Koronavirüs salgınıyla birlikte 'antimikrobiyal hastane' kavramının önemi gündeme geldi. Hastanelerin, havalandırma sisteminden, yüzeylere kadar hijyen olması ve mikrop barındırmaması, hastaların yaşamını korumak için önem taşıyor.
#Bedrettin DalanDünya çapında ve zaman içinde bu tür eğilimleri analiz eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyan bir araştırmaya göre, bugün ile 2050 yılları arasında 39 milyondan fazla insan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.
#Antibiyotik DirenciAraştırmacılar çok uzun zamandır antibiyotik direncinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildiriyor. ‘Sessiz salgın’ olarak da adlandırılan antimikrobiyal direnciyle ilgili yapılan yeni bir araştırmaya korkutucu gerçeği ortaya koydu. Bu hastalık için hiçbir şey yapılmazsa, 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
#Antibiyotik DirenciDünyayı sarsan koronavirüs salgını hayatlarımızdan çıkmışken Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni bir uyarı daha geldi. Dünya üzerindeki yeni ve tehlikeli virüs ve bakterileri bildirerek dünyayı yeni bir salgına karşı hazırlıksız bırakmamak isteyen örgüt hepimizi bekleyen yeni tehdidin adını koydu…
#DSÖDünya uzun süredir Covid-19 pandemisi ile boğuşurken, pek çok insan uzun karantinalar ve fiziksel mesafe ile yaşamaya alıştı. El dezenfektanları ve maskeler ise bu süre zarfında olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Peki bu yaşam tarzı değişiklikleri sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#KoronavirüsYÖK, Türkiye için öncelikli 100 tematik alanda 2 bin kişi için sağlanan ‘100/2000 YÖK Doktora Bursu’nu Mart 2019'dan itibaren 2 bin 250 liraya yükseltti. İş dünyasından gelen talepler neticesinde çalışan doktora öğrencilerine verilmeye başlanan burs da 550 liraya çıkarıldı. Türkiye'nin gelecek 10 yılda ihtiyaç duyulacak 100 öncelikli tematik alanında toplam 3 bin 200 doktora öğrencisi burs alıyor.
#YÖKSağlık Bakanlığı, toplum sağlığını korumak amacıyla "Sağlığınız için suya sabuna dokunun, hastalıklardan korunun" adıyla yeni bir kampanya başlattı. Bu kampanya ile, birey ve toplum sağlığı açısından periyodik olarak el yıkama alışkanlığı kazanmanın önemini ortaya konmaya çalışılıyor
Genellikle gelişmekte olan ülkelerde toplam ilaç tüketiminde birinci sırada yer alan antibiyotiklerin, sık ve yanış kullanım nedeniyle etkisini yitirmeye başladığı bildirildi. <br>Dünya Sağlık Örgütü (WHO), "Antimikrobiyal direnç" konusunu değerlendiren bir rapor hazırladı.