Çoğumuzun zaafı olan tatlılar aynı zamanda vegan mutfaklarda en çok zorlanılan konulardan. En ince ölçülerle pişen tarifler genellikle hep onlar, bu yüzden de malzeme değiştirmek kolay değil. Bayramda dışarıdan sipariş vereceğimiz adresler de sınırlı olduğu için birkaç temel mantığı doğru kavrayıp kendi tatlılarımızı hazırlamak en rahatı.
#VeganKış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan nohudun daha kolay pişmesi, yumuşaması ve daha lezzetli olması için bir gece önceden suya yatırıyor, ertesi gün de pişirmeden önce haşlıyoruz. Tek başına enfes bir yemek olduğu gibi birçok farklı tarife de lezzet katan nohudu haşlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Bilmeniz gerekenler hemen aşağıda…
#Nohut Haşlamanın Püf NoktalarıHepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıGeçen hafta tarımda sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım, kadınların bu alanlardaki etkinliğini arttırmayı amaçlayan ‘Empowering Women in Agriculture’ girişimlerini dinledim. Doğayı ve geleceği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ girişimcilerden aldığım ilhamla lezzetli tarifler hazırladım…
#Deniz YOLDAÇYüksek oranda protein içerdiği için mutfağımdan eksik etmediğim yerfıstığını anlatacağım bu hafta. Yerfıstığı kremasını günün her saati yiyebilirim, bu kremayla yaptığım kurabiyenin de dışı kıtır, içi Yumuşacık oluyor. Yerfıstığı, zenfecil ve sarımsakla yaptığım sossa hem makarnaya hem de salatalara şahane bir dokunuş katıyor.
#YerfıstığıAntioksidan deposu olarak bilinen yabanmersini, ithal ürünlerden kaçındığım için pek kullanmadığım bir meyveydi. Meğer İnegöl’de yetiştiriliyormuş. Geçen hafta ilçede hasada katıldım, bol bol yabanmersini topladım. Sonra da hemen mutfağa girip nefis tarifler hazırladım.
#YabanmersiniFasulyeden sadece geleneksel yemeğini pişirerek mi faydalanıyorsunuz? Oysa bu doyurucu bakliyatı çikolatalı bir keke çevirebilir, nori yaprağıyla karıştırıp sürmelik bir sos hazırlayabilirsiniz. İçine dilediğiniz baharat çeşitlerini ekleyerek kendinize bitkisel bir et yapmanız da mümkün!
#FasulyeNohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut SuyuKuru baklagiller özellikle kış aylarında sofralarımızın olmazsa olmazı. Nohut, fasulye, mercimek olmadan kışı geçiremiyoruz. Bu ürünleri pişirirken önceden haşlayıp sonra yemek yapıyoruz. Peki haşlama suyu ne oluyor? “Lavaboya döküyorum” diyorsanız çok şey kaybediyorsunuz. ‘Aquafaba’ adı verilen bu suyu dökmek yerine kullanabileceğiniz o kadar çok alan var ki… Sizin için aquafaba’nın kullanım alanlarını aşağıda sıraladık. Afiyet olsun…
#AquafabaSofralarımızın olmazsa olmazı baklagilleri pişirmeden önce genellikle haşlıyor, haşlama suyunu da lavaboya döküyoruz. Ama bu çok büyük bir hata. O haşlama suyuyla hamur işlerinden tatlılara yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki… Aquafaba adı verilen bu sağlıklı suyu biraz mercek altına alalım dedik.
#EvdehayatDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkNohut, fasulye gibi protein deposu baklagiller sofralarımızda çok sık yer buluyor. Bu ürünlerle yemek yapacağımız çoğu zaman kolay pişsinler ve rahat sindirilsinler diye pişirmeden önce haşlıyoruz. Peki bu haşlama suyunu ne yapıyoruz? Eğer cevabınız lavaboya dökmekse büyük hata ediyorsunuz. Çünkü bu suda bir hazine yatıyor. Adı aquafaba olan bu hazinenin ne işe yaradığını merak ediyorsanız haberimizi okumanız yeterli.
#Aquafaba