Antivirüs haberleri sayfasında Antivirüs hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1078 Antivirüs haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antivirüs yazılımlarının virüsleri tespit etmekte kullandığı iki metot bulunmaktadır. İlki ve en yaygın kullanılanı, virüs imza tanımlarını kullanmaktır. Bu yöntemin mahzuru, kullanıcının virüs imza listelerinin sadece tespit edilmiş virüslere ait imzaları içermesinden ötürü yeni türeyen tehditlere karşı savunmasız kalmasıdır. İkinci method ise virüslerin genel davranışlarına odaklanarak tespiti gerçekleştiren buluşsal algoritmaları kullanmaktır. Bu method sayesinde antivirüs şirketlerinin henüz tespit edemedikleri virüslerin sisteminizde var olduklarını bulabilirsiniz.
Sosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Bitdefender Antivirüs’ün son araştırmasına göre ise 14 ile 16 yaş arasındaki çocukların sadece %11’i siber zorbalığa maruz kaldığını ebeveynleriyle paylaşıyor. Şirketin Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalığın özellikle çocuklarda artışa geçtiğinin altını çizerken bu tip durumlara karşı ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#BitdefenderYılbaşı hediyeleri için online alışveriş yapmak AVM’lerdeki kalabalıkla mücadele etmekten daha kolaydır. Ancak aynı zamanda kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan siber suçlular için de büyük bir fırsat. Yapılan bir araştırma, yılbaşı alışverişlerinin yoğunlaştığı yılın son iki ayında siber dolandırıcılık girişimlerinin, yılın geri kalanına göre %14 arttığını gösteriyor. Güvenlik uzmanları, bilgisayar ve akıllı telefonlar ile güvenli yılbaşı alışverişi için 10 önemli ipucu paylaştı.
#BitdefenderBitdefender Antivirüs, 2019 yılında öne çıkacak siber saldırı türlerine yönelik öngörülerini açıkladı. Siber güvenlik açısından oldukça çalkantılı geçen 2018’in ardından 2019’da siber saldırıların artacağını ve karmaşık hale geleceğini vurgulayan uzmanlar, 2019’a yönelik 10 siber güvenlik tahminini paylaşıyor.
#Bitdefenterİngiltere’deki Bristol Havalimanı’nda, uçakların kalkış ve varış bilgilerini gösteren bilgisayarlar, bir fidye yazılımının sisteme bulaşması nedeniyle çevrimdışı hale geldi. Siber saldırganlara ödeme yapmayı reddeden yetkililer, sistemi düzeltmeye çalışırken uçuş bilgilerini yolculara sunmaya devam edebilmek için yazı tahtaları ve kağıt afişler kullandı.
#BitdefenderRamazan Bayramı yaklaşıyor ve pek çok kişi tatil planlarını yapmaya başladı. Tatile çıkacaklar bütün kişisel bilgilerinin bulunduğu akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi cihazları da yanlarına alacak. Ancak bu cihazlardaki bilgiler tatildeyken evde olduğundan çok daha fazla gizlilik ihlaline uğrama riski taşıyor. Güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, ücretsiz Wi-Fi ağlarının kullanımının arttığı tatil döneminde, kullanıcılara siber suçluların kurbanı olmamaları için uyarılarda bulunuyor.
#BitdefenderDijital cihazları hedef alan virüsler, artık yaşadığımız çağın olağan bir gerçeğine dönüşmüş durumda. Ancak 1983’ten önce böyle bir kavram yoktu. ‘Bilgisayar virüsü‘ adını ABD’li matematikçi ve bilim adamı Professor Len Adleman'a borçluyuz. Adleman, ‘bulaşıcıdır ve çoğalır‘ tespitini yaptıktan sonra bu ismi koymaya karar veriyor.
#VirüsGüncellenmiş olan Kaspersky Internet Security artık fidye yazılımlarına karşı daha da iyi koruma sağlıyor, Mac bilgisayarları halka açık Wi-Fi ağları kullanılırken koruyor ve Android kullanıcılarına özel olarak sağladığı ek bir katman güvenlikle, anında mesajlaşma, sosyal medya, e-posta ve benzeri amaçlı uygulamaları da koruyor. Bunun yanı sıra, Kaspersky Lab’in ev kullanıcılarına yönelik ürün yelpazesine Windows kullanıcılarını siber tehditlerden korumayı amaçlayan ücretsiz bir çözüm de eklendi. Kaspersky Free, şirketin 20. yıl dönümünü kutlamasıyla eş zamanlı olarak kullanıma sunuldu.
#KasperskyAvrupa’nın en büyük oyun etkinliği Gamescom, bu hafta Almanya’nın Köln şehrinde başlıyor. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, oyunların gündemde olacağı bu süreçte oyunlardaki güvenliğin önemine dikkat çekti ve oyuncuları hedef alan yeni bir zararlı yazılım tespit ettiğini duyurdu. ‘Joao‘ adı verilen zararlı yazılım, değiştirilmiş oyunlarla bulaşıyor ve bilgisayarda arka kapı açarak başka zararlıların gelmesine yardımcı oluyor.
#EsetGündelik hayatımızı sarsacak büyük tehlikelerin 2025’te kapıda olduğu uyarısı giderek güçleniyor. Uzmanlar, dijital dünyadaki değişimlerin bireyler ve kurumlar için ciddi riskler yaratabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yılda siber dolandırıcıların kullanacağı yeni yöntemleri ve bu tehditlere karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikBilgi hırsızlığının önüne geçmek için sonunda dünya çapında düğmeye basıldı. justice.gov sitesinde 29 Ekim’de yayımlanan resmi makaleye göre ABD Adalet Bakanlığı; Avrupa ülkeleri ve Europol ile işbirliği halinde, siber şebekeleri çökertmeyi ve bilgi hırsızlarını yakalamayı hedefleyen, ‘Operation Magnus’ adı verilen büyük bir harekâta başladı. Operasyonun kapsamını ve şebekelerin nasıl milyonlarca insanın bilgilerini ele geçirebildiğini inceleyelim.
#Umut Fırat EroğluDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla Bayraktarİletişim alanında ülke ağları kapandığında milyonlarca insanın başvurduğu VPN (Sana Özel Ağ) programları, bir yandan kapıları açarken bir yandan da kişisel verileri riske atıyor. İşte sanal güvenlik uzmanlarından VPN hakkında bilinmesi gerekenler ve kullanım önerileri...
#VpnDünya çapında bilişim teknolojilerinde yaşanan yazılımsal sorun Crowdstrike adlı bir siber güvenlik sağlayıcısının gönderdiği güncelleme ile ilişkilendiriliyor. ABD merkezli şirket, mavi ekran hatası veren cihazların düzeltilmesi için atılacak adımları tek tek sıraladı. İşte, mavi ekran sorununun çözümü için izlenmesi gereken adımlar...
#CrowdstrikeSiber suçlar tüm dünyada kişiler, kuruluşlar ve devletler için risk oluşturmaya devam ediyor. Teknoloji günden güne geliştikçe de dolandırıcıların yöntemleri değişiyor. Bazı siber güvenlik firmalarının raporlarına göre 2023'te gerçekleşen saldırılar, bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artış gösterdi. Uzmanlar ise oranın 2024’te daha da artacağı konusunda uyarıyor. Daily Mail de bu doğrultuda 2024’te dikkat edilmesi gereken beş dolandırıcılık yöntemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu yöntemleri ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#TeknolojiHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiBC.TC, URL kısaltma işlemlerini gerçekleştiren bir platform olarak bilinmektedir. Bu hizmet, uzun ve karmaşık URL'leri daha kısa ve kolay paylaşılabilir hale getirmek için kullanılır. Link kısaltma hizmetleri dolandırıcılıkta potansiyel olarak tehlikeli olabilir, ancak bu tamamen bağlam ve kullanım amacına bağlıdır. İşte, BC.TC gibi link kısaltma uygulamalarında üçüncü şahıs dolandırıcılardan korunmak için önemli detaylar
#Bc TcAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiBankacılık işlemlerinin birçoğunu yapabildiğimiz ATM'ler gündelik hayatı kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle pandemi sonrası dolandırıcıların ATM’lere yönelik saldırıları daha da arttı. Hem sosyal medyada hem de çözüm platformlarında ATM dolandırıcılıklarıyla ilgili onlarca şikâyet bulunuyor. Peki dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli? QR kod ile işlem yapılması güvenilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DolandırıcılıkWhatsApp'ın yeni özelliği ‘Kanallar’, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 150'den fazla ülkede kullanıma sunuldu. Bir süredir sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açık olan bu özellikten an itibarıyla dileyen herkes faydalanabiliyor. Fakat uzmanlar bir anda popüler olan bu özelliğin, kullanıcıları bazı tehditlerle karşı karşıya bırakabileceği konusunda uyarıyor. Peki ‘grup sohbeti’ gibi çalışan özellik hangi riskleri beraberinde getiriyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiDijital dönüşümün hız kazanmasıyla işletmeler için en büyük risk siber saldırılar oldu. Bırakılan bir açık, güvenlik ihlaline, veri kaybına, iş süreçlerinde aksamaya ve şirketlerin imajının zedelenmesine yol açıyor. Özellikle günümüzde müşterilerine sürdürülebilir, hızlı bir hizmet sunmayı amaçlayan tüm şirketler gibi KOBİ’ler için de siber riskler en önemli kurumsal riskler kategorisinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri ve siber güvenlik için ayırmakta olduğu bütçe her geçen yıl artıyor olsa da saldırıların türleri de gün geçtikçe çeşitlenmeye devam ediyor. Siber risklerin, diğer sigortalanabilir konvansiyonel risklerden farklı olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen değil, ‘ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen’ bir risk olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, saldırılar öncesi alınması gereken önlemleri ve siber riskin gerçekleşmesi durumunda yapılması gerekenleri adım adım sıraladı.
#Dijital DönüşümGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkDiğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerTeknoloji ilerledikçe, teknolojiye bağlı dolandırıcılıklar da artıyor. QR kodlar, şimdilerde dolandırıcıların yeni gözdesi haline geldi. Dolandırıcılar, kafe ve restoranlardaki QR kodlu menüler başta olmak üzere pek çok yerde sahte kodlarla telefonlara ve kişisel verilere erişim sağlıyor. Endişe etmeyin, zor da olsa dolandırılmadan önce anlamanın ve hatta korunmanın yolları var. İşte merak edilen tüm detaylar…
#QR KodYaşanan deprem felaketinin ardından milyonlarca kişi depremzedelere yardım etmek için çabalarken, uzmanlar dijital dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. SODIMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, özellikle WhatsApp gruplarında paylaşılan linklere dikkat çekerek, “Tanıdık olmayan, referanssız WhatsApp gruplarına girmeyin. Telefonlarınızın güvenlik duvarlarını aktive edin, şifreleri güvenlikli hale getirin” dedi.
#DepremHacker saldırılarından Microsoft Office programları da nasibini alıyor. Kullanıcıların ruhu duymuyor, cihazlar siber saldırılarda zombi olarak kullanılıyor. Peki kullanıcılar kendini nasıl koruyabilir?
#Siber Güvenlik502 Bad Gateway hatası genellikle internet sitelerini barındıran sunuculardan kaynaklı olmaktadır. Ancak tüm internet sitelerinden 502 Bad Gateway hatası alınıyorsa, bu durum bağlanmaya çalışılan bilgisayar kaynaklı olabilmektedir. Peki, 502 Bad Gateway nedir ve neden kaynaklanmaktadır? İşte, bu hata hakkında bazı bilgiler
#502 Bad GatewayHemen hemen her internet kullanıcısı, en kazançlı kötü amaçlı yazılım türlerinden biri olan scareware yani korkutma amaçlı siber saldırı ile en az bir kez karşılaşmıştır. Scareware'nin en belirgin işaretlerinden biri, bir virüsün tespit edildiğini iddia eden korkutucu ani bir uyarıyla karşılaşmanızdır. Bunu ve diğer işaretleri bilmek, dolandırılmanızı engelleyebilir.
#Alev AkkoyunluLaptopların performansı zaman zaman düşüyor ve onu hızlandırmak için bazı yöntemlere başvurmak gerekiyor. Laptopunuzun yavaşladığını hissettiğiniz zaman onu hızlandırmak için öncelikle kullanmadığınız programları silmeye özen göstermeniz gerekir. Bilgisayarınıza antivirüs kurarak hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Laptop nasıl hızlandırılır sizler için derledik.
#LaptopYapılan araştırmalar sosyal medya araçlarının kullanımının her yaş grubunda arttığını gösteriyor. Dijital ortamlarda yasal olmayan yolları kullanarak para kazanan siber suçlular da gelişmeleri yakından izliyorlar. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban yaşanan bu yoğun dijitalleşmenin siber suçlular tarafından da takip edildiğini belirterek kullanıcılara önerilerde bulundu.
#Güvenlik