Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik gibi bitkiler başta olmak üzere Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerinin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve bu verilerle tescil belgelerinin alınması sürecinde dünyada kabul görmüş en yeni teknolojilerden olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazını laboratuvarlarında kullanmaya başladı.
#NMR CihazıTekirdağ'da, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Veteriner Fakültesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arı hastalıklarına son verilmesini amaçlayan projesi kapsamındaki kovanlara kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce zarar verilirken, 4 milyon arı öldü. Prof. Dr. Mustafa Necati Muz, "Burada sadece hırsızlık yapılmadı. Yıllardır biriktirdiğimiz genetik ırklar, projenin verileri de çalınmış oldu. Peteklere zarar verildiği için arılar ölmüş, bazıları kaçmış. Genetik materyal olan kovanlardan ana arılar çalındı" dedi.
#TekirdağTekirdağ'da, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Veteriner Fakültesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arı hastalıklarına son verilmesini amaçlayan projesi kapsamındaki kovanlara kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce zarar verilirken, 4 milyon arı öldü. Prof. Dr. Mustafa Necati Muz, "Burada sadece hırsızlık yapılmadı. Yıllardır biriktirdiğimiz genetik ırklar, projenin verileri de çalınmış oldu. Peteklere zarar verildiği için arılar ölmüş, bazıları kaçmış. Genetik materyal olan kovanlardan ana arılar çalındı" dedi.
#TekirdağTürkiye’nin yerli arı ırklarının büyük risk altında olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, kaçak yollardan her yıl Türkiye’ye en az 50 bin ana arı sokulduğunu ve böyle devam ederse yakında yerli arı ırklarının yok olacağını söyledi.
#ArıMaalesef tüm dünya üzerinde arı nüfusu azalıyor. Dünyada 50 milyon balarısı kolonisi var. Bulundukları bölgenin iklimine ve bitki örtüsüne göre çeşitli bal arı ırkları mevcut. Türkiye dünyadaki 28 arı ırkından 5’ine sahip ancak bu arıları korumak gerekiyor. Karadeniz’de arıların ıslahı için kraliçe arıları suni dölleme yöntemi dahi uygulanıyor...
#Sürdürülebilir EkonomiAli Nihat Gökyiğit Vakfı, Türkiye’de saf arı ırklarının tescillenmesi ve arıcılığın damızlık kraliçe arı ihtiyacını karşılamak için Kızılcahamam’da üretim tesisi kurdu. Proje ilk meyvelerini verirken, üretimin sonucu bir kovandan elde edilen bal miktarının iki katına çıkacağı belirtildi.