Yarın gerçekleşecek olan Yarım Ay Google Doodle oldu. Yarım Ay Döngüsü Google tarafından doodle oyunu ile kullanıcılara sunuldu. Özel günlerde anasayfasını değiştiren dev arama motoru Google, Yarım Ayın Yükselişi ile ilgili video oyun tasarladı. Ay döngüsüyle ilgili bilgileri test etmek için sunulan oyunda, hafıza ve bilgiye dayalı sorular yer aldı. Oyunla beraber kullanıcılar da Yarım Ay nedir, ne demek? sorularına yanıt aramaya başladı. Ay'ın görünümü (evresi), Ay'ın Dünya etrafındaki ve Dünya'nın Güneş etrafındaki göreceli yörünge konumları değiştikçe bir ay boyunca kademeli olarak değişir. Peki, Yarım Ay ne demek, anlamı nedir? 2024 Kasım ayı Yarım Ay ne zaman, nasıl oluşur, etkileri neler? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yarım Ay Ne Demekİngiltere anti-tekel kurumu, Google'ı çevrimiçi reklamcılıkta rekabete aykırı davranmakla suçladı. Google'ın reklam teknolojisinde hakim konumunu kötüye kullandığı ifade edilen suçlamada, Google'ın reklam borsasında manipülasyon yaptığı belirtildi. Suçlamaları reddeden Google, bu davanın reklam teknolojisi sektörüne yönelik hatalı yorumlara dayandığını söyledi.
#GoogleTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması, erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz, TikTok'un kapatılmasını istiyor" dedi.
#Hüseyin YaymanSedad Hakkı Eldem'in hayatı, Doodle ile ön plana çıktı. Sedad Hakkı Eldem kimdir? sorusu da bu sebepe araştırılmaya başlandı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının en önemli ismi olan Sedad Hakkı Eldem’in 115. yaş gününü kutladı. Osmanlı dönemi evleri ve 18.-19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalara yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük eden Sedad Hakkı Eldem'in görselini kullanan Google, Sedad Hakkı Eldem'in biyografisine de erişim olanağı sundu. Peki, Sedad Hakkı Eldem kimdir, kaç yaşında, ne zaman öldü? İşte, Sedad Hakkı Eldem'in hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Sedad Hakkı EldemDijital içerik üreticilerinin Google'a karşı verdiği mücadele sonrası Kanada'da telif hakları yasası için harekete geçildi. Böylelikle Google, Kanada'da her yıl dijital yayıncılar için yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacak. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, bu gelişmeyi değerlendirdi.
#GoogleDünya günü sebebiyle Google kullanıcılarına özel yeni bir doodle hazırladı. 22 Nisan tarihinde kutlanan Dünya gününe özel hazırlanan doodle yoğun ilgi gördü. Günün anlam ve önemine ilişkin hazırlanan Dünya Günü 2023 doodle tasarımının konusu “ İklim Değişikliği” olarak belirlendi. Google’ın ana sayfasına taşıdığı doodle tasarımında bitkiler ve hayvanların iklim değişikliğinde yaşadığı zorluklara vurgu yapıldı. Peki Dünya günü nedir, ne zaman kutlanır? İşte, Dünya gününe özel hazırlanan Google İklim değişikliği doodle…
#GoogleArama motoru Google, ‘Dünyada en çok hayali kurulan meslekler’ başlığı altında 12 aylık ‘arama’ verilerini derledi. Pilotluk, 930 bin 630 arama ile 25 ülkede ilk sırada. Peki, Türkiye? En çok hangi meslek ‘arandı’ dersiniz? Hemen söyleyeyim, oyunculuk. ‘Nasıl oyuncu olurum?’ başlığı ile yapılan 176 bin 180 arama ile dünya listesinde altıncı sıraya yerleşen oyunculuk Türkiye’de ilk sırada. Anlayacağınız dünya gözünü göklere, biz sahnelere çevirmiş durumdayız. Boş salonlar, festivaller ve sinema filmleri düşünüldüğünde sanat aşkı ile dolduğumuzu pek söyleyemeyeceğim. Peki ne oldu da oyunculuk böylesine popüler oldu? Dizi oyuncularının bölüm başı aldığı ‘uçuk’ ücretleri duydukça ‘gaza mı geliyoruz’? Yıllarını sahnelere adayan isimlerle konuştum.
#GoogleGoogle’ın her yıl açıkladığı arama trendlerinde bu yıl en çok dikkat çeken maddelerden biri ‘Ben neden…?’ diye başlayan sorular oldu. ‘Ben neden sevilmiyorum’, ‘neden doğdum’, ‘neden yaşıyorum’ gibi olumsuz soruların arka arkaya sıralandığını görünce biz de uzmanlara ‘Biz neden bu kadar mutsuz ve umutsuzuz’ diye sorduk.
#GooglePopüler arama motoru Google, 2023 yılına günler kala 2022 Google arama trendlerini paylaştı. Arama sonuçlarını kategorize eden Google, isimler, kaybettiklerimiz, diziler ve kombinler gibi pek çok kategoride en çok arananları paylaştı. Türkiye'de kategorilerden bağımsız olarak en çok arananların ilk 5'inde ise Dolar, bayram tatili kaç gün, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA), Bergen ve her yıl olduğu gibi kedi yer aldı. Arama trendlerinde en çok dikkat çekenlerden birisi de 'Ben neden sevilmiyorum' sorgusu oldu.
#GoogleÖğretmenler Günü 24 Kasım 2022 tarihinde Google tarafından doodle ile kutlandı. Dev arama motoru Google, Öğretmenler Günü dolayısıyla doodle sürprizini kullanıcılarına sunarak ana sayfasına özel tasarım hazırladı. Pek çok ülkede 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü, ülkemizde ise 1981 yılından beri özel günlerin en önemlileri arasında yer alıyor. Peki, Öğretmenler Günü nasıl ortaya çıktı? İşte, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün tarihi ve önemli hakkında ayrıntılar.
#Öğretmenler Günü 2022Jale İnan'ın hayatı, Doodle ile ön plana çıktı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan'ı andı. Uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek veren ve tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları yapan Jale İnan'ın görselini kullanan Google, "Jale İnan'ı saygıyla anıyoruz." sözlerine yer verdi. Türkiye’nin ilk arkeologlarından Aziz Ogan’ın kızı, zamanın önde gelen bilim insanlarından Mustafa İnan’ın da eşi olan Jale İnan, ömrünün son yıllarını Parkinson hastalığı ile mücadele ederek geçirmişti. Peki, Jale İnan kimdir, ne zaman, neden öldü? İşte, ayrıntılar.
#Jale İnanAnne Frank'ın hayatı Doodle ile ön plana çıktı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google Anne Frank'ı andı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi soykırımının (Holokost) sembol isimlerinden biri olan Anne Frank'ın hayatı ile ilgili kesitlere yer veren Google, özel slayt görseli hazırladı. Amsterdam'ın Prinsengracht semtinde saklandıkları evde 4 Ağustos 1944'te yakalanan Anne Frank ve ailesinin, kim tarafından ihbar edildiği, 2. Dünya Savaşı'nın hala aydınlatılamayan sırlarından biri. Peki, Anne Frank kimdir? İşte, Anne Frank'ın hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler.
#Anne FrankTeknoloji devi Google, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu toplam altı Avrupa Birliği ülkesinde dijital haber platformlarına ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Avustralya ve Kanada’nın çıkardığı yasalar ile hızlanan süreç nasıl işledi? Google’ın ödeme yapacağı ülkeler arasında Türkiye de girecek mi? İşte merak edilenler…
#GoogleDünyanın en büyük arama motoru Google uzun tartışmaların ardından Avrupa'da birçok Avrupa Birliği üyesi ülke için 'telif hakkı' ödemeyi kabul etti. Bu bağlamda 300 medya kuruluşuna ödeme yapılacak. Uygulamanın Türk yayıncılar için ne zaman başlayacağı ise merak konusu. Uzmanlar ve akademisyenler ise Türkiye için de sürecin hızlandırılması gerektiğini belirtiyor.
#GoogleTeknoloji devi Google, Avrupa Birliği’nin yeni telif hakkı düzenlemesinin ardından, 3 yılda 300 medya kuruluşuyla anlaşarak bu kuruluşlara telif ücreti ödeyeceğini açıkladı. Türkiye’de en çok kullanılan internet arama motorunun Google olduğunu hatırlatan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ise, “Türkiye’nin de kendi dijital telif yasasını çıkarması gerekiyor. Yapılan haberlerin, çalışmaların, verilen emeğin mutlaka teliflendirilmesi gerekli” çağrısında bulundu.
#GoogleGoogle, Avrupa'daki 300 medya kuruluşuna 'telif hakkı' çerçevesinde ödeme yapmayı kabul etti. Google'ın Almanya, Macaristan, Fransa ve Hollanda ile birlikte pek çok AB ülkesi için 'telif hakkı ödeme kararı' sonrası benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerektiği yeniden gündeme geldi. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan konuyla ilgili açıklamasında Google'ın Avrupa Birliği'nin Telif Hakkı Kuralları'nı kabul ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de dijital telif yasası çıkarması gerektiğini ifade etti.
#GoogleAnneler Günü Google'ın doodle tasarımı ile kutlandı. Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan dev arama motoru Google, 8 Mayıs Anneler Günü'ne özel ana sayfasını değiştirdi. Her yıl mayıs ayının ikinci pazar gününde kutlanan Anneler Günü'nün önemini hatırlatan Google'ın slayt tasarımında anne ve çocuk ellerinin yer aldı. Anneler Günü dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanıyor. Peki, Anneler Günü nasıl ortaya çıktı, önemi nedir? İşte, Anneler Günü tarihi ve Anneler Günü ile ilgili detaylar.
#Anneler Günü23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yıl dönümü arama motoru Google tarafından doodle ile kutlandı. Türkiye'nin dört bir yanında kutlanan 3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 'nı unutmayan Google, ana sayfasına Türk Bayrağı balonunu ekledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı , Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1929 tarihinde dünya çocuklarına armağan edildi. Peki, 23 Nisan ne zaman çocuk bayramı ilan edildi? İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 'nın tarihi...
#23 NisanKahramanmaraş'ın 'en sağlam binası' olduğu söylenen ve ocak ayında yıkımına başlanan dünyanın en saçma binasının aslında çürük olduğu belirlendi. Binada incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e bilgi veren müteahhit firmanın mühendisleri, yapımda demirin eksik, betonun fazla kullanıldığını, dış cephede kullanılan alüminyumun da güneşi gördükçe alttaki betonun yanarak beton özelliğini kaybettiğini söyledi.
#KahramanmaraşKahramanmaraş'ın 'en sağlam binası' olduğu söylenen ve ocak ayında yıkımına başlanan dünyanın en saçma binasının aslında çürük olduğu belirlendi. Binada incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'e bilgi veren müteahhit firmanın mühendisleri, yapımda demirin eksik, betonun fazla kullanıldığını, dış cephede kullanılan alüminyumun da güneşi gördükçe alttaki betonun yanarak beton özelliğini kaybettiğini söyledi.
#BinaKahramanmaraş'ta bir pastane, yıkımına başlanan ve Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan armada ilk sırada çıkan 18 katlı İl Özel İdare binasının bire bir pastasını yaptı. Yıkımı devam eden binanın önünde sergilenen pastaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
#KahramanmaraşKahramanmaraş'ta bir pastane, yıkımına başlanan ve Google'da 'Dünyanın en saçma binası' olarak yapılan armada ilk sırada çıkan 18 katlı İl Özel İdare binasının bire bir pastasını yaptı. Yıkımı devam eden binanın önünde sergilenen pastaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
#Mimari