İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısı Rumelifeneri’nde 65 milyon yıllık volkanik bir kaya üzerine yapılan 2 bin yıllık Apollon sunağı ve Pompei sütunu için Jeoloji Mühendisleri Odası harekete geçti. Bölgenin tarihini araştıran mühendisler, çalışmaları İBB’ye sundu.
#GazetehaberleriAydın'ın Germencik ilçesi Magnesia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında, dönemin en iyi mimarı olarak bilinen Hermogenes tarafından yapılan, 2 bin 250 yıllık Zeus Tapınağı'nın 3'te 2'lik bölümü ortaya çıkarıldı. Tapınağın yıkılan sütunları, restorasyonla eski haline dönüştürüp, ziyaretçilere açılacak.
#AydınEge Bölgesi’nin en büyük gölü Bafa, öyle geçerken uğramak yerine enikonu zaman ayırıp unutulmaz anlar geçirebileceğiniz bir yer. Antik yerleşimleri, kuş gözlem alanları, salaş kır lokantalarıyla tarihe, doğaya ve lezzete çağıran bölgede gezerken Selene’nin hikâyesiyle hüzünlenecek, Latmos’un dansçılarıyla gülümseyeceksiniz. Tıpkı benim gibi…
#Kutsal LatmosBademli’ye giderken bir arkadaşım arayıp "neden Bergama’ya gitmiyorsun?" diyor. Harika fikir diyorum. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Bergama çok yakınımda. Bergama sağlık Tanrısı Asklepion’un eviymiş. Aynı zamanda eczacılıkta kullanılan ilk yılanlı sembol burada kullanılmış. Benim gibi antik şehirleri ve eski medeniyetleri seviyorsanız bu kadar yakına gelmişken asla kaçırılmayacak bir fırsat.
#Bergama2018 ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Sebebi ise Troya Antik Kenti’nin UNESCO’ya katılışının 20. yıldönümü olması. Hâlâ Çanakkale’ye gitmediyseniz, 10 yıl boyunca devam eden ve ‘İlyada Destanı’na konu olan Troya Savaşı’nın izini sürmediyseniz, Su Perisi’nin oğlu Aşil’in Kuzey Ege’deki mezarına çıkmadıysanız şimdi tam zamanı. Hakkında 34 bin kitap yazılan ve 9 film çekilen ‘Troya’da bu yıl yapılacak bir sürü özel organizasyonu izleme imkânı da bulabilirsiniz…
#Troya Hazineleri‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariKültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın (YKY) sponsorluğuyla yayımlanan ‘‘Yitik Mirasın Dönüş Öyküsü’’ adlı kitap, yurtdışına kaçırılan, iadesi sağlanmış veya halen iade işlemleri süren kültür varlıklarımızın tanıtıldığı kapsamlı bir araştırma.