Arıların mucizevi ürünleri bal, propolis, arı sütü ve polenin faydalarını belirlemek için tüm dünyada onlarca araştırma yapılıyor. Arının ürettiği değerli ürünlerden biri olan propolisle ilgili dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip etmek için Uluslararası Propolis Araştırma Grubu liderliğinde iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Propolis Konferansı’nın dördüncüsü Brezilya’nın Sao Paulo eyaletine bağlı Ribeirao Preto şehrinde yapıldı.
#Arı ÜrünüDaha 2000’li yılların başına kadar İzmir zeytinyağı piyasasında ‘dökme yağ’ olarak işlem gören Milas zeytinyağının ‘makus talihi’, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın önce 24.06.2014 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan, ardından 23.12.2020 tarihinde Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasıyla birlikte işler değişmiş. Burada Ali Osman Menteşe’den söz etmemiz gerekiyor. Çünkü o öncü olmuş.
#ZeytinyağıPropolis, arılar tarafından bitkilerden toplanan reçinemsi maddelerin işlenmesiyle üretilen bir arı ürünüdür. Arılar tarafından bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden alınan reçinelerle yapılmaktadır. Arılar çoğunlukla çamgiller ve kavak reçinelerini tercih etmektedir. Propolis içerisinde yer alan kumarin nedeniyle ise tüketilmesi durumunda sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Arı ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler tarafından da tüketilmemesi gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PropolisPropolis faydaları ve özellikleri ile tüketicilerin merak ettiği besin kaynakları arasında yer alıyor. Arılar aynı zamanda iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Arıların bu üretimi, insan sağlığında cilt hastalıklarından bağışıklığa kadar pek çok fayda sağlar. Peki propolis tam olarak nedir, ne işe yarar? İşte, propolis hakkında detaylı bilgiler
#PropolisDeğerli bir arı ürünü olan kestane balı faydaları ile tüm zamanların favori besin kaynakları arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen kestane balı kullanımı da bir o kadar dikkat gerektiriyor. Fazla ve yanlış tüketiminin vücuda zararları bulunabileceği kestane balı doğru kullanıldığı takdirde pek çok hastalığa fayda sağlayabilir. Peki, kestane balı nasıl olur, neye iyi gelir? İşte kestane balı faydaları ve kullanımı...
#Kestane BalıYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıArıların sadece bal yaptıklarını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Arılar aynı zamanda iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Arıların bu üretimi, insan sağlığında cilt hastalıklarından bağışıklığa kadar pek çok fayda sağlar. Peki propolis tam olarak nedir, ne işe yarar? Gelin, propolisi yakından tanıyalım.
#Propolis Faydaları NelerdirKestane balı, oldukça değerli bir arı ürünü. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, iltihapların iyileşmesinde de olumlu etkileri var. Sağlık için olukça yararlı. Peki kestane balı nelere iyi gelir? İşte kestane balının yararları...
#Kestane BalıKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonTrabzon’un Sürmene ilçesinde yörede ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yiyen 2 kişi rahatsızlanınca hastanelik oldu. Ortaköy Mahallesi’nde çalışma yürüten Alaattin Demirci ile Muhammet Özkan ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yedikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri görülmeye başlaması üzerine başlayan tedavisinin ardından taburcu edildi.
#TrabzonArıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları propolis, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip bir doğal arı ürünü. Diyetisyen Ezgi Mısırlı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisin faydalarını açıkladı.
#Arı SütüERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, "Ülkemizde ilk kez Erciyes Üniversitesi'nde propolisin etkilerini insanlar üzerinde yapılan klinik bir çalışma ile tespit ettik. Çalışma sonucunda gördük ki, zeytinyağı bazlı propolis özellikle kan lipidlerini düşürücü etki gösterdi, antioksidan aktivite gösterdi ve bağışıklık sistemi markörleri yani belirteçlerini de olumlu yönde etkiledi" dedi.
#ZeytinyağıPropolis, insan sağlığı için alınması gereken 22 bileşeni içermesi açısından içinde bulunduğumuz yüzyılda keşfedilen, mükemmel doğal ürün özelliği ile de önem kazanmıştır. Mısırlılar ölülerini mumyalarken, Yunan ve Romalı doktorlar antiseptik ve yara iyileştirici olarak propolis kullanmışlardır. Peki, propolis nedir? Propolis nasıl tüketilmeli?
#Propolis NedirTürkiye'de, koronavirüsün görülmesinin ardından, vatandaşlar alınan tüm önlemlerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek için de çeşitli besinler aramaya başladı. Bu sırada arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı tamamen doğal bir ürün olan ve bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen propolisin de satışları arttı.
#KoronavirüsİZMİR Şifa Üniversitesi’nde Ege Üniversitesi, Canik Üniversitesi, Türkiye Apiterapi Derneği ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği’nin işbirliğiyle, Apiterapi Arı ve Sağlık Sempozyumu düzenlendi. Açılışta konuşan Sempozyum Başkanı, Şifa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Eren Akçiçek, Türkiye’nin pek çok nektarlık bitkisi bulunan, florası çok zengin bir ülke olduğuna dikkat çekti.