Paylaş
“Cihazınıza Virüs Bulaştı”
Scareware, genellikle cihazınıza virüs bulaştığını veya bir şekilde gizliliğinizin veya mali durumunuzun risk altında olduğunu söyleyen büyük bir uyarı düğmesi olan ekran görüntüsüyle görülür. Dolandırıcılar hem masaüstü bilgisayarlarda hem de cep telefonlarında bu yöntemi kullanarak tehdidi platformdan bağımsız hale getiriyor.
Scareware hem kötü amaçlı yazılıma hem de kullanıcıları bir program veya hizmet satın almaya yönlendirmek için şoka, endişeye ya da korkuya sebep olan bir sosyal mühendislik taktiğidir. Her iki tehdit de kurbanı dolandırıcıya ödeme yapması için manipüle etmeye çalıştığından, fidye yazılımı ile aynı sınıfta yer alır.
Bazı casus yazılım türleri de korkutma yazılımı olarak tanımlanabilir. Bu casus yazılım türleri, kullanıcının masaüstü arka planını değiştirir veya bildirim alanına simgeler yükler ve bilgisayara bir tür virüsün bulaştığını iddia eder. Scareware uygulaması daha sonra bu sorunun çözümü olarak kendini tanıtır.
Cleaner, Defender, Remover
Korkutucu yazılımlarla uğraştığınızın ilk işaretlerinden biri, harekete geçmeniz için size göz kırpan ve yanıp sönen pop-up reklamın tehditkâr görünümüdür.
Bir diğer işaret, reklamı yapılan ve sizi tehditten kurtarmayı vadeden ürünün adıdır; "Çözüm" tipik olarak Cleaner, Defender veya Remover adını içerir.
Bahsi geçen virüs temizleme aracı yalnızca kurgusal veya işlevsiz olmakla kalmaz, ayrıca ek kötü amaçlı yazılımlar barındırabilir.
Teknik Destek Dolandırıcılığına Açılan Kapı
Kitboga ve Scammer Payback tarafından ifşa edilenler gibi teknik destek dolandırıcıları, kurbanların kafalarına girerek ve onları para transfer etmeye veya hediye kartları satın almaya ikna etmek için bu tip hileler kullanır.
Birçoğu, kurbanı TeamViewer gibi bir uzak masaüstü yazılımı yüklemeye ikna etmek için büyük çaba sarf eder. Böylece dolandırıcı, kurbanın bilgisayarını ele geçirebilir. Dolandırıcının buradaki asıl amacı, giriş kimlik bilgilerini, banka bilgilerini veya kişisel dosyaları gasp etmektir. Bu nedenle asla yabancılara bilgisayarınıza uzaktan erişim izni vermeyin.
Kendimizi Nasıl Korumalıyız?
Unutmayın, kulağa biraz fazla tehdit edici veya korkutucu gelen reklamlar büyük olasılıkla sisteminize gerçek bir tehdit oluşturma girişimidir. Her zaman bu işaretlere dikkat edin.
Yalnızca bilinen kaynaklardan antivirüs yazılımı satın alın. Antivirüs satıcıları, hangi çözümün kendileri için en uygun olduğuna karar vermeyi kullanıcıya bırakır. Bilenen güvenlik yazılımı üreticileri, kullanıcıları asla korkutma taktiği kullanarak bir "virüs temizleyici" satın almaya ikna etmeye çalışmaz.
Paylaş